ויטמינים ככלל, מוגדרים כחומרים אורגניים שאותם הגוף אינו מייצר בכוחות עצמו ושיש לקבלם דרך המזון על מנת לספק את צרכיו השונים. ויטמין D בפרט, על אף הגדרתו כויטמין, הוא יוצא הדופן בקבוצה זו שכן גופינו דווקא כן יודע ליצרו לאחר חשיפה לקרני השמש ומכאן שמו "ויטמין השמש".
יחד עם זאת, ובפרט עם העלייה בגיל אשר מביאה עימה ייצור מופחת שלו בגוף, עלול להיווצר חוסר משמעותי בויטמין D – מצב הנפוץ בפרט בעולם המערבי ומקושר למצבים ותהליכים בריאותיים רבים. ספיגת הסידן בגוף היא התהליך העיקרי שהויטמין חיוני עבורו אך הוא גם משמש עבור כאלו נוספים הקשורים במערכת החיסון, המערכת העצבית והשרירים. בשעה שחשיפה לשמש אינה המקור היחיד לקבלתו, וכדי לנסות ולהימנע בכל זאת מהיווצרות של מחסור זה מבעוד מועד, ניתן לקבלו ממזונות שונים דוגמת מוצרי חלב וביצים, איברים פנימיים ואף בפירות מסוימים, וכן ממקורות חיצוניים כמו נטילת תוסף תזונה על בסיס קבוע – שיבטיחו את כמותו המספקת בגוף.

בשורות הבאות נציג את חשיבותו של ויטמין D, את הגורמים למחסור בו ואת השלכותיו הבריאותיות – בין היתר גם על דיכאון, וכן כמה מהמזונות בהם הוא מצוי בשיעור גבוה במיוחד.
מי צפוי לסבול ממחסור בויטמין D?
רוב האוכלוסייה בעולם המערבי נמצאת כיום בסיכון לאי צריכה מספקת של ויטמין D. בשעה שהמקור העיקרי ליצירתו הוא השמש והחשיפה אליה, דרך החיים המערבית שבה אנשים מבלים את מרבית זמנם בבתיהם ועם היציאה אליה נעטפים בבגדים ארוכים, בקרמים עם מקדם הגנה גבוה, שאמנם מונע את הנזקים שהיא גורמת אך גם גורם לאי היכולת לספוג את האור הדרוש ממנה ליצירת הויטמין –מביאה בתורה רבים למצב של מחסור חמור בו.
לצד זאת, ישנם רבים שהינם בעלי סיכון ונטיה גבוהים יותר לסבול ממחסור שלו בגוף: אנשים בעלי עור כהה, תינוקות הניזונים מהנקה בלבד, מבוגרים שיכולת ספיגת הויטמין שלהם כבר אינה כפי שהייתה בעבר, בעלי עודף משקל, כאלו שכמעט ואינם יוצאים מהבית או לחלופין מקפידים על שימוש במקדמי הגנה גבוהים. בעוד שויטמין D מסיס בשומן, גם אלו הסובלים מהפרעות בספיגת השומן דוגמת קרוהן או צליאק, עלולים לסבול מחוסר שלו כמו גם אנשים שעברו ניתוח מעקפים. מצבים בריאותיים נוספים שיכולים להשפיע על ספיגתו של הויטמין כוללים בעיות בכבד ובכליות, פעילות יתר של בלוטת יותרת התריס, סוגי סרטן מסוימים ואף כאלו הנוטלים תרופות המשפיעות על ספיגתו בגוף כמו תרופות להורדת כולסטרול, מניעת פרכוסים, תרופות כנגד פטריות או תרופות לטיפול באיידס.
ויטמין D במזון
למרות שמקורו העיקרי הוא בחשיפה לקרני השמש, ניתן לצרוך ויטמין D גם ממקורות מזון שונים. הויטמין מצוי בשתי צורות בסיסיות בטבע: D2 ו – D3 כאשר זה השני, מהווה את מקורו העיקרי של ויטמין D מהמזון המיוצר בעורם של בעלי חיים. מזונות אשר עשירים בויטמין זה הם חלבון ביצה, דגים שמנים, איברים פנימיים ומוצרי חלב. ויטמין D2 מיוצר בפירות וירקות והוא פחות זמין לגוף.
זאת ועוד, אדם החושף את כל גופו לשמש בצהרי היום למשך רבע שעה, צפוי לייצר כמות של כ-10,000 יחידות בינלאומיות (יחב"ל) של ויטמין D. הכמות המומלצת באופן רשמי על־ידי הרשויות כיום עומדת על 400-600 יחב"ל ליום ובאופן לא רשמי, ממליצים גורמים רבים על מינון גבוה בהרבה של 1000 יחב"ל לאנשים בוגרים. בשעה שקשה יותר לצרוך כמות מספקת של ויטמין D ממזון בלבד, ממליצים רבים גם על צריכה קבועה שלו כתוסף ורצוי לדאוג גם לספיגה מרבית שלו בגוף.
כיצד מומלץ לצרוך את הויטמין? לצד ארוחה גדולה, ובוודאי כזו הכוללת שומנים. הויטמין מסיס בשומן כך שצריכתו יחד עם השומן, תביא להפעלת הרכיבים במערכת העיכול שיעזרו לספיגה יעילה יותר שלהם בגוף.
ויטמין D ודיכאון
מחקרים הראו כי קיים מתאם בין אנשים הסובלים מדיכאון לבין מחסור בויטמין D ומכאן שיתכן שצריכה מספקת שלו, תביא לשיפור במצבי דיכאון אולם אין וודאות כי אכן זה המצב. כיוון שמדובר במתאם בלבד, לא ברור מה גורם למה – האם דיכאון מביא אנשים להסתגר יותר בבתיהם ולצרוך מזונות פחות מזינים ובריאים ולכן כמותו של ויטמין D בגופם נמוכה יותר יחסית לאוכלוסייה שאינה סובלת מדיכאון, או שמא המצב הוא הפוך וחוסרים בו עלולים לגרום למצבי דיכאון? כך או כך, צריכה מספקת שלו על בסיס יומי, גם אם אינה צפויה להשפיע על מצב הדיכאון, תשפיע באופן משמעותי על תהליכים חיוניים אחרים בגוף וודאי לא תזיק. אמנם ויטמין D מסיס בשומן ולכן נאגר בגוף, אך מצב שבו קיים עודף בו הוא נדיר במיוחד ובכל מקרה ניתן לנתר את כמותו בגוף בבדיקת דם פשוטה.
אם כן, ויטמין D הוא כזה שחיוני לעצמות ולמערכות רבות אחרות בגוף, וביניהן גם לזו החיסונית. מחקרים אף הראו לאחרונה כי קיים קשר, למשל, בין אלו שחלו בקורונה וחוו סימפטומים קשים לאלו שנמצא אצלם מחסור בויטמין זה. חשיפה לשמש הינה המקור הטוב ביותר לקבלו אולם בתקופה בה חשיפה יתרה לשמש מעלה בעיות בריאותיות אחרות ואורח חיים המעודד שהייה בבתים, גם בישראל השמשית סובלים רבים ממחסור שלו בגוף. כדי להבטיח בכל זאת את כמותו המספקת בגוף ולהימנע מהיווצרותו של מחסור אפשרי מבעוד מועד, צריכה קבועה של תוסף תזונתי ייעודי לצד צריכת מזונות העשירים בו, עשויה להוות פיתרון יעיל.
האמור בכתבה כולל תוכן ומידע מסחרי/שיווקי, ומערכת מקור ראשון אינה אחראית למהימנותו. פרסום התכנים והמידע המסחרי בכתבה אינו מהווה המלצה או הצעה מצד מערכת מקור ראשון לרכוש ו/או להשתמש בשירותים או המוצרים בכתבה.