אבל כל הצלחה מחייבת שינוי בחלל המשרדי שהחברה מאכלסת, במאמר זה נסקור את האפשרויות העומדות בפני מנהל החברה המחפש חלל לפי שלבי צמיחה של חברה – מרעיון לחברה גדולה באמת.
מבחר סוגי העסקאות המוצעות להשכרת שטח משרדי הולך וגדל. למנהל צעיר או אפילו מנוסה שמחפש משרד קשה לברור מבין האופציות מה עדיף לחברה שלו וכיצד עליו לנהל את התנאים המסחריים שהולכים ומתגוונים ומה האופציה המועדפת עבורו.
עתה אנסה לבנות מודל שיסביר את תמחור עמדות העבודה בחלל המשותף וכיצד ניתן להשוות ביניהם.
חלל משותף – לחברה של עד 15 איש, בשנים הראשונות להקמתה של החברה, יש צורך בעיקר בגמישות, פחות התעסקות בזוטות ויותר התמקדות בעסק. בשלב זה החזקת שטח של עד 200 מ”ר, עם התחייבות ארוכת טווח ובלי אפשרויות גדילה יכול להרוג עסק. עסקים צעירים נעים לרוב בין הצלחה גדולה, בטווח של כמה שנים, או הצטמצמות וסגירה, באותו טווח זמן. אם תהיה גדילה – אז השטח לא יספיק וכל החודשים שנותרו בחוזה, יוכלו רק להסיט את דעתם של מקבלי ההחלטות מהעסק ולהעביר את את תשומת הלב להתעסקות בחוזי שכירות. גם במקרה של כישלון, החודשים הנוספים לחוזה לא יועילו עם היזמים.
אחד הקשיים בחישוב העלות האמיתית של עמדה בחלל משותף היא העובדה שבחללים המשותפים מחשבים עמדות, ואילו במשרדים המתמחור הוא למ”ר. המחירים להשכרת משרד קטן בתל אביב נעים בין 70 – 140 ₪ למטר, כולל ארנונה מדובר על 100-170 ₪ . במשרד פרטי עובד מחושב על כ- 7-12 מ”ר מה שנותן בחישוב גס בין 700 ל2000 ₪ לעמדה לעובד. מחירי השכרת משרד פרטי לחברה של 10 עובדים תהיה בין 7000 ל20,000 ₪ לחודש, בנוסף עלות קבועה של מנהלת משרד/מזכירה תהיה 5500 – 10000 ₪ לחודש לפחות, כאשר היא מארגנת אירועים (שזמינים בחלל המשותף שמנהל קהילה שלמה), עונה לשיחות (שירות שכל החללים המשותפים נותנים) וכו’. כלומר בין 1300 ל3100 בחודש לעובד במשרד פרטי, תוסיפו מעט על זה ותזכו להשכיר משרד בתל אביב באיזורים החמים ביותר ובסטנדרט הגבוה ביותר, ובלי התעסקות בזוטות ועם מטבח מצויד ואווירה מוקפדת. היום יש אפילו טרנד מצד חברות ענק להשתמש באווירה על מנת לתת תנאים נוחים לעובדים
משרד פרטי- לחברה בגודל של מעל 15 עובדים כבר נהיה הגיוני לשכור אנשי מטה וחלל משלה. כעת ההוצאות הקבועות של מנהלת המשרד, הוצאות מטבח וכו’ מתחלקות ליותר “עמדות” והערך הגלוי משויך לחלל המשותף הולך ומדלדל. בעוד שעלויות השכרת המשרד נהיות אסטרונומיות ככל ששטח החברה גדל בתוך החלל המשותף, ישנה גמישות מסוימת במחירים אבל עלות העמדה יכולה להיות עד 400% יותר מעלותה בחוץ במשרד פרטי. העסקאות המוצעות על שטחים גדולים וחדשים, שבתוכם ניתן להכניס המון המון עמדות, טובות בהרבה מהעסקאות לחללים קטנים במרכז העיר. בשלב זה גם המנעד הגיאוגרפי בדר”כ גדל – אם בימיה הראשונים ניתן היה להתחשב בכולם בבחירת מיקום משרדי החברה, כשהיו חמישה עובדים, עכשיו כבר אין כתובת שתהיה נוחה לכולם וניתן להתחשב בגורמים אחרים כמו מחיר או אי כניסה לפקקים בבוקר – מה שמאוד מעלה את הביקושים למשרדים להשכרה בפתח תקווה שלא כמו משרדים להשכרה בתל אביב או משרדים להשכרה ברמת גן, שם מנעד המחירים הוא בין 65 – 150 כולל ארנונה, ועמדה יכולה להגיע ל400 ₪ במקרה של ארגונים בינוניים של 300 – 2000 מ”ר
בארגונים גדולים מאוד דוגמאת מיקרוסופט או HP כבר בונים מתחם בנוי לפי צורך ועמדה תעלה להם בסביבות ה100 ₪ ועליה הם “יצ’פרו” את העובד בהמון אירועים ומתנות. אבל זה כבר לכתבה אחרת.