שורשיו של משלוח המנות המסורתי בחג פורים, נעוצים בהיסטוריה הרחוקה של העם היהודי ומגיעים עד ימינו. הם החלו מרצון לסייע לנזקקים, כמאמר הרמב”ם ” אין שם שמחה גדולה ומפוארה אלא לשמח לב עניים ויתומים ואלמנות וגרים“, והפכו מאז למנהג מקובל שמחייב כל אדם לשלוח לרעהו לפחות שני משלוחי מנות בחג.
אם כבר מכינים שני משלוחי מנות, אפשר ואפילו רצוי ולכוון אחד מהם לילדים במשפחה ואילו את השני, להעניק ליושבי הבית המבוגרים. לא בגלל שהם אינם נהנים מאזני המן וממתקים, אלא מכיוון שזו הזדמנות לצאת קצת מהשגרה, לרענן את המגוון ולהפתיע עם משלוח מנות מושקע ומעניין.
מאפים
אזני המן זה ברור, אבל בהחלט אפשר להעשיר את מגוון המאפים המתוקים עם מאפים כמו חלה מתוקה מנוקדת בצימוקים ומעוטרת בגרגירי פרג, כנהוג ביהדות פולין; עוגת דבש עסיסית מתובלת בג’ינג’ר וקינמון, כמנהג יהדות איטליה; מאפינס של שוקולד ופרג וכמובן עוגות שמרים או עוגות בחושות עם פרג; אזני המן מבצק עלים, בסגנון בקלאווה; וכדי לגוון, גם עוגיות “אוזן פיל” פריכות.
ממתקים
את מקומם של טבליות השוקולד והחטיפים הקנויים יכולים להחליף פטיפורים למתקדמים – טראפלס שוקולד עם מעט ליקר מתוק, כדורי קוקוס או מרציפן בציפוי שוקולד, ממתקי שוקולד ביתיים במילוי חמאת בוטנים ועוד תופינים.
מלוחים
מי אמר שמשלוח המנות חייב להיות (רק) מתוק? העשירו את החבילה החגיגית במטעמים כמו מקלות בצק מלוחים, חטיפי שומשום פריכים, קרקרים עבודת יד מנוקדים בפרג ואפילו סוגים שונים של אזני המן מלוחות, במילוי פטריות, תרד או חומוס.
אזני המן מלוחות במילוי תרד וגבינה
מתכון של השף ארז קומרובסקי
אזני המן מבוססות על בצק שמרים שתמיד מצליח, בזכות הקמח שכבר מכיל את השמרים ותופח בקלות ובמהירות. מתכון שכדאי לאמץ גם בשאר ימות השנה.
חומרים ל-20 מאפים
לבצק:
500 גרם קמח קסם (קמח שמרים) של “סוגת”
1/2 1 כפות סוכר
1/2 כף מלח
2 כפות שמן זית
275-300 מ”ל מים
למילוי:
500 גרם תרד טרי, שטוף ומיובש היטב
1/2 כפית מלח ים גס
200 גרם גבינת פטה עזים, מפוררת
3 שיני שום
פלפל לבן או שחור גרוס גס, לפי הטעם
- מתחילים בהכנת הבצק: מניחים בקערה את כל חומרי הבצק ולשים בידיים או במיקסר כ-10 דקות, לקבלת בצק גמיש ולא דביק (במקרה הצורך מוסיפים מעט קמח). מכסים בניילון ומתפיחים כחצי שעה.
- לשים שוב את הבצק במשך 20 שניות, מכסים ומשהים שוב לתפיחה של חצי שעה.
- מכדררים מהבצק 20 כדורים ומניחים אותם על משטח עבודה מקומח. מכסים בניילון ומתפיחים עוד 15 דקות.
- בזמן שהכדורים תופחים, מכינים את המילוי: שמים את עלי התרד היבשים בקערה ומוסיפים מלח גס. מעסים את התרד בידיים היטב, סוחטים מהנוזלים וקוצצים.
- מוסיפים לתרד גבינה, שום ופלפל גרוס ומערבבים.
- ממלאים את הבצק: מרדדים כל כדור לעיגול דק בקוטר 12 ס”מ ומניחים במרכז כף גדושה מהמילוי. מברישים את קצות העיגול במעט מים וסוגרים לצורת אוזן המן.
- מניחים את המאפים הממולאים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומניחים לתפוח 15-30 דקות.
- מחממים תנור ל-240 מעלות ומניחים בשליש התחתון שלו תבנית מתכת (או אבן אפייה לפיצה, אם יש).
- כשהתנור חם והתבנית שבתוכו לוהטת, מברישים את המאפים בשמן זית ומחליקים אותם עם נייר האפייה לתבנית החמה. אופים 10-15 דקות עד שהמאפים מזהיבים.
מתכונים מנצחים לפורים באתר סוגת