בשיתוף מרכז רפואי מעייני הישועה
ד"ר דבורה פיקל, סגנית מנהלת בית החולים מעיני הישועה ומנהלת היחידה לניהול סיכונים
התחלה
בסיום השירות הצבאי רציתי ללמוד וטרינריה, אך כיוון שטרם נפתחה אז בישראל פקולטה לרפואה וטרינרית ודרישת הסף בארץ הייתה לימודי תואר בבעלי חיים, למדתי לתואר במדעי החיים בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. המשכתי ללימודי רפואה בטכניון, וסיימתי רפואת שיניים באוניברסיטת תל־אביב. דוקטורט נוסף עשיתי בניהול סיכונים ובטיחות הטיפול.
בית של רופאים
אישי, פרופ' יוסי פיקל, הוא מומחה ברפואת עיניים ומנהל כיום את מחלקת עיניים באסותא אשדוד. יש לנו שלושה ילדים: ד"ר יואב, מתמחה בכירורגיה פלסטית, ד"ר יעל, שנמצאת לקראת סוף ההתמחות בפסיכיאטריה, וד"ר הגר, רופאה בשירות צבאי. אני מניחה שלחיות בבית הישגי זה סוג של אתגר. בית שמעריך השכלה ותרבות, והבנה שלהיות מטפל זו שליחות. כשאתה אוהב את מה שאתה עושה, הילדים שלך רואים את זה ועשויים לבחור גם הם במסלול הזה.
חוויה מעצבת
אני מאוד אוהבת את המושג "זמישות". כל חיינו כמשפחה שבה זוג ההורים הם רופאים, למדנו להתנהל בזמינות ובגמישות. כשיוסי היה בתורנויות בשישי־שבת, בחרנו להיות לצידו ברמב"ם. ישַנו בחדר הרופאים עם שני הילדים, ובזמן הפנוי הוא הצטרף אלינו לארוחות שבת. זו חוויה מעצבת לילדים, ועובדה שכולם בחרו להיות רופאים. שלושתם עשו זאת מבחירה חופשית. בילדות, אגב, הם לא התחפשו לרופאים.
תמיד להתחדש
בית חולים הוא ממלכת אי הוודאות. אדם מגיע אלינו כשמצבו לא ברור ואנחנו נדרשים לאבחן, לטפל ולתת מזור. העבודה כל הזמן משתנה, ואתה לא יכול לצפות מה יקרה בכל תהליך. המטופלים שלי הם אנשי בית החולים, המטופלים עצמם והמאמצים התמידיים להביא לקהילה שלנו שירותים חדשים. זו חוויה מאוד מתגמלת להביא שירותים רפואיים לתושבי האזור ולמצוא עוד פתרונות לבעיות שלא היה להן מענה מספק עד כה. אני מאוד שמחה בהזדמנות שלי להשפיע ולו במעט על רמת הרפואה ועל רווחת המטופלים והמטפלים כאן.
תרבות של בטיחות
תחום ניהול הסיכונים ברפואה החל את דרכו בעיקר כאמצעי לשליטה על העלויות שכרוכות בהגשת תביעות בגין רשלנות רפואית. הוא התפתח כמענה לעלייה במספר התביעות שהוגשו נגד הרופאים ובתי החולים. כיום עוסק התחום בעיקר בשיפור איכות הטיפול הרפואי, הבטחת איכותו וקידום בטיחות המטופלים. בתפקידי אני לא מכירה את המטופלים אישית, אבל תוך עבודת צוות מתמדת אנחנו עוקבים אחר הטיפול בהם והמקומות שניתן לשפר ולהיטיב. מרגש מאוד לדעת שאתה משפיע ונוגע באנשים רבים שלא מכירים אותך, אבל המאמצים שלך הביאו לשיפור במצבם ואף להצלת חייהם.
על הסוס
מקור הכוח זו המשפחה שלי. בשעות הפנאי אני מבלה איתם, שוחה ורצה. כשבתי הגר עסקה ברכיבה אמנותית על סוסים ובילתה שעות רבות בחווה, ליוויתי אותה ולמדתי הדרכה טיפולית ברכיבה על סוסים. זו חיה מאלפת. הנהגת סוס דורשת התמודדות עצמית. הסוס הוא חיה סבלנית עם אופי מיוחד, והרוכב נדרש לקרוא את הסוס ואת הרצונות שלו. הסוס משקף את התחושות שלך והן משפיעות עליו.
בשיתוף מרכז רפואי מעייני הישועה