הכנה משפחתית
דבר תזונאית קבוצת מכבי, מירב דקל־דהרי
משפחת לשקוביץ, מושב שרשרת
אחד הדברים המשמעותיים והחשובים בסדנה עם השפית חוי לב, היה המעורבות של הילדים בתהליך. כבר בשלב ההתחלתי של הסדנה גייסנו את הילדים – בבחירת המתכונים שהם רוצים להכין, ובחלוקת העבודה יחד עם ההורים. כל אחת מהמנות הוכנה ברובה על ידי אחד הילדים או בשיתוף של כולם יחד. המעורבות והשליטה שלהם בתהליך הבחירה והעבודה יצרה הרבה עניין וכיף בפעילות, סקרנות, ציפייה איך המנות יצאו וכמובן רצון לטעום.
בשלב הסופי, כשהמנות כבר היו מוכנות, הילדים לקחו חלק בעריכת השולחן וב'צילחות' המנות. בשלב הטעימות הצעתי משחק שבו כל אחד דירג את המנות לפי טעם אישי. המשחק הלהיב את הילדים לנסות את המנות שהכינו.
מסקנה: כדי לגייס ילדים לטעימה והתנסות של מאכלים חדשים, רצוי לעודד אותם לקחת חלק פעיל בהכנת הארוחה.

צ'יפס שעועית קריספי מהיר הכנה
מאת: השפית חוי לב
רכיבים:
- שעועית קפואה, צהובה או ירוקה או חצי־חצי
- מעט שמן זית
- מעט צ'ילי יבש גרוס – לבחירה
- מעט מלח
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור לחום גבוה של 210 מעלות.
2. פורסים נייר אפייה על תבנית גדולה ומניחים עליה את השעועית.
3. יוצקים מעט שמן ומלח ומערבבים.
4. אופים במשך כ־40 דקות עד שהשעועית משחימה מעט והופכת לקריספית.
5. אם רוצים חריף, מתבלים במעט צ'ילי לפני ההגשה.
סלט חסה וירקות עם אבוקדו וגרנולה מלוחה
מאת: השפית חוי לב
רכיבים:
- 1 ראש חסה
- 3 מלפפונים
- 1 כוס עגבניות שרי
- 1 אבוקדו בשל אך מוצק
- מעט שמן זית אם צריך – האבוקדו מעניק לסלט מעין מעטפת רוטב
- מעט מלח
אופן ההכנה:
חותכים את החסה לרצועות דקות. חותכים את המלפפונים לחצאי עיגולים. חותכים את העגבניות לחצאים או לרבעים בהתאם לגודלן. חותכים את האבוקדו לקוביות בגודל של כ־1/1 ס"מ. מערבבים את כל הירקות, מפזרים עליהם גרנולה מלוחה ומגישים.

גרנולה מלוחה
מאת: השפית חוי לב
רכיבים:
- 2 כוסות שיבולת שועל שלמה (לא אינסטנט)
- 3 כפות שומשום שחור – לבחירה
- 3/4 כוס גרעיני דלעת
- 3/4 כוס שקדים גרוסים גס
- 3/4 כוס גרעיני חמנייה
- 4 כפות שמן זית
- 1/2 כוס שומשום
- 1 כפית שטוחה מלח
אופן ההכנה:
מניחים את כל החומרים בתבנית גדולה ומערבבים היטב. אופים בחום של 180 מעלות במשך כ־20 דקות, מערבבים מדי פעם.
לוקחות אחריות
דבר תזונאית קבוצת מכבי, שירה פולישוק
משפחת קרמר, גבעת שמואל
כבר מתחילת ההכנות לבישול נראה כי כל משפחת קרמר מוכנה להיות שותפה פעילה בסדנה. כולם שטפו ידיים והיו מוכנים להוראות התפעול של השפית חוי לב. שיתוף הפעולה בין כל בני המשפחה היה יוצא דופן, כאשר בראש עמדה אם המשפחה שולי, אשר הסתכלה ופיקחה על הכול מהצד. שולי הייתה היחידה שלא התעסקה בהכנת המזון בפועל, מתוך מטרה שהבנות יהיו פעילות וייקחו יוזמה. הגישה הזו תאמה מאוד את גישתה של שירה התזונאית ואת אחד היעדים שהוצבו למשפחה בתוכנית הליווי – שהבנות יתחילו לקחת יותר אחריות על הכנת מזון בריא יותר לארוחת הערב, כמו חיתוך הירקות לסלט.

במהלך הסדנה, חוי השפית העניקה הסבר מפורט לגבי הקטניות, ומדוע יש חשיבות רבה לגיוון התפריט בהן. לקטניות יתרון בריאותי בהפחתת הכולסטרול הרע, הן בעלות ערך גליקמי נמוך המסייע לייצב את רמות הסוכר, הן מקור לחלבון מלא, עשירות בוויטמינים (ברזל, מגנזיום ומינרלים נוספים), מכילות סיבים תזונתיים ומשביעות. בנוגע לטיפול בקטניות, עדשים כתומות וירוקות אינן דורשות השריה. עדשים שחורות זקוקות להשריה קצרה של 20 דקות, וזמן הבישול שלהן קצר יחסית – כ־20 דקות בסך הכול. השריה ארוכה של כ-8 שעות לפחות נדרשת לגרגרי חומוס, שעועית אדומה ושחורה, פול ואפונה.
חומוס מעדשים
מאת: השפית חוי לב
מתכון מקסים לחומוס מופלא. אף אחד לא ידע שמדובר בחומוס מעדשים; אין שום הבדל בטעם, בצבע ובמרקם. ולמה לא להיות ילדים טובים ולהכין פשוט חומוס מחומוס, אתם שואלים ובצדק? אז קודם כול כי עם חומוס אי־אפשר להיות ספונטניים. הוא דורש השריה של לילה לפחות, ועוד בישול ממושך של שעתיים לפחות. חוץ מזה, העדשים קלות יותר לעיכול, ואנשים שמערכת העיכול שלהם "לא מסתדרת" עם חומוס מרגישים נפלא עם עדשים.

רכיבים:
- 1.5 כוסות עדשים כתומות
- 3 כוסות מים (רותחים)
- 1/4 כוס שמן זית
- 1/2כוס טחינה גולמית מלאה
- 3 שיני שום בינוניות
- מיץ מלימון בינוני
- כפית מלח
- 1/2 כפית כמון
- פלפל שחור
אופן ההכנה:
1. שוטפים היטב את העדשים, מעבירים לסיר עם המים הרותחים ומבשלים במשך כ־10 דקות בלבד עד שהעדשים רכות. חשוב להקפיד שהעדשים לא יתפרקו ולא יאבדו את צורתן כיון שאז החומוס יתקבל נוזלי מדי.
2. מעבירים את העדשים למסננת ומניחים לניקוז הנוזלים. לוחצים קלות בעזרת כף כדי להוציא עודפי מים אם קיימים.
3. מניחים את העדשים עם שאר החומרים, וטוחנים במעבד מזון או בבלנדר מקל עד לקבלת מחית במרקם הרצוי.
4. אם החומוס מתקבל סמיך מדי, אפשר להוסיף לו מעט מים חמים. אם הוא דליל מדי, מוסיפים לו טחינה גולמית.
5. טועמים ומתקנים תיבול.
גם מתוק וגם בריא
דבר תזונאית קבוצת מכבי, בתיה שהרבני
משפחת אופיר, עכו
בבית משפחת אופיר אין ממתקים בקביעות, אך הרצון למתוק תמיד קיים. טבעי, לא? השפית חוי לב התאימה למשפחה מתכון עוגיות ביתיות, שיכולות להחליף בקלות ממתק תעשייתי אחר. מהו החידוש? שיבולת שועל בגרסה הטבעית שלה ידועה ביתרונותיה הרבים, שכן היא מכילה בתוכה את הקליפה השלמה ולכן עשירה בסיבים מסיסים ובלתי מסיסים. זאת לעומת שיבולת השועל מהירת ההכנה, שמסירים ממנה את הקליפה החיצונית.
כדי ליהנות מכל היתרונות של הדגן המועדף, וכדי ליצור מרקם אחיד לעוגייה שמגביר את היענות הילדים לטעום, הציעה השפית לטחון את שיבולת השועל הגסה יחד עם הקוקוס. הילדים טחנו במעבד המזון, ערבבו וגלגלו. התוצאות היו מעולות, והעוגיות חוסלו ברובן. משום שהילדים בכל זאת ביקשו להוסיף פתיתי שוקולד צ'יפס, הצעתי להוסיף לבלילה כף אחת או לנסות לשלב במקום חמוציות או צימוקים.
סיר גדול של תבשיל כדורי הודו וירקות
מאת: השפית חוי לב

רכיבים:
- 1 ק"ג הודו טחון (אפשר להחליף חצי מהכמות בעוף טחון)
- 1 ראש שום
- 1/2 כוס שיבולת שועל
- 1/2 כוס פירורי לחם
- 2 ביצים
- מעט שמן זית
- 3 בצלים
- 4 תפוחי אדמה
- 3 גזרים גדולים
- 1 קולרבי
- 1 בטטה
- 1 פלפל אדום
- 1 פלפל צהוב
- 2-3 עגבניות
- 1 קופסה גדולה רסק עגבניות
- פטרוזיליה טרייה או מיובשת
- תבלינים: מלח, פלפל שחור, מעט סוכר, פפריקה, כמון, קינמון, כוסברה טחונה, חוואיג'.
אופן ההכנה:
עיסת הקציצות – מניחים במעבד מזון בצל אחד, שיבולת שועל, 3 כפות שמן זית, ביצה אחת, כף רסק עגבניות ומחצית מראש השום (כ-6 שיניים). מעבדים הכל עד לקבלת עיסה קצפית מעט. מעבירים לקערה עם הבשר הטחון. מוסיפים תבלינים (בנדיבות!), פירורי לחם וביצה נוספת ומערבבים בתנועות לישה. מניחים בצד.
רוטב הירקות – קוצצים בצל ומזהיבים במעט שמן זית. פורסים את שיני השום הנותרות, מוסיפים לסיר ומזהיבים דקה־שתיים. פורסים את כל הירקות ומוסיפים לסיר. מוסיפים מים עד לכיסוי הירקות ועוד שתיים־שלוש כוסות. מביאים לרתיחה, מוסיפים רסק עגבניות ושפע תבלינים.
יוצרים כדורים מעיסת הבשר ומניחים אותם ברוטב המבעבע קלות. מבשלים על אש בינונית־נמוכה במשך 40 דקות עד שעה. לקראת סוף הבישול טועמים ומתקנים תיבול.