אם יש כלי חיוני שאי אפשר להתנהל בלעדיו במטבח הוא הסכין. באמצעות הסכין אנחנו חותכים, קוצצים, מפרקים או פורסים את המזון, כך שיהיה ניתן להכין אותו ולהגיש כראוי. קיימים סוגים שונים של סכינים, כאשר הבולט בהם הוא סכין סנטוקו. שמו מעיד על כך שמדובר בסכין עם שורשים יפניים, והוא אכן מככב במטבח היפני המקצועי. הסנטוקו הגיע בסופו של דבר גם למערב, ועד מהרה הפך לכלי עבודה נפוץ במטבח בישראל ובעולם. בימינו אין מטבחים מקצועיים ללא כמה סכיני סנטוקו טובים. נראה עוד מעט מדוע.

מאפיינים כלליים של סכין סנטוקו
סכיני סנטוקו מגיעים בסוגים שונים, בהתאם לסוג המזון שאתו אתם מעוניינים לעבוד. באופן כללי, סכין סנטוקו כולל קצה מחודד, אורך הלהב שלו נע בין 150 ל-180 מ"מ והוא בעל עגלוליות מתונה. הידית של הסנטוקו מותאמת לאחיזה ונוחה לכל שימוש, בין אם מתכוונים לחתוך בשר, ירקות, לחם או כל חומר גלם אחר החיוני עבור הכנת ארוחות. בזכות המבנה הזה, ניתן לחתוך את המזון בקלות ובבטחה, כך שהסנטוקו מתאים לא רק לשפים מיומנים, אלא גם לשפים מתחילים. נוסף על כך, הצורה הרחבה של הסכין מאפשרת לשפים להעביר חומרי גלם כמו בשר קצוץ או ירקות בקלות ממשטח החיתוך אל הסיר או המחבת, בהתאם לצורך.
מדוע חשוב כל כך לבחור סכין איכותי למטבח?
שפים מתחילים או אנשים שאינם מבינים כל כך בתחום הבישול עשויים לשאול את עצמם מדוע אי אפשר להשתמש בסכין רגיל כאשר מכינים ארוחות טעימות במטבח. האם זה באמת משנה אם נבחר בסכין סנטוקו או בסכין שקנינו בסופר ב-10 שקלים?
גם אם עולם הבישול לא ממש מדבר אליכם, חשוב שיהיה סכין איכותי בכל מטבח. פעולת החיתוך באמצעות סכין בלתי איכותי הופכת למסורבלת ובלתי ידידותית. כלומר, אם אתם מרגישים שאתם עובדים קשה מדיי עם הסכין, סביר להניח שבחרתם סכין בלתי מתאים או בלתי איכותי למטבח. כמו כן, חיתוך בלתי מקצועי של חומרי הגלם עלול להשפיע על איכות המזון ועל טעמו.
סכין סנטוקו, לעומת זאת, יאפשר לכם שימוש נוח, יעיל, קל ובטוח. מסיבה זו הסכין מבוקש כל כך בקרב שפים מתחילים שעדיין לא צברו ניסיון בתחום הבישול. הודות לחומרים האיכותיים שמהם עשוי הסכין, מבנה הלהב המותאם לחיתוך כל סוגי חומרי הגלם וידית האחיזה. הסכין מתאים לא רק לחיתוך, אלא גם לפירוק צלעות, חיתוך בשר והעברת כל החומרים אל כלי הבישול. ברגע שתתחילו לעבוד עם הסכין, תופתעו לגלות כמה פעולות אפשר לעשות באמצעותו ועד כמה הוא חוסך לכם זמן עבודה יקר. מסיבות אלה, כדאי בהחלט להשקיע סכין הסנטוקו הראשון שלכם שילווה אתכם בתחילת הקריירה המקצועית כשפים מן השורה.
שומרים על הסכין
חשוב להקפיד לנקות את הסכין בעדינות בסבון ובמים, ללא סקוטש שעלול לשרוט את הלהב. זאת ועוד, יש צורך להימנע מפעולות שעלולות לפגוע בסכין כמו הכנסת סכין סנטוקו למדיח הכלים, השארת הסכין רטוב לאחר שימוש או שמירת הסכין במגירת מטבח עם שאר כלי המתכת. יש לשמור את הסכין בבלוק עץ המיועד לכך או להניח על גבי מגנט לסכינים.
מעבר לכך, גם אם אתם מרגישים שהסכין קהה מעט, ניתן לרכוש מוט השחזה ומשחיז סכינים כדי לשמור על חדות הסכין. כמו כן, במהלך העבודה במטבח שימו לב למשטח העבודה שלכם. חשוב להקפיד לא לחתוך על השיש, אלא להשתמש בקרש חיתוך מתאים. שיטת עבודה נכונה תעזור לכם לשמור על הניקיון במטבח ותסייע לכם לשמור על הסנטוקו.
האמור בכתבה כולל תוכן ומידע מסחרי/שיווקי, ומערכת מקור ראשון אינה אחראית למהימנותו. פרסום התכנים והמידע המסחרי בכתבה אינו מהווה המלצה או הצעה מצד מערכת מקור ראשון לרכוש ו/או להשתמש בשירותים או המוצרים בכתבה.