מאת: עו”ד נוגה ויזל
קשה לנתק בין זכויות ההורים לזכויות הילד, מכיוון שבמידה רבה מדובר בסט אחד של כללים חופפים הכרוכים זה בזה. עם זאת, בגלל שכמעט ואין עיסוק במושג זכויות ההורים בבית הספר, בחרנו להקדיש לכך מאמר נפרד ומלא.
הזכות לקבוע את זרם הלימוד
זה אולי נשמע טריוויאלי, אך הורים רבים חושבים שבחירת בית הספר שבו ילמדו הילדים הוא גזירת גורל שנקבעת לפי אזור המגורים וכיוצא בכך. גם אם ברירת המחדל היא לשבץ את הילד בבית הספר הקרוב לביתו, שמורה להורים הזכות לבקש העברה.
בישראל יש שני זרמים עיקריים: הזרם הממלכתי והזרם הממלכתי דתי. בנוסף קיימים גם בתי ספר פרטיים, והורים יכולים להחליט שילדיהם ילמדו בכל אחת מהאפשרויות הללו, אם כי צריך להביא בחשבון שללימודים בבית ספר פרטי יש עלויות גבוהות ושהוא אינו חוסה תחת חינוך חינם, ויש להם גם זכות להעביר את הילד מזרם לימודים אחד למשנהו.
הזכות להשפיע על תכני הלימוד
הורים רבים לא מודעים לכך, אבל החוק מאפשר להם להיות מעורבים בקביעת תכני הלימוד בבית הספר. אמנם 75% מתכני הלימוד במערכת הם תכנים קבועים המוכתבים על ידי מערכת החינוך, אך באשר ל-25% הנותרים, המוגדרים תכניות השלמה יכול בהחלט להיות משקל לרצון ההורים. השפעה כזו על תכני ההורים דורשת הסכמה של חלק ניכר מההורים (75%).
לפנייה ישירה אל עו”ד נוגה ויזל לחץ/י כאן
זה אמנם נשמע מסובך, אך במקרים שמרבית התלמידים בבית הספר שייכים לאותה קהילה או קבוצת התייחסות, זה לא בלתי אפשרי. הורים שהדבר באמת חשוב להם ימצאו את דרכם לוועד ההורים, ובהנחה שיש תמימות דעים בתוך הוועד, שהוא המייצג הלגיטימי של כלל ההורים, ניתן בהחלט להשפיע על תכני הלימוד.
הזכות להגביל את התשלומים לבית הספר
כידוע בישראל חל חוק חינוך חינם, אבל גם בתי ספר בזרמים הממלכתיים נוהגים לגבות תשלומים מההורים על פעילויות העשרה, כמו טיולים, דמי ספרייה, מסיבות, סל תרבות ועוד. משרד החינוך מוציא בכל שנה חוזר, המפרט ומגביל את גובה הסכומים, אך לא תמיד בתי הספר מיישרים קו. הורים המרגישים כי בית הספר גובה תשלומים מוגזמים, רשאים לדרוש בחינה של הנושא.
הזכות למידע מלא על תכנית הלימודים
להורים יש זכות לקבל מידע מלא על תכנית הלימודים בבית הספר. מידע זה אמור להיות שקוף וזמין עבורם, כי הוא מאפשר להם לגבש עמדה על בית הספר לפני הבחירה בו ולנהל מעקב בזמן שהילד לומד.
בנוסף, זכאים ההורים לקבל מידע שוטף ומלא על מצב הילד, הן מבחינה לימודית והן מבחינה חברתית. אם הילד נפגע או עבר אירוע חריג בבית הספר, חובה על בית הספר לדווח. בית הספר גם חייב לשתף את ההורים בטיפול רפואי שהילד קיבל במסגרת הלימודים וזה כולל פגישות ייעוץ או פגישות עם פסיכולוג, אלא אם הילד ביקש במפורש לא לספר להוריו על פגישת הייעוץ.
הזכות לסרב להשתתף בפעילויות חיצוניות
אם ההורים לא מעוניינים שילדיהם ישתתפו בפעילויות כמו חוגים, מסיבות, טיולים, הצגות או כל פעילות אחרת שמתבצעת מחוץ לכותלי בית הספר או מעבר לשעות הלימודים, שמורה להם הזכות לסרב מסיבות חינוכיות, ערכיות או אחרות. כאן כדאי לציין, כי אסור לבית הספר להטיל סנקציות או להעניש את הילד בגין מעשי ההורים.
זכות ההורים במקרה של הרחקה
לבית הספר אין זכות להרחיק תלמיד לצמיתות מבלי שתינתן להורים הזדמנות לשימוע שבו יוכלו לשטוח את טענותיהם ולהתנגד לאקט ההרחקה. בית הספר חייב להודיע להורים על ההחלטה בכתב ובאופן מנומק, ומרגע קבלת ההודעה שמורים להורים 14 ימים שבהם הם יכולים לערער על ההחלטה. גם במהלך ההמתנה לתוצאות הערעור ההרחקה לא תיכנס לתוקף, עד לקבלת ההחלטה הסופית.
אלו הן כמה מהזכויות העיקריות שיש להורים בבית הספר. מיותר לציין שבמקרים רבים בתי הספר היו מעדיפים שההורים ישכחו מהזכויות האלה. הבשורות הטובות הן, שיש היום יועצים משפטיים שמתמחים בדיני חינוך ועבודה מול המערכת, כמו למשל עו”ד נוגה ויזל אשר צברה ניסיון רב בייצוג תלמידים והורים בסוגיות משפטיות רבות, שבהן הורים ותלמידים מוצאים את עצמם מנהלים מאבק מול בית הספר.
הכתבה באדיבות אתר עורכי דין LawGuide.