השמנת יתר: הסכנה של המאה ה-21
אכילה לא מאוזנת גורמת לאחד מהסיכונים הבריאותיים הגדולים ביותר במאה ה-21 – השמנת יתר. אין מדובר רק בבעיה אסתטית אלא בהגדלת הסיכון למחלות לב ולתחלואים נוספים כולל מספר סוגים של סרטן. השמנת יתר מחושבת על ידי היחס בין הגובה למשקל תוך התחשבות בגיל ובמין. תוצאת חישוב זה מעניקה את ה BMI – מסת הגוף (Body Mass Index). כיום נהוג להגדיר BMI של גוף תקין בטווח בין 20-25, כאשר נתון מעל 30 יעיד על משקל יתר. נתונים אלה אפשר למדוד באמצעות מחשבון BMI הכולל התייחסות גם למגדר ולגיל[1].
שילוב נכון ומאוזן של אבות המזון בארוחות השונות
תזונה מאוזנת אינה בהכרח הימנעות ממזונות מסוימים – אלא איזון נכון ביניהם בתפריט היומי. הגוף שלנו זקוק לאבני הבניין העיקריות: פחמימות, שומנים, סידן, ויטמינים ומרכיבים נוספים. משרד הבריאות בישראל פרסם[2] בשנת 2011 חוזר בו מפורטות הכמויות המומלצות לצריכה על ידי אדם בוגר מכל מרכיב וכן השוואה לכמות הממוצעת הנצרכת כיום על מנת לשנות את דפוסי האכילה שלנו ולתרום לבריאות האוכלוסייה בישראל עד שנת 2020. נפרט על כך בקצרה.
כמה מומלץ לאכול מכל מרכיב מזון חיוני?
ההמלצות שניתנו לתזונה בריאה לאדם בוגר בישראל היא צריכה של 135 של פחמימות ביום שיספקו 55%-65% של הצריכה הקלורית, 10% שומן ביום מחולק לשומני רוויים ובלתי רווים (תוך המלצה להימנע משומני טראנס). בהקשר זה הוזכרו גם המלצה לצריכה מאוזנת שומנים מסוג אומגה 3 ואומגה 6 ללא המלצה לכמות. ההמלצה לצריכת חלבונים חולקה בצורה שונה לגברים ולנשים – כאשר משרד הבריאות המליץ לגברים בגילאי 19-60 לצרוך 60 גרם חלבון ולנשים בגיל זה 46 גרם חלבון. סידן הוא מרכיב מהותי נוסף בתזונה היומי ומומלץ לצרוך ממנו 1000 מ”ג סידן לגברים ונשים מגיל 19-50 ומגיל 50 מומלץ להעלות את הכמות ל-1,200 גרם ליום. חשיבות הסידן בגיל מבוגר יותר נובעת מהסכנה להישחקות העצמות והתרומה של הסידן לבנייתן.
אם כך, כאשר אנו יודעים מה הכמות המומלצת לכל אדם, מדוע בעצם תופעת השמנת היתר כה נפוצה? בתזונה המערבית אנו עדים לצריכה גבוהה של פחמימות ושומנים. על פי הדו”ח של משרד הבריאות שהוזכר לעיל חלק ניכר מהאוכלוסיה צורך כמות גדולה של שומנים ופחמימות או צורך כמות גדולה של קלוריות – יותר מאלפיים הקלוריות המומלצות.
במידה וצריכה גבוהה של קלוריות מלווה בפעילות גופנית המאפשרת “לשרוף” חלק מהקלוריות – ניתן לשמור על משקל מאוזן. אך, היות ומרבית האוכלוסיה ישובה במהלך היום בעבודה, הצריכה הקלורית נמוכה יותר והגוף מתחיל לצבור עודפי שומן.
למה גורמים עודפי השומן?
עודפי השומן בגוף גורמים למגוון רחב של בעיות בריאות. נציין בקצרה את המחלות שהוכח קשר מובהק ביניהן לבין משקל גבוה. הראשונה, נובעת מהצורך של הלב והריאות לאפשר תנועה לגוף שהמסה שלו גבוהה בצורה משמעותית ביחס לעבר. שילוב של הצטברות שומן בגוף עם חסימה של כלי הדם בשל ערכים גבוהים של כולסטרול עשויים אף הם להוביל למחלות שונות. מחלות נוספת הקשורה לעלייה במשקל הם סרטן השד[3] וסכרת.
כיצד ניתן לבנות תפריט אישי המבוסס על המרכיבים הדרושים לגוף?
על מנת להימנע מהשמנת יתר חשוב להכיר את המרכיבים השונים של המזון שאנו צורכים. כיום, חברות המזון מחויבות לציין את המרכיבים הללו בכל מוצר וכן את השיעור המומלץ של מרכיבים אלה בתזונה היומית. על מנת להתחיל לאכול בצורה מאוזנת ובריאה יותר כדאי לתכנן מראש את התפריט היומי במהלך היום וגם אם אוכלים בחוץ במסעדה לבחור במזון עם מרכיבים המוכרים לנו ומכילים אחוזי שומן נמוכים (תוך הימנעות משומן טראנס). זכרו כי שינוי קל בתזונה היומית שלכם לאורך זמן יכול לסייע לשמירה על משקל תקין. הוסיפו גם פעילות גופנית מספר פעמים בשבוע על מנת לאזן את המשקל הקלורי וכך תוכלו להימנע מהסכנות השונות הנלוות למשקל יתר.
אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.
[1] https://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/BMI_Calculator.aspx
[2] https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/nutrition-2020.pdf
[3] https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight