
גם תלמידים במגמות נוספות זוכים לאתגרים לא שגרתיים. תלמידי כיתות י"א, חברי נבחרת הרובוטיקה, חברו לחברת רובספיאנס, ובנו בתיכון "קייטנת חלל" המבוססת על תוכניות של נאס"א וסוכנות החלל הישראלית. הקייטנה מבוססת על מסלול ההכשרה האמיתי שעוברים אסטרונאוטים לעתיד, כדי לעודד את הדור הבא של חוקרי החלל והאסטרונאוטים. המדריכים, תלמידי מגמות אלקטרוניקה ורפואה, לומדים גם לימודי רובוטיקה וזכאים ל-5 יחידות לימוד במכטרוניקה. "אחד התלמידים לקח את הנושא צעד קדימה, והקים עם שותפים מבוגרים חברה לבניית רובוטים, והוא משקיע בה את רוב זמנו", מספר ארבל.
הקייטנה ותכנון האולם הם רק דוגמאות ל"אקוסיסטם" ברשת אמית – מהלך שמגמתו לפרוץ את גבולות בית הספר, לייצר מערכות קשרים עם עולם התעשייה, ההייטק, הרפואה והאקדמיה, ולהפוך את הלמידה לרלוונטית ומותאמת ליעדים האלה. "היזמות, האקוסיסטם והשותפויות בחינוך הם משיאי תהליך ההתחדשות הפדגוגית ברשת", מסביר ד"ר אמנון אלדר, מנכ"ל רשת אמית. "כל מנהל זוכה להיעזר במומחים המלווים אותו בנושא. במטה הרשת הקמנו מִנהל העוסק בשותפויות ופותח דלתות למנהלים, על מנת לחבר את התלמידים לחברות וארגונים מובילים כדי לעשות מהפכה בלמידה. אנחנו מנהלים כל העת שיחות עם בכירים בעולם ההייטק וברור להם ולנו שיש תלמידים המסוגלים כבר בשנות התיכון להקים סטארט-אפים שיקדמו את העולם. אנחנו רוצים שבית הספר יאתגר אותם ויכין אותם לאתגרי המאה ה-21. חשוב לנו לחשוף זאת לעוד ועוד תלמידים מכל חלקי הארץ". אלדר מסביר כי האקוסיסטם גם מחזק את הקהילה החינוכית הלומדת, וכלל השותפים בה פעילים יותר: הורים, בוגרים ושותפים עסקיים, אנשים מהאקדמיה ומהמגזר השלישי ועוד.
גליה קדמי-פרגמן, ראש תחום יזמות ברשת אמית ומייסדת שותפה של האקדמיה ליזמות וחממת הנוער, מסבירה כי "המהלך שאנחנו מובילים הוא אקוסיסטם גלובלי, חדשני ומגוון, עם המגזר העסקי, החברתי, האקדמי וכדומה. החזון של אמית הוא לשלב את החינוך באקוסיסטם הישראלי והגלובלי, לחשוף את התלמידים וצוותי החינוך שלנו לידע חדש, לרכישת מיומנויות ולחוויות מהעולם האמיתי, ולהפוך חלק אינטגרלי מהמארג הישראלי. זו הדרך לרכוש ידע ולפתח יכולות שלא יכולות להתפתח בדרך אחרת".
גליה קדמי-פרגמן, ראש תחום יזמות ברשת אמית: "חשוב לנו לקדם רעיונות שמבוססים על חזון משותף. לא מדובר כאן על שיתוף פעולה עם גורם אחד או שניים, אלא במהלך ארצי רחב שיניע שינוי מהותי באופן שבו בתי הספר שלנו חושבים, פועלים ומפתחים את דור העתיד"

במה אקוסיסטם תורם למערכת החינוך?
"תפיסת אקוסיסטם קיימת שנים רבות בעולם הגלובלי בתעשיות אחרות. גופים משלימים, שותפים ואפילו מתחרים עובדים יחד מתוך חזון ומטרות משותפות. החינוך צריך לעלות למקפצה הזאת. הוא חייב. אם נמשיך לעבוד במתודולוגיה הישנה, העולם יחלוף על פנינו ונאבד את היתרון התחרותי שיש לנו כמעצמה טכנולוגית, חדשנית ויזמית. אין לנו אפשרות אחרת, אנחנו חייבים לקרב את הדור הבא לעולמות של יזמות וחדשנות. החשיפה, ההתנסויות בפועל וההבנה של ההזדמנויות העומדות בפני התלמידים שלנו עומדות בבסיס התפיסה והחזון שלנו".
אילו שיתופי פעולה חשוב לרשת לקדם במסגרת הזאת?
"בראש ובראשונה חשוב לנו לקדם רעיונות שמבוססים על חזון משותף. לא מדובר כאן על שיתוף פעולה עם גורם אחד או שניים, על פרויקט משותף, או על תוכנית משותפת, אלא במהלך ארצי רחב אשר יניע שינוי מהותי באופן שבו בתי הספר שלנו חושבים, פועלים ומפתחים את דור העתיד. זה מודל בסדר גודל שלא מוכר בתחום החינוך בארץ".
מוטי ארבל, מנהל אמית י' אשדוד, מסביר כי האקוסיסטם הפך לתפיסת עולם. "זה לא רק בתחום הלימודי או הטכנולוגי, אלא גם בחינוך החברתי ובכל ההוויה שמסביבנו, כדי שתלמיד בבית הספר יהיה מחובר לעולם האמיתי". מגמת רפואה במוסד שלו מקיימת "ימי שיא" בנושאי בריאות מול הורים, תלמידים ואנשי חינוך, כדי לחבר את המשתתפים לתזונה נכונה ושמירה על אורח חיים בריא. "תלמידים שלנו מאמצים מסגרות עירוניות של חינוך מיוחד", מוסיף ארבל. "במסגרת הפארק הנגיש באשדוד, תלמידים בעלי מוגבלויות מגיעים לשם ותלמידים שלנו מלווים אותם".
מוטי ארבל, מנהל אמית י' אשדוד: "האקוסיסטם הפך לתפיסת עולם. זה לא רק בתחום הלימודי או הטכנולוגי, אלא גם בחינוך החברתי ובכל ההוויה שמסביבנו, כדי שתלמיד בבית הספר יהיה מחובר לעולם האמיתי"

לימור פרידמאן, ראש תחום אקוסיסטם ברשת אמית, מסבירה כי בכל חדר מורים נבחר מורה כמוביל האקוסיסטם. הוא מקבל הכשרה וליווי, יוצר קשרים עם קהילת ההורים והבוגרים, מפתח את הממשקים החיצוניים של בית הספר ומקדם את הפרויקטים הרשתיים בתחום. "אנחנו בונים יחד תוכנית סדורה להטמעת מיומנויות המאה ה-21 באמצעות האקוסיסטם. בכל שכבה, ולמעשה בכל שנה, התוכנית מוסיפה קומה נוספת של כישורים ומיומנויות לאלה שפותחו בשנה הקודמת".
בחדר ניתוח ובטייסת
"הרעיון באקוסיסטם נובע מההבנה שבית הספר של היום הוא לא בית הספר של פעם אלא בית ספר של העתיד", אומר תומר שופר, מנהל אמית בר-אילן ברמת-גן. "אנחנו מלמדים נושא והתלמידים כבר נמצאים שלושה צעדים קדימה בטכנולוגיה… אנחנו חייבים לדבר בשפה שלהם, ועם כל הכלים החדשניים".
אחד התהליכים המרכזיים שבית החינוך מוביל כחלק מתפיסת האקוסיסטם היא שילוב הבוגרים לעורר השראה. שופר: "לפני כשנה וחצי ערכנו אירוע לרגל יובל הארבעים לאמית בר-אילן. יותר מאלף בוגרים שלנו באו והתרגשו. החלטנו להחזיר את הבוגרים הביתה, כל אחד בדרך שמתאימה לו. חלקם הרצו בפני התלמידים, בהם מתכנן ערים חכמות, פרקליט צבאי, מפקד ב-8200, בוגר שסייע בהעלאת יהודי אתיופיה לארץ, מאייר סרטים בכיר ועוד. המטרה היא לפתוח את הראש ולהראות לתלמידים שהכול אפשרי".
תחום נוסף שבו נרתמו הבוגרים הוא "מנטורינג" – הדרכה וחניכה. רופא מנתח הזמין תלמידים לצפות בניתוח אורתופדי. קבוצה של תלמידים ביקרה בטייסת מסוקי אפאצ'י, ואחרים ביקרו ברפאל כדי להכיר מקרוב מערכות לחימה מתקדמות. "יזמנו פרויקט שבו בוגרי י"א וי"ב ישתלבו בעבודות קיץ אצל בוגרי בית החינוך", אומר שופר. "ארגנו מפגשים עם בוגרים בתחומים שונים, בישיבות, בצבא ובעולם התעסוקה, כדי להראות להם את האפשרויות להמשך נכון ומתאים בעבורם".
תומר שופר, מנהל אמית בר-אילן: "גם בתחום החינוך החברתי מופעלת התפיסה של שיתוף. תלמידי מגמת סייבר פגשו את תלמידים לקויי למידה ויצרו בעבורם אפליקציות לימודיות מתאימות"

תיכון אמית בר-אילן ברמת-גן שוכן סמוך לאוניברסיטת בר-אילן, ובין שני מוסדות הלימוד מתקיימים קשרים מפרים: הרצאות סדירות מפי מרצי האוניברסיטה – בעיקר מהחוגים לפיזיקה ולכימיה; פרופ' סיריל כהן מהפקולטה למדעי החיים, שהוא גם אב לתלמיד בתיכון, הרצה שם לאחרונה בעניין הקורונה, ובהרצאה למגמת ביוטכנולוגיה הוא נכנס לרזולוציות גבוהות יותר. במכון הגבוה לתורה באוניברסיטה מתקיים לימוד בחברותות עם התלמידים. המחלקה לחינוך והצוות החינוכי באמית עובדים על הסכת (פודקאסט) חינוכי משותף, ופרויקט ייחודי בתחום הננו-טכנולוגיה מאפשר לתלמידים צבירת נקודות זכות אקדמיות כבר בתיכון.
תפיסת האקוסיסטם באה לידי ביטוי גם בתחום החינוך החברתי. שופר: "חינוך חברתי אצלנו הוא לא רק התנדבות בבית אבות, גם כאן מופעלת התפיסה של שיתוף. אנחנו מפעילים פרויקט יזמות טכנולוגית בשיתוף עיריית רמת-גן ובית אקשטיין, בית ספר לילדים עם לקויות למידה. תלמידי מגמת סייבר פגשו את התלמידים ושמעו מהם על אתגרי הלמידה שלהם. הם יצרו בעבורם אפליקציות לימודיות בהתאם לצרכים שלהם, בהתאמה אישית. הם עבדו כמו מתכנתים: שמעו את הבעיה – לילד אחד קשה עם מתמטיקה, לשני עם אנגלית; הם ערכו אפיון למוצר, בנו אב-טיפוס, התייעצו שוב עם התלמידים ויצרו דגמים סופיים של תוכנות ואפליקציות המותאמות לכל ילד.
"בסוף, השאיפה היא לחנך את התלמידים לעשות משהו משמעותי. לשנות את העולם לטובה. רוב היום בבית הספר מוכתב ושגרתי, וכל מה שאנחנו עושים מעבר לזה – במפגשים מרתקים, בחינוך חברתי, בעשייה משמעותית, בהיכרות עם 'העולם של הגדולים', סקרנות ופיתוח עצמאות – נותנים לתלמידים את הכוח למבחן ה'שגרתי' במתמטיקה ולעוד שיעור ספרות 'רגיל'".
אקדמיה בתיכון
"הפדגוגיה החדשנית באה על הפלטפורמה של הפדגוגיה הישנה, החיבור בין השתיים יוצר את לימודי העתיד", אומרת בלהה בוסי, ראש אולפנית אמית אור עקיבא.
בלהה בוסי, ראש אולפנית אמית אור עקיבא: "המטרה שלנו היא שכל תלמידה תלמד מהן נקודות החוזק והחולשה שלה, ותקבל כלים לעתיד – אם זה לשירות הלאומי או הצבאי, ואם זה ללמידה באקדמיה. הרבה נשים צעירות מתקשות בבחירת תחום לימוד באקדמיה, ואנחנו מעניקות להן 'טעימות'"

בוסי ושולמית אילוז, רכזת מו"פ באולפנית, הגו יחדיו את פרויקט "לגעת בעתיד", שמטרתו מיצוי היכולות של כל תלמידה.
"המטרה שלנו היא שכל תלמידה תלמד מהן נקודות החוזק ונקודות החולשה שלה, ותקבל כלים לעתיד – אם זה לשירות הלאומי או הצבאי, ואם זה ללמידה באקדמיה. הרבה נשים צעירות לא מוצאות את עצמן כשהן צריכות לבחור תחום לימוד באקדמיה, ואנחנו כאן כדי לאפשר להן טעימות, כדי שתדענה בעתיד לבחור ביתר קלות את המסלול".
ברוח תפיסת האקוסיסטם, יצרו באולפנית שיתוף פעולה עם אוניברסיטת תל-אביב. תלמידות האולפנית לומדות בקורס היסטוריה של פרופ' אייל נווה, "ההיסטוריה של ישראל המודרנית", שהונגש בעבורן. קורס נוסף נלמד בפקולטה לביולוגיה, והוא אקטואלי מתמיד: "וירוסים, איך מנצחים אותם?" "תלמידה באולפנית יכולה לצאת עם 6 נקודות זכות אקדמיות, יש אפשרות ללמוד לפסיכומטרי בתוך מערכת השעות. הן עוברות חוויות מעוררות השראה, נחשפות לאוניברסיטה, מכירות את הפקולטות, מבינות מה זה אוניברסיטה כבר בתיכון", מסבירה בוסי.
ד"ר אמנון אלדר, מנכ"ל רשת אמית: "כל מנהל זוכה להיעזר במומחים מלווים. הקמנו במטה הרשת מִנהל העוסק בשותפויות ופותח דלתות למנהלים, על מנת לחבר את התלמידים לחברות וארגונים מובילים כדי לעשות מהפכה בלמידה"

שותפתה שולמית אילוז אומרת כי "המישור הראשון של אקוסיסטם הוא הורים ובוגרים שבאים ומשתפים אותנו במקצוע שלהם, ביתרונות ובחסרונות שלו ולמה בחרו בו. המישור השני הוא ההתנסות האקדמית, והמישור השלישי הוא אקוסיסטם עם מדריכים (מנטורים), תהליך שבו הבנות מתנסות בשטח. הן עוברות מסע פנימי שבו הן נעות מחלום לחזון, מגלות את הכישרונות החבויים שלהן ולומדות מה נכון מבחינת תעסוקה". רק לאחרונה נערך באולפנית יריד "חלומות" שהפגיש את הבנות עם מגוון מקצועות בעולם התעסוקה העתידית.
במסגרת האקדמיה ליזמות של רשת אמית פועלים כיום תלמידים מכל הארץ בפיתוח עשרות יוזמות חברתיות טכנולוגיות. התלמידים מזהים צורך, חושבים על פתרון ומפתחים אותו. תלמידי אמית כפר בתיה למשל נפגשו עם עמותת "נגישות ישראל", ובחרו לסייע בתחום חניות הנכים. הם הקימו את "Park Watch", חברה שכוללת צוות שיווק, צוות פיתוח וצוות מוצר, פיתחו יחד אפליקציה שבעזרתה יוכל כל אדם המגיע לחניית נכים ורואה שהיא תפוסה לבדוק אם הרכב החונה מורשה, ואם לא – גם לדווח על כך. הרעיון הוא למנוע מאזרחים לתפוס חניות נכים. אלדר מסכם: "המטרה היא לא רק להוציא את התלמידים מוכנים יותר לחיים האמיתיים ולאפשר להם לרכוש מיומנויות של המאה ה-21 אלא גם להפוך את הלמידה לחוויה. תלמיד שהוא חלק מפרויקט כזה גם לומד להיות עצמאי וגם לעבוד בשיתוף פעולה, והכי חשוב – מרגיש משמעותי".