הממשלה האמריקנית הודיעה בימים האחרונים, על שורת הקלות בדרך לויזת עבודה אמריקנית. עבור יזמים, בעלי עסקים ואנשי תוכנה יש שלושה סוגים של ויזות עיקריות המאפשרות את הרילוקיישן:
E-2 ויזת ההשקעה לבעלי עסקים קטנים אושרה לישראלים.
O–1 ויזה לאנשים שהם מומחים “Extraordinary” בתחומם.
H-1B ויזת ההגרלה לבעלי מקצוע אשר מבקשים לעבוד בחברות אמריקאיות.

בעיית הספונסר הקלאסית
על מנת להגיש מועמדות עבור חברות הייטק מובילות בארה”ב יש צורך בויזת עבודה.
מצד שני, לא ניתן להוציא ויזת עבודה ללא מעסיק אשר יהווה כ “ספונסר”. מדובר בבעיית ביצה ותרנגולת קלאסית. מצד אחד למעסיק, אסור להעסיק אדם ללא ויזה ומצד שני מעסיקים אמריקאים כבר מזמן לא מעוניינים להעסיק אדם ללא ויזה מפאת הסיבוכים, עלויות, והזמן הארוך לקבלת הויזה. לא משנה כמה את כשרונית וכמה החברה זקוקה לך, מעסיקים אמריקאים יתעלמו מכל מבקש עבודה ללא ויזה. ניתן לאמר בבטחה שכאב הראש של הויזה והסיכוי הקשה להשגת ויזה כבר עייף מזמן את מרבית המעסיקים בארה”ב. כיום, כל חברה באשר היא משתמשת במערכות (ATS (Applicant Tracking Software. בעצם, כל פעם שאדם ללא ויזת עבודה מבקש עבודה, אותו אדם נתקל בשאלה: Are you eligible to work in the USA. מדובר ב “KnockOut Question” מטרת השאלה הינה להוציא אתכם מתהליך ה Hiring.
כיצד מתגברים על הקשיים? מתחילים להבין את האופציות.
השוואה בין ויזות
E-2 ויזת ההשקעה שאושרה לישראלים החל מהראשון למאי.
חשוב להבין שלמרות שזו ויזה השקעה, מדובר בהשקעה שצריכה לייצר עבודות באמריקה. אין מספר קבוע לסכום ההשקעה או לכמות יצירת מקומות העבודה. ידוע כי השקעות קטנות מ 100 אלף דולר מביאות בעיות בבקשה ועלולות להדחה. השקעות נדל״ן אינן יתקבלו מכיוון שאלו לא מייצרות משרות קבועות.
הויזה תקפה ל 5 שנים אך אם פקיד ההגירה יחשוד, יש לפקיד גושפנקא לתת את הויזה לתקופה קצרה מאוד עד שבעל העסק יוכיח טוב יותר את רצינותו.
כאשר פג תוקפה של הויזה, ניתן להאריך אותה אך ורק אם ישנם עובדים בעסק ויש להראות משכורות של עובדים אלו לכמה חודשים אחורה.
לגבי הבאת עובדים ישראלים שיעבדו בעסק- אין הגבלה, אבל עובדים אלו חייבים להיות מומחים וחייבת להיות סיבה/הכשרה מיוחדת עבור הבאתם.
למשל, פתיחת מסעדה ישראלית כשהשקעה והבאת שף מקצועי עם ידע מיוחד הינה אפשרית.
יתרון אחד גדול נמצא בכך שבן או בת הזוג של המשקיע יקבלו רישיון עבודה ויוכלו לעבוד בכל חברה באשר היא.
מקור הכסף – הממשל לא אוהב לתת ויזה למלווים. מתנה ממשפחה למשל זו דרך חיובית להראות את מקור הכסף. חייבים להראות מהיכן הגיע הכסף. אם המקור של הכסף לא ברור הבקשה נדחית.
E-2 בעלות בעסק חובה למשקיע שרוצה לקבל 50%
H-1B
ויזת ה H-1B הינה ויזה שניתנת לאנשים מוכשרים במתכונת של הגרלה שנתית אשר מתקיימת בראשון לאפריל המהווה “דד ליין” להגשה. על מנת להגיש את ה H-1B יש צורך במעסיק אמריקאי. H-1B מקבלים לתקופה של שלוש שנים עם אפשרות הארכה לשלוש שנים נוספות. לאחר שש שנים, בעלי אשרת עבודה במעמד H-1B חייבים לעזוב את ארה”ב לתקופה של שנה אחת בטרם יהיו רשאים להגיש בקשה לאשרת H-1B חדשה. למרות שויזת ה- H-1B היא הויזה הפופולרית ביותר בקרב דורשי העבודה הזרים, יש לויזה זו תכונות מוגבלות. H-1B מוענקת לתקופת זמן מוגבלת, יש מכסה שנתית של 85 אלף מגישים אך כל שנה מגישים למעלה מ 200 אלף איש את הויזה.
ויזת O-1
ויזת ה O-1 מאפשרת לכל אדם מוכשר בעל הישגים וניסון רב רשות לעבוד בכל חברה. גם פה יש צורך ב”ספונסר”, אולם עבור O-1 ניתן להשתמש בסוכנות “טאלנט” מיוחדת במקום מעסיק.
לויזת ה O-1 אין מכסה שנתית והיא תמיד זמינה למי שעומד בדרישות.
ליזמים, O-1 מאפשרת כמעט לכל סטארט אפ טכנולוגי בשלביו הראשונים להיות ה”ספונסר” של היזמים וגם של העובדים הראשונים בנוסף לעובדים נוספים אשר ימצאו בתפקידי מפתח.
אשרת ה -O-1 ניתנת לתקופה ראשונית של עד שלוש שנים, עם אפשרות להארכה ללא דיחוי. שירותי האזרחות וההגירה בארה”ב (USCIS) מעניקים אשרות O-1 לתקופות זמן שנקבעו על פי אופי עבודתו של העובד הזר בארצות הברית. תיאורטית, מעמד ה- O-1 של עובד זר יכול להתארך עד אינסוף וקל להאריך את הויזה.
למהנדסי תוכנה זה הזמן הכי טוב להגר למרות הדעה שכרגע ארה”ב זה לא מקום טוב להגר אליו מפאת קשיי ויזה, עבור מהנדסים ההפך הוא הנכון. סטטיסטיקה של רשויות ההגירה מראה כי בממשל טראמפ חלה עלייה בכמות הויזות שנתנו למהנדסים. על פי נתוני לשכת הסטטיסטיקה לעבודה (Bureau of Labor Statistics) הכלכלה האמריקאית פורחת עבור מהנדסים. לטענתם הכלכלה האמריקאית תזדקק לכ- 1.4 מיליון מהנדסים בתחום המחשוב עד שנת 2020, בעוד מספר מסיימי התואר במדעי המחשב עומד על כ-400,000 בשנה. מכיוון שחברות רבות בסיליקון ואלי מחפשות diversity ישנו ביקוש ניכר עבור מהנדסות ובכלל עבור אנשים טכנולוגיה זרים.
לאחר שנתיים רצופות שבהם הנשיא דונלד טראמפ הקשיח את מדיניות ההגירה של ארה”ב, ניתן לראות שינוי חיובי ענק לטובת מהגרים חוקיים אשר מבקשים לעבוד בארה”ב. בחודש פברואר 2019 בוטלו הקשיים אשר הגבילו את מבקשי ויזת ה H-1B. טראמפ הכריז כי הממשל שלו מתכנן להביא לאמריקה מהגרים חוקיים במספרים הגדולים ביותר בכל הזמנים. הנשיא טראמפ צייץ שהוא מעוניין להביא לארה”ב זרים מוכשרים ולשפר את התנאים עבור מבקשי H-1B.
חברות סטארט אפ שונות קופצות על ההזדמנות החדשה שנוצרה ואחת מהן PassRight ברשות היזם לירן רוזנפלד, בתחילת 2019, הכריזה החברה שהיא מממנת את הוצאות ההגירה עבור מהנדסים מוכשרים המתאימים לויזת ה O-1 בלבד. החברה מבטיחה ליווי צמוד למציאת עבודה הולמת בסיליקון ואלי וללא שום הוצאה מצד המתכנת. המימון בא לענות על חוסר הוודאות של מהנדסים מוכשרים בכל התהליך ונותן להן ביטחון בהחלטה המקצועית שלהן לעבור לשוק העבודה האמריקאי. PassRight מתכננת לעזור למהנדסים מוכשרים לבנות קריירה בארה”ב ללא סיכון מקצועי ופיננסי. ההחזר של המימון יתקבל אך ורק מהמשכורת העתידית. מדובר על ריטיינר של 17 % קבוע מהמשכורת של השנה הראשונה ואך ורק עם המתכנת מצא עבודה וקיבל משכורת.
כיצד ניתן להבין מי זכאי לויזת ה O-1 ?
על מנת להיות זכאים ל O-1 Visa יש לצבור שלושה קריטריונים מתוך הקריטריונים הבאים:
- תפקיד ניהולי בכיר או תפקיד חשוב במיוחד למערך של חברה.
- משכורת גבוהה מעל הממוצע
- זכיה בפרסים
- הוכחה של תרומה משמעותית לתעשייה
- חשיפה תקשורתית
- חברות בארגונים בעלי קריטריונים קשים של קבלה
- שפיטה של אנשים בפאנל או בתחרות
- מאמרים אקדמים.
מצד אחד קיים ביקוש הולך וגדל בשוק האמריקאי עבור מהנדסים ומצד שני, אלפי מהנדסות ומהנדסים ברחבי העולם מעוניינים להגיע ללב ליבה של תעשיית ההיי-טק בסיליקון ואלי, המציעה עבורם אתגרים מקצועיים בשילוב משכורות גבוהות, צבירת ניסיון ייחודי ואיכות חיים שאולי אין להם בנמצא במדינתם. לאור זאת, בפועל, כמות אשרות העבודה הניתנות תחת ויזת ה-O-1 ממשיכה לגדול היות והממשל הנוכחי, מאחורי הקלעים להוט להביא את מיטב הכשרונות הזרים לארה”ב.
נכתב על ידי לירן יעקב רונזפלד מנכ”ל חברת PassRight