משפחת קרמר, גבעת שמואל
מומחית קבוצת 'מכבי' שירה פולישוק, דיאטנית קלינית, מלווה את בני משפחת קרמר צעד אחר צעד בדרך לאורח חיים בריא יותר. הם שיתפו אותה בתצלומים של צלחת הירקות המגוונת שהם מגישים לשולחן מדי ערב, מאז המפגש הראשון שלה עם בני המשפחה. "שמחתי והתרגשתי לראות את זה", היא אומרת. "היה מספק מאוד לראות ששינויים מתחילים לקרות". בשיחתה עם בני המשפחה היא חיזקה אותם בתהליך, והמליצה להמשיך בו בהדרגתיות כדי להטמיע את השינויים: "ככל שהשינוי יהיה הדרגתי ופחות מורגש, כך תהיה פחות התנגדות אליו. יש להציב יעדים ריאליים, להבין שהם דורשים זמן ולהתאזר בסבלנות".
שירה פולישוק, דיאטנית קלינית: "העיקרון החשוב והפשוט הוא שכדי להצליח בשינוי אורח חיים בתזונה, יש חשיבות רבה לתכנון והכנת המזון מראש"

בני המשפחה מספרים כי השבוע שחלף מאז הפגישה הקודמת עם שירה עבר עליהם בתחושה של שינוי ובהרגשה טובה כשהצליחו לעמוד ביעדים שהציבו לעצמם. עם זאת, האם שולי מציינת כי הבנות "לא נוגעות" בגזר ובפלפלים שהיא חותכת ומגישה, וכן שהיא לא הצליחה להקפיד על חיתוך יומיומי של ירקות. שירה מציעה לה לחתוך מראש ירקות בכמות שתספיק גם ליום הבא. אתגר נוסף הוא לגרום לבנות להתגייס למשימה גם הן ולחתוך ירקות לעצמן. שירה הדיאטנית מחזקת את שולי להתמיד במעשיה ומביעה תקווה שככל שהיא תמשיך להגיש מגוון ירקות – בני המשפחה יתחילו לטעום מהם ובהמשך יצרכו אותם בקביעות ואף יכינו אותם בעצמם. בעקבות השיחה עם שירה שהסבירה להם את חשיבות הדבר, בני המשפחה מקפידים יותר שלא לאכול מול מסך (ראו בהמשך 'אין צופים בשעת הסעודה')
שירה מבקשת להקפיד על קיום ארוחה משפחתית נוספת במהלך ימות השבוע, מלבד סעודות השבת. "בארוחה משפחתית מתואמת, האוכל המוגש הוא לרוב שונה ופחות מבוסס על אוכל מתועש ומהיר להכנה", היא מסבירה.
ומה בגזרת בנות המשפחה הצעירות? גילי (10) ממשיכה לחזור מבית הספר ברוב ימי השבוע ללא התפוח שאריה, האב, נותן לה בבוקר. נגה (14) אוכלת בננה כמעט בכל בוקר, במקום העוגייה. עינב (17.5) מתקשה לוותר על שייקים מרובי פירות בבוקר, ושירה שבה ומסבירה כי עדיף לאכול פרי שלם יחיד על פני כמה סחוטים. "העיקרון הוא שכדי להצליח בשינוי אורח חיים בתזונה, יש חשיבות רבה לתכנון והכנת המזון מראש", אומרת שירה.
מול פיתויי המזון המתועש והמעובד, המכיל כימיקלים, שומנים וצבעי מאכל, מלח, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח וסוכרים – ממליצה שירה למשפחת קרמר להכין שניצלים מראש ולהקפיאם. השניצל אמנם מטוגן, אבל לפחות אינו מעובד. לחלופין ניתן גם לאפות שניצל בתנור.
אין צופים בשעת הסעודה
שירה פולישוק, יועצת תזונה של 'קבוצת מכבי', מסבירה מדוע הצירוף של צלחת ומסך איננו מומלץ
הסחת הדעת בזמן האכילה, כמו צפייה בטלוויזיה או בטלפון או קריאת עיתון, היא הרגל לא מומלץ. בתהליך האכילה מעורבים חושים רבים שעוזרים לנו להרגיש את טעמו, ריחו ומרקמו של המזון. כשאנו נוכחים באכילה אנו נהנים יותר מהאוכל ומהמגוון, ואם לא – נעצור ונבחר במזון אחר. המודעות לאכילה מסייעת לנו להעריך נכון את כמות המזון, וגורמת לנו להיות רגישים הרבה יותר לאיתותי הגוף ולתחושת השובע.
הצירוף של צלחת ומסך (או עיתון) יוביל אותנו כמעט תמיד לאכילה מוגברת של מזונות שאולי לא היינו בוחרים לאכול אם היינו שמים לב מה מונח לפנינו. אכילה מתוך מודעות מאפשרת חיבור לכל החושים, משפרת את ההנאה מהמזון, ותגרום לנו גם להרים את הראש ולראות מי איתנו ליד השולחן. שווה לנסות!
משפחת אלבז, ירושלים
במפגש הקודם עם יועצת התזונה שלהם, הדר יהודאי, קיבלו שלומי ושיראל אלבז המלצות לבחירות טובות ובריאות יותר לתפריט היומי, למשל צריכה נכונה ומתוכננת של פירות וירקות. כעת, בשיחת המעקב, מבקשת יהודאי לשמוע כיצד הם עוברים את התהליך. שיראל מעדכנת: "אכן קנינו פירות, שטפתי אותם ושמנו בקערה גדולה במקום מרכזי בבית. אין ספק שזה אחרת כשהפירות נמצאים מול העיניים ומוכנים לאכילה".
שיראל אלבז: "התחלנו לשלב ירקות מבושלים באופן קבוע – כתוספת למנה העיקרית וגם כחלק מהסנדוויצ'ים. זה שילוב טעים שהפך ללהיט אצלנו"

שלומי מעיד כי התחיל לשלב אכילת פרי ביום. ומה בנוגע ללביא הקטן? הוא פשוט לוקח פרי בכל פעם שמתחשק לו, לרוב כשהוא חוזר מהגן או בבוקר לפני שיוצאים. שיראל מקפידה לקחת איתה פירות בתיק לעבודה, ומקווה בקרוב גם לזכור לאכול אותם.
"בנוגע לירקות", היא ממשיכה, "התחלנו לקנות הרבה יותר ירקות ולשלב ירקות מבושלים באופן קבוע. ירקות טריים כסלט תמיד אכלנו, ועכשיו הצטרפו הירקות המבושלים – כתוספת למנה העיקרית וגם כחלק מהסנדוויצ'ים. גילינו שזה שילוב טעים, והוא הפך ללהיט אצלנו בבית".
איכות הסביבה
הדר יהודאי, יועצת תזונה של 'קבוצת מכבי', מסבירה מה זו "סביבה אובסוגנית" ואיך נארגן נכון את המרחב התזונתי שלנו
כשאנחנו נכנסים הביתה, הדבר הראשון שקופץ מול העיניים הוא צנצנת העוגיות המעולות על המדף במטבח; כשאנחנו פותחים את המקרר אנחנו רואים בעיקר מעדנים, מוצרי חלב ושתייה ממותקת; בפינת הקפה בעבודה מונחים ופלים, עוגיות וכדומה. פינת האוכל בבית ממוקמת מול הטלוויזיה, ולכן האכילה מלווה כמעט תמיד בצפייה בפרק בסדרה.
כל המצבים הללו הם תיאור של "סביבה אובסוגנית", כזו שמעודדת אכילת יתר ומאופיינת בצריכת חטיפים, שתייה מתוקה ומזון מהיר. האופן שבו המזון והסביבה שלנו מאורגנים מעודד אותנו פעמים רבות לאכילה לא מבוקרת של מזונות פחות בריאים, ולפעילות גופנית מופחתת.
איך נשנה את המציאות הזו? נקפיד על ארוחות משפחתיות מסודרות, נניח במקומות גלויים במטבח ועל שולחן האוכל מזונות בריאים כמו פירות שטופים, ובמקרר נניח בקופסה ירקות חתוכים טריים ותבשילי ירקות שנותר רק לחמם ולאכול. נוציא מהבית שתייה ממותקת, ובמקומה נאחסן במקרר בקבוקי מים קרים או נציב מכשיר מים במקום נגיש. בהצלחה!