מאת: אליהו רוזילו
קנאביס. נראה שבשנה האחרונה, כל העולם סובב סביב הצמח הירוק הזה. חברות סטראט-אפ קמות בעקבות גילויים חדשים, עסקים וחוות גידול מיוחדים צומחים בין רגע, מערכת הבחירות סערה סביב אישורי הלגליזציה למעשנים, ואפילו ראשי מערכת הביטחון בעבר, נכנסו כשותפים לחברות שעוסקות בחקר ופיתוח הצמח המופלא.
עם זאת, לצריכה של קאנביס יש דעות שליליות קדומות, שחלקן נכונות. נפגשתי עם ד”ר אלעד לאור,רופא מוסמך וחוקר בתחום הקנאביס הרפואי, כדי להבין, האם הקנאביס הוא צמח מופלא או מזיק, וגם כדי שיסביר לי על המחקרים שנעשו על הנושא החם של השנה.
אחת מהטענות נגד הקנאביס היא, שהוא גורם להתמכרות כמו חומרים אחרים. מה הרופאים והמומחים אומרים בעניין?
“תחילה, חשוב להבין כי הציבור חושב שהקנאביס הוא צמח דו פרצופי: חלק גדול מהציבור הרחב מאמין, כי מי שמעשן מריחואנה, הוא בעל סיכוי אפסי או קטן מאוד להתמכר, וחלק טוענים, שרק לאחר שימוש ארוך מאוד וקבוע, ניתן להתמכר למריחואנה. מתוך המחקרים הקיימים, ניתן לראות כי שימוש במריחואנה, אכן גורם לפיתוח תלות והתמכרות, אולם באחוזים נמוכים יחסית, בהשוואה לחומרים אחרים”, אומר דוקטור אלעד לאור.

“יש סיכון של 4-8% לפתח תלות במריחואנה במהלך החיים הבוגרים, כלומר הסיכון לפתח תלות, עומד על בערך אחד מתוך 10 אנשים בממוצע”, הוא אומר. עם זאת, ראוי להדגיש כי פוטנציאל ההתמכרות, תלוי גם בגיל שבו המשתמש החל לעשן – “אם מישהו התחיל להשתמש במריחואנה בגילאי העשרה אז הסיכון עולה והופך להיות 1 מתוך 6”, אומר ד”ר לאור.
מעניין לראות כי ביחס לחומרים אחרים, פוטנציאל ההתמכרות למריחואנה קטן יותר. הסיכון לפתח התמכרות מעישון טבק הוא 32%, לגבי הרואין הוא 23%, קוקאין 17%, ורק 15% פוטנציאל התמכרות לאלכוהול. קיים סיכון של 11% לפתח התמכרות משימוש בחומרים ממריצים אחרים. כלומר כל אותם סמים וחומרים אחרים, מחביאים בתוכם פוטנציאל גבוה יותר להתמכרות, מאשר שימוש בקנאביס לפי נתונים אלה.
ישנם לא מעט אנשים החולים במחלות שונות, שמעשנים קנאביס רפואי. האם הם יכולים להתנהג כרגיל לאחר השימוש?
“חשוב להבין מהן אותן פעולות שעל החולה לבצע לאחר השימוש. קח כדוגמה את נושא הנהיגה ברכב: מכיוון שנהיגה תחת השפעת קנאביס אסורה ברוב המדינות, השימוש בקנאביס רפואי בצורה כרונית, יכול להוות בעיה אצל אנשים שנוהגים. יש בעייתיות בביצוע מחקרים ישירים בנושא, כיוון שהשימוש בו תחת נהיגה הוא לא חוקי”, טוען ד”ר אלעד לאור.

אחת הבעיות היא, בדיקה של רמת הקנאביס בגוף. בעוד שבדיקת האלכוהול בדם ובנשיפה נחקרה ונמצאה בקשר ישיר לפגיעה ביכולת הנהיגה, הבדיקה של רמות קנאביס כמעט ולא נחקרה, ומכאן שלא נמצא קשר ישיר בין רמות הקנאביס בדם, לפגיעה קוגניטיבית ופסיכומוטורית.
“לצערנו”, אומר ד”ר לאור, “המחקרים בנושא הזה מעטים וסותרים אחד את השני. חלק מהמחקרים, הראו עלייה בסיכון לתאונות לאחר שימוש בקנאביס, בעוד שאחרים לא הראו עלייה בסיכון תחת השימוש בקנאביס. בסופו של דבר, קשה להסתמך על המידע ממחקרים אלה שנעשו בעולם האמיתי, ולכן אנו נאלצים להסתמך, על מחקרים שבדקו השפעה של קנאביס תחת סימולטורים של נהיגה ולא נהיגה אמיתית בכביש. מחקרים אלה הראו ששימוש בקנאביס גורם לפגיעה ביכולת הנהיגה, קושי בשמירה על נתיב התנועה, פגיעה ביכולת התגובה לשינויים במהירות או לשינויים בצבע הרמזורים, וקושי בהתחמקות ממכשולים פתאומיים בכביש”. לכן באופן עקרוני לא מומלץ לנהוג תחת השפעת קנאביס
בעקבות זאת, ניתן לראות כי במדינות שונות, יש גישות שונות לגבי קנאביס ונהיגה: יש מדינות שאסרו כל רמה של קנאביס בדם או בשתן בזמן נהיגה, ויש מדינות שקבעו רף מינימום מסוים של החומר הפעיל בקנאביס, שבו נהיגה היא אסורה.
האם בטוח להשתמש בקנאביס בהריון?
“זוהי שאלה טובה, וניתן לפתח אותה למספר כיוונים. ראשית, קנאביס יכול לעבור את השליה ולהשפיע על העובר. בנוסף, ניתן למצוא קנאביס גם בחלב אם בזמן הנקה. לצערנו המידע על קנאביס והריון הוא מאוד מוגבל, ובוצעו מעט מאוד מחקרים בנושא. גם מחקרים שבוצעו – סותרים אחד את השני”, מציין ד”ר אלעד לאור.
מלבד העישון, שאליו נגיע בהמשך, ד”ר לאור מסביר לי, כי ישנם תכשירים הקיימים בשוק, המכילים חומרים קנאבינואידיים (חומרים הנמצאים בקנאביס). “קיימים מספר תכשירים מבוססי קנאביס אשר אושרו לשימוש בבני אדם. לפי הוראות היצרנים, מדובר בתכשירים המהווים פוטנציאל לנזק לעובר בהריון ואסור לשימוש בזמן הנקה. תרופות נוספות המכילות חומרים הנמצאים בקנאביס, גם הן לא מומלצות לשימוש בהריון ואסורים לשימוש בהנקה. ברוב התרופות המכילות קנאביס, לא נעשו מחקרים על בני אדם, המידע מוגבל מאוד, והוא מתבסס על מחקרים בבעלי חיים. לכן, ניתן לסכם שתרופות המכילות חומרים קנאבינואידיים לא מומלצות לשימוש בהריון או בהנקה”.

-מה בנוגע לעישון קנאביס רפואי בהריון?
“מדובר במידע בעייתי, מכיוון שרוב המידע הידוע לנו, מגיע בעקבות מחקרים שנעשו על קנאביס שנשים השתמשו לא לצרכים רפואיים, אלא למטרות “שעשוע ופנאי”. הבעיה היא, שצריכת קנאביס למטרות “שעשוע”, בד”כ מתמזגת עם עישון טבק וצריכה של חומרים ממכרים אחרים, ולכן קשה מאוד לבודד את המידע על קנאביס בהריון.
לסיכום – המידע שלנו על קנאביס בהריון הוא מאוד מוגבל, והמחקרים מצביעים על מידע סותר. לפי כך, קשה להסיק מסקנות חד משמעיות לגבי השימוש בקנאביס בהריון, אך ייתכן ושימוש בקנאביס גורם לנזק לעובר. נדרשים עוד מחקרים רבים בתחום, על מנת להסיק מסקנות ברורות, ולכן בינתיים רצוי ומומלץ להימנע משימוש בקנאביס בהריון או בזמן הנקה.
נראה שהתקשורת והמפורסמים עוסקים בעיקר ביתרונות הקנאביס. מהן תופעות הלוואי של קנאביס?
“לקנאביס השפעות קצרות טווח וארוכות טווח. מבחינת השפעות לטווח הקצר, קנאביס יכול לגרום לחרדה ולהתקפי פאניקה, פגיעה בזיכרון וביכולת ריכוז, עלייה בסיכון לפסיכוזה, חוסר יכולת לחשוב בצורה צלולה ופגיעה ביכולת הנהיגה. מבחינת השפעות לטווח ארוך, ניתן למנות התמכרות לחומר, פגיעה בתפקוד הריאות, עלייה במחלות לבביות ועלייה בשיעור של מחלות ומצבים פסיכיאטריים”, מסכם ד”ר אלעד לאור.