כדי לקבל את המידע בנושא שוחחנו עם הרב ניסים כהן, מוהל רפואי ותיק, חבר בכיר באיגוד המוהלים העולמי ומוסמך מטעם מכון “ברית אליהו”. בתור מוהל מנוסה ובעל הכשרות מתקדמות משתמש ניסים כהן באמצעי חבישה והיגיינה מתקדמים במיוחד, ומתמחה גם בביצוע בריתות במצבים פיזיולוגיים מורכבים. כבר יותר מעשר שנים משמש ניסים כהן כמוהל בבריתות רבות ברחבי הארץ, וזוכה לשבחים מההורים על עבודתו.

שלום ניסים, האם תוכל להסביר לנו בקצרה מהי צהבת של יילודים?
צהבת של היילוד היא תהליך טבעי ונורמאלי הנובע מהצטברות של חומר הנקרא בילירובין. צבעו של הבילירובין צהוב ולכן הצטברות של החומר בעור היילוד הופכת את העור לצהוב. בצבע מבחינים בעיקר ברגליים ובכפות הרגליים.
למעשה בילירובין הוא חומר שהגוף מייצר באופן טבעי. בכבד הבילירובין עובר שינוי כימי ולאחריו מופרש מן הגוף. ביילודים, מאחר והכבד אינו בשל, מצטבר הבילירובין בגוף. צהבת הנובעת מאי-בשלות של הכבד נקראת צהבת פיזיולוגית. היא תופיע בדרך כלל ביומו השני או השלישי של התינוק, תגיע לשיאה ביום החמישי לחייו ותלך ותרד במהלך השבוע שלאחריו. למרות שמדובר בתהליך טבעי של הגוף, במידה והבילירובין מצטבר מעל לרמה של 20 מ”ג (ל- 100 גרם דם) עלולה להיווצר סכנה מוחשית ליילוד. לכן, כבר מרמה של 15 מ”ג מקבל התינוק טיפול באור. בתינוקות קטנים או פגים – כבר מרמה נמוכה יותר.
לעיתים הצהבת היא צהבת פתולוגית, כלומר צהבת הנובעת מליקוי בכבד או זיהום, או חוסר התאמה בין סוגי הדם של האם והיילוד. במקרה זה הצהבת תופיע בדרך כלל כבר ביומו הראשון של היילוד, קצב העלייה יהיה מהיר והצהבת תתמיד ליותר משבוע.

מבחינת ההלכה, האם צהבת פיזיולוגית היא סיבה לדחיית ברית המילה?
מבחינה הלכתית נחלקו הדעות לגבי צהבת פיזיולוגית לשתיים:
- דעה ראשונה: קובעים אם לקיים ברית או לא לפי צבע התינוק – כלומר, גם אם ערך הבילירובין עומד על 12 או פחות מכך אך צבע התינוק צהוב – הברית נדחית.
- דעה שנייה: קובעים אם לקיים את הברית או לא לפי ערך הבילירובין – כיום נהוג בקרב רוב המוהלים לקיים ברית אם הצהבת בשיעור של עד 12.5 מ”ג, כאשר אין מגמת עליה של הבילירובין.
יש מקרים בצהבת פיזיולוגית שלמרות שערכה ירד לגדר הרצוי, בכל זאת נצטרך להמתין מיום החלמתו המלאה של התינוק מהצהבת 7 יממות בדיוק, ורק אז לבצע את הברית. פוסקי ההלכה נחלקו במקרה שבו יש להחיל את הפסק הזה: יש הסוברים שבצהבת מעל 15 מ”ג, יש הסוברים מעל 18 מ”ג ויש הסוברים מעל 20 מ”ג. יש גם גישה האומרת, שרק אם לפי דעת הרופאים יש צורך להחליף את כל הדם בגוף התינוק, רק אז נמתין מיום ההחלמה 7 יממות.
ולגבי צהבת פתולוגית, ההלכה היא שמאז שהתינוק מחלים לגמרי סופרים 7 יממות שלמות, ורק לאחר מכן מבצעים את הברית.
הזכרת קודם את טיפול באור בצהבת יילודים. למה הכוונה?
מדובר בטיפול שנקרא בשפה המקצועית פוטותרפיה והוא מורכב ממספר שלבים והיבטים:
- חושפים את גוף התינוק לאור פלואורסנט מיוחד. ככל שהגוף יותר גלוי לאור כך הטיפול יעיל יותר.
- התינוק חייב להיות במצב שעיניו מכוסות על מנת שלא יהיה נזק לרשתיות העיניים, וכן על מנת שלא יסונוור.
- משך הטיפול הוא למינימום 24 שעות על מנת לזרז את התהליך.
- במהלך הטיפול מתבצע מעקב על רמת הצהבת על ידי בדיקות דם שלוקחים מהתינוק או על ידי מכשיר מדידה דיגיטאלי.
- יש לשים לב לרמת חום גופו וכן למשקלו והאכלתו של התינוק, על מנת למנוע התייבשות וירידה במשקל.
- לעיתים הצהבת נגרמת בגלל הנקה, שכן חלב האם גורם לייצור בילירובין בגוף התינוק. אמנם עליה מסוימת בערכי הבילירובין טובה וחיונית לתינוק, אך כשההנקה אינה מספקת ולא מיוצרים מספיק שתן וצואה אין פינוי מספיק של הבילירובין העודף. לכן, במצב כזה יש הממליצים להאכיל בתחליף חלב, גם אם רק עד גמר הטיפול.

לקראת סיום, האם תוכל לתת לנו מספר עצות נוספות להורדה של צהבת?
בשמחה. יש כמה עצות שאפשר בהחלט ליישם בבית:
- להוציא את התינוק לאור יום ל- 10-20 דקות.
- במידה והאם מניקה – חצי שעה לפני ההנקה אפשר שהאם תשתה יין אדום עם שקדים לא קלויים.
- חצי שעה לפני ההנקה שהאם תאכל גדילן מצוי. ניתן להשיג גם בקפסולות בחנויות טבע. יש לקחת פי 3 מהמינון המומלץ על גבי האריזה, בתנאי שאין לאם בעיות כליות.
- כמה דקות לפני כל הנקה לשתות מעט מיץ לימון טרי. ניתן לדלל במים.
- אחרי ההנקה לתת לתינוק 20 טיפות מים (שהורתחו וקוררו).
- לפני כל הנקה לטפטף לתינוק ללשון טיפה של ויטמין E.
- לשים ליד התינוק במיטה תפוחים אדומים.
- כף כמון בכוס מים – להרתיח, לקרר ולתת לתינוק מספר טיפות, כמה פעמים במהלך היום.
לעדכונים שוטפים מהתחום ולשאלות בנושאי הכתבה ניתן להצטרף לעמוד הפייסבוק של ניסים כהן.
כמו כן, שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ניסים כהן באמצעות פורום מוהל רפואי, ברית מילה.