תפקידיו של הפיקוח ההנדסי
מערך בניה במיזמים שונים ללא קשר לגודלו של המבנה מורכב מעבודתם של עשרות בעלי מקצוע. החל במתכננים הנדסיים, אדריכלים, מתכנני מערכות חשמל, מים, אינסטלציה, מיזוג ועוד. דרך הסוגים הרבים של קבלני המשנה שכל אחד מהם פועל בנישה שלו.
הפיקוח ההנדסי מנהל את כל המערך הסבוך והמורכב הזה ומתאם בין כל הגורמים כדי לבצע פרויקט הנדסי איכותי ומושלם שישרת את הלקוחות לאורך שנים למגורים, למשרדים, מבני ציבור, מפעלים ולכל מטרה אחרת.

פיקוח בפועל על שלבי העבודה
תפקידו של הפיקוח ההנדסי הוא להבהיר לבעלי המקצוע השונים את המשימות המוטלות עליהם תוך מתן הסבר מפורט בהתאם לתוכניות הספציפיות בכל מבנה. ההקשבה וההבנה של הקבלנים השונים חייבת להיות במאה אחוז כדי שלא יבצעו טעויות אנוש מתוך חוסר הידע וההבנה של הפרטים הקטנים.
לאחר מכן צוות הפיקוח ההנדסי בוחן את כל הפעולות שבוצעו ואם הכול תקין, מאשר אותן כך שאפשר יהיה להמשיך בשלבים הבאים. לעומת זאת אם הפעולות שבוצעו אינן נכונות, לא בוצעו על פי ההוראות המדויקות, לא השתמשו בחומרי הבניין הספציפיים והתקניים או בציוד שלא אושר, ייאלץ הקבלן לפרק את העבודה ולבצע אותה שוב על פי הוראות הפיקוח ההנדסי.
כל קבלן המעוניין להשתמש בחומרי בניין אחרים או בציוד שונה מזה שנרשם בכתב הכמויות, צריך לבקש מראש את אישורו של הפיקוח ההנדסי לכל מוצר שהוא שווה ערך לציוד הנדרש.
עמידה בלוחות הזמנים
תפקיד נוסף של הפיקוח ההנדסי הוא לוודא שכל אחד מהקבלנים מבצע את הפעולות על פי לוח הזמנים שתואם מראש. כל עיכוב עלול לגרור עיכובים של הקבלנים שאמורים לעבוד אחריו. המטרה היא לסיים את המיזם בהתאם ללוח הזמנים שתואם מראש ולמסור אותו לצורך אכלוס.
זו הסיבה שלוח הזמנים הוא נתון קשיח שברוב המקרים לא ניתן לשינויים או לפשרות למעט מקרים חריגים כמו מזג אוויר קיצוני.
איכות הבניה
ההקפדה על איכות הבניה היא בראש מעייניו של המפקח במיוחד לאור מקרים שבהם בוצעה בניה שאינה תואמת את הדרישה כמו לדוגמה שימוש בבטון מועט או בצנרת בקוטר קטן מדי. חלק מהליקויים אפשר לתקן או להחליף כמו צנרת, אך כשמדובר במרפסת שהיציקה יוצרת בעיה בטיחותית עד סכנת חיים, זו בעיה רצינית ביותר שיש למנוע אותה מבעוד מועד.
פיקוח מעולה הוא זה שמעניק ליזם או לחברה הקבלנית את המוניטין שלה ואת שמה המקצועי לגבי איכות הבניה המובילה לבניה מקצועית ויוצאת דופן.