בכל ימות השנה יוצאות מנמל התעופה בן גוריון טיסות לבודפשט, עליהן מאות תיירים בדרכם לעיר שכונתה – ובצדק – “פריז של מזרח אירופה”. רבים מהתיירים הפוקדים את בודפשט מגיעים ליהנות משכיות החמדה ההיסטוריות שלה, לבלות בין הטירות העתיקות ולשוטט ברחובותיה הצרים והעתיקים. אך לצד כל אלה, מפעמת בעיר גם היסטוריה יהודית המהווה חלק מהמארג ההיסטורי של בודפשט כולה. אם אתם מתכננים ביקור בעיר, הנה חמישה אתרים יהודיים בהם כדאי לבקר.
- היכל הגיבורים ובית הכנסת רומבך
בלב רחוב ושלניי ההומה, מאחורי בית הכנסת ברחוב דוהין, נמצא “היכל הגיבורים”. המבנה הוקם בשנים 1929-1931 והוא מנציח את זכרם של 10,000 חיילים יהודי-הונגריה, שנהרגו במהלך מלחמת העולם הראשונה. המבנה משמש היום גם כבית כנסת.
מרחק הליכה קצר מהיכל הגיבורים ניצב בית הכנסת רומבך, בית כנסת עתיק שנבנה בשנים 1870-1873. בית הכנסת עוצב בהשראת כיפת הסלע כך שיזכיר את בית המקדש הקדום. המבנה לא פעיל היום.
- בית הכנסת הגדול
זהו אחד מאתרי החובה בעיר ואחד המבנים המרשימים ביותר בבודפשט. בית הכנסת הגדול ממוקדם ברובע היהודי והוא נחשב לגדול ביותר באירופה. המבנה תוכנן על ידי האדריכל הגרמני לודוויג פורסטר ונבנה בשנים 1854-1859 על ידי הקהילה הנאולוגית המקומית של “פשט”, לה מנהגים דומים לקהילה הרפורמית. המבנה העצום מסוגל להכיל עד 3,000 מתפללים. עיצובו המרהיב ובחירת המיקום בסמוך לרחוב ראשי בעיר שיקפו את מצב היהודים באותה התקופה – רוח של חדשנות, אופטימיות וביטחון נסכו בתושבי בודפשט ובית הכנסת היווה מראה לתקופה זו.
בשנת 1873 עלה בנימין זאב הרצל לתורה בבית כנסת זה, על המעמד הוא מספר בספרו “Tabakschul”.
במהלך מלחמת העולם השניה, בשנת 1939, נשרף המבנה על ידי תומכי הנאצים ולאחר כיבוש הונגריה הוא שימש כבסיס שידור לרשות הרדיו הגרמני. בסוף המלחמה נפגע קשות כתוצאה מהפצצות בעלות הברית. אך, לאחר שהסתיימה המלחמה, חזר לשמש את תושבי הקהילה היהודית של בודפשט. המבנה שופץ בשנות ה-90 ואף נוסף בו מתחם להנצחת שואת יהודי הונגריה. במתחם נבנתה אנדרטה לזכרו של ראול וולנברג, כמו גם אנדרטאות נוספות לזכר יהודי בודפשט.
- מוזיאון השואה
בשנת 2004 נפתח מוזיאון השואה בבודפשט, בהוראת הממשלה. בעבר עמד כאן בית הכנסת השני בגודלו בעיר. אך למרות זאת, הוא לא ממוקם באזור היהודי המובהק של בודפשט ובכך למעשה משיג את מטרתו הכפולה: להקנות לאתר צביון בעל אופי לאומי ולחשוף אותו למבקרים הרבים בעיר.
לעיצוב הארכיטקטוני של המוזיאון נדרשה מחשבה רבה, שכן מראהו לא סימטרי ומוטיבים עיצוביים משמשים בו בערבוביה. דרך קירות המבנה, ביקשו המתכננים להעביר את תחושת הארעיות ממנה סבלו יהודי הונגריה ואת תחושת השבר הגדולה שלהם.
תערוכת הקבע במוזיאון מגוללת בהרחבה את תהליך הידרדרות האזרח היהודי בתקופת המלחמה והיא מחולקת לנושאים שונים – כבוד האדם, חופש, אחריות, דרכי התנגדות ועוד. באמצעות הנושאים הללו, מובא סיפורה של יהדות הונגריה בתקופת השואה, עד לרצח העם הנורא שהיה מנת חלקה.
- אנדרטת הנעליים על הדנובה
על שפת נהר הדנובה, במקום פסטורלי וציורי, נבנתה אנדרטה נוספת לזכר יהודי הונגריה, המתארת את מסע ההרג נגד היהודים על ידי גדודי צלב החץ, בשנת 1944-1945. האנדרטה כוללת עשרות זוגות נעליים עשויים ברונזה של נשים, גברים וילדים. הנעליים הונחו על גדת הנהר והם מסמלים את הרצח האכזרי שהתבצע כאן, עת קשרו משתפי הפעולה עם הנאצים את היהודים בשרשראות זה לזה, ירו בהם והשליכו אותם אל מי הנהר.
- המוזיאון היהודי
המוזיאון היהודי של בודפשט אוצר בתוכו מגוון חפצים המספרים את סיפורה של הקהילה היהודית בעיר, דרכם ניתן לקבל מושג על אורחות חיי ומנהגיה. בין השאר, מוצגים במוזיאון חפצי קודש ויודיאקה, תערוכת צילומים מיוחדת המציגה את קורות חייה של הקהילה היהודית בבודפשט בתקופת השואה וכן חפצים ששימשו את יהודי העיר בחיי היום יום לצד כאלה הקשורים בשבתות ובחי ישראל. רוב המוצגים מתוארכים למאה ה-18 וה-19.
בית כנסת מהמאה ה-15 התגלה באזור בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו במקום וכיום הוא מהווה חלק ממתחם המוזיאון. בבית הכנסת, ששרידיו התגלו בשנות ה-60 של המאה הקודמת, ניתן לראות פרסקאות מדהימות.