אופניים חשמליים במדינות האיחוד האירופאי
בנורבגיה, תושבי אוסלו זכאים למענק של כ-600$ למטרת רכישה של אופניים חשמליים, או אפילו כפליים, כ-1200$, עבור רכישת אופניים חשמליים נושאי משא. בצרפת, כל אחד שרוכש אופניים חשמליים זכאי למענק בסך כ-200$ מן הממשלה. כמו כן, גם באוסטריה ניתן סבסוד ע”י המדינה לרכישת אופניים חשמליים, וכן מדינות נוספות נמצאות באותו כיוון.
ראש עיריית לונדון, סאדיק חאן, הבטיח להשקיע 770 מיליון פאונד אנגלי על מיזמים עבור תשתיות לאופניים במהלך כהונתו, והצהיר שבכוונתו להפוך רכיבה על אופניים אפשרות תחבורה “נוחה ומובנת מאליו” עבור כל תושבי לונדון.
אז למה אופניים חשמליות הן יתרון בכל מקום אחר חוץ מאשר בישראל?
בישראל אין תשתיות ראויות אשר מתחדשות בהתאם לגידול של האוכלוסיה, וזו בעיה כלל ארצית בכל התחומים. אופניים חשמליים הינם כלי תחבורה נקי, לא מזהם, תופס מינימום מקום, ואפילו מציעים אפשרות לפעילות פיזית, במידה והרוכב מעוניין. בעוד שמיליוני אופניים חשמליים ממלאים את רחובות הערים באירופה, שם אין כל כך הרבה היסטריה מסביב לעניין, כפי שנראה שיש בישראל. כמו כן כיום בזכות טכנולוגיות חדשניות, ניתן לרכוש אופניים חשמליות 48V קלות ומתקפלות אשר בנויות לפי סטנדרט בטיחות גבוה, ומותאמות לרכיבה בשטח אורבני. אביזרי הבטיחות והתאמתן של אופניים אלו לשטח עירוני, משפרות פלאים את איכות הרכיבה, ועם תשתיות ראויות וחוקים ברורים אין שום סיבה שכלי רכב חשמליים לא יצליחו לתפוס מקום של כבוד בישראל.
אנו ב- eBike Depot – חנות אופניים חשמליים, מחוייבים לשמירה על בטיחות הרוכבים בישראל. לכן כתבנו עבורכם מדריך מפורט ובו החוקים והתקנות החדשות לרכיבה.
התקנות האחרונות בכל הנוגע לרכיבה על אופניים חשמליים בישראל
לפני מספר ימים, ממשלת ישראל אישרה תכנית אותה גיבש משרד התחבורה להגברת הבטיחות של רוכבי האופניים החשמליים והקורקינטים הממונעים, וזאת במטרה לצמצם את היקף הנפגעים בתאונות רכיבה ותאונות דרכים בהן מעורבים רוכבי אופניים חשמליים וקורקינטים. תכנית זה עוסקת בעיקר באמצעים השונים להסדרת הפיקוח והאכיפה של התקנות הקיימות בכל הנוגע לרכיבה על אופניים חשמליים וקורקינטים ממונעים, כאשר בין יתר הסעיפים המופיעים בתכנית ניתן למצוא:
- חובת חבישת קסדת אופניים בכל רכיבה והעלאת הקנס על רכיבה ללא קסדה מ-250 ₪ כיום ל-1000 שקלים
- הגדלת הקנסות על הרוכבים בגין כל הפרה של התקנות הקיימות בחוק בכל הנוגע לכללי הרכיבה והתנועה (אי ציות לתמרורים ורמזורים, רכיבה במקומות שאינם שבילי אופניים מוסדרים, שימוש בסלולרי בעת הרכיבה וכו’)
- חובת שימוש באפוד זוהר במהלך הרכיבה בשעת החשיכה
- הטלת קנסות בגובה של 10,000 ₪ לכל בית עסק אשר ימכור אופנים שמהירותם עולה על זו המותרת בחוק (החוק מאפשר שימוש באופניים חשמליים שמהירותם היה עד 25 קמ”ש)
הסעיף המרכזי של התכנית
הכרח לקיומו של קורס חובה ייעודי לרוכבי אופניים חשמליים. סעיף זה ייכנס לתוקפו כבר בחודש ינואר הקרוב (1/2019) ובמסגרתו תיאסר הרכיבה על אופניים חשמליים וקורקינטים ממונעים על כל מי שאין ברשותו רישיון נהיגה ו/או טרם עבר את הקורס ואת מבחן הקורס הייעודי. הסעיפים החדשים של התכנית מצטרפים לתקנות האחרונות לפיהן הועלה הגיל המינימלי של הרוכבים מגיל 14 ל-16 ולפיהן הוגדלו הסמכויות של הפקחים הפועלים מטעמן של הרשויות המקומיות בכל הנוגע לאכיפת התקנות החלות על רוכבי אופניים חשמליים וקורקינטים ממונעים.
חשוב לציין
התכנית להגברת הבטיחות לרוכבי אופניים חשמליים וקורקינטים ממונעים, גובשה במהלך מספר חודשי עבודה ממושכים שבמהלכן (על פי נתוני הרשות לבטיחות בדרכים) נהרגו 16 רוכבי אופניים חשמליים וזאת רק מתחילת שנת 2018 ועד היום, כאשר בשנת 2017 נהרגו שבעה רוכבי אופניים. הרשות לבטיחות בדרכים מדווחת גם על כ-1000 נפגעים מדי שנה בתאונות רכיבה ותאונות דרכים בהן מעורבים רוכבי אופניי חשמליים וקורקינטים ממונעים.
ושוב …. התשתיות
חשוב לציין שהתכנית אותה גיבש משרד התחבורה ואשר אושרה על ידי הממשלה בתאריך 14/10, מתמקדת בעיקר בהסדרת הפיקוח והאכיפה, אך היא איננה כוללת טיפול בהסדרת תשתיות ופיתוח תשתיות הנדרשות לרכיבה בטיחותית.
תחום התשתיות על פי עיקרי התכנית, נותר בסמכויותיה של הרשות המקומית הנדרשת להקצאות שטחים פתוחים לצרכי הקמתם של שבילי אופניים. כפועל יוצא מכך, רוכבי האופניים החשמליים יידרשו להתמודד עם תקנות חדשות המגבילות את ניידותם ומצד שני יאלצו להסתפק במספר מצומצם של תשתיות ייעודיות ובטיחותיות לרכיבה בשטחי הערים עצמן.
התכנית להגברת הבטיחות לרוכבי אופניים חשמליים וקורקינטים ממונעים היא ללא ספק מבורכת וחשובה מאוד לנוכח הגידול במספר נפגעי תאונות הרכיבה ותאונות הדרכים בהן מעורבים רוכבי אופניים חשמליים, אך יחד עם זאת ללא פיתוח תשתיות נדרשות וסלילה של נתיבים דו גלגליים (במרכזי הערים הגדולות תחילה ולאחר מכן גם בערי הפריפריה) אנחנו נמשיך להיות מדווחים על מספר רב של נפגעים והרוגים בתאונות רכיבה.
רק טיפול נקודתי מטעמה של כל רשות בתשתיות השונות וסיוע ממשלתי נרחב להקמתן של תשתיות רכיבה בטיחותיות במרכזי הערים ברחבי ישראל, יוכל להביא לפתרון כולל ומעמיק בתחום ורק הוא יוכל לאפשר לכלל רוכבי האופניים החשמליים בישראל, רכיבה בטוחה ובטיחותית יותר.
לסיכום:
אף על פי כל הנזכר לעיל, התכנית המאושרת על ידי ממשלת ישראל, מהווה מרכיב חשוב בדרך להסדרת האופניים החשמליים והקורקינטים הממונעים כאמצעי תחבורה לגיטימי הצובר פופולאריות משנה לשנה בייחוד במרחב האורבאני של הערים הגדולות בישראל. בסופו של דבר, היתרונות הרבים הנלווים לרכיבה על אופניים חשמליים הם האינטרס המשותף גם של כלל הרשויות בישראל וגם של רוכבי האופניים.
הקמתן של תשתיות בטיחותיות לרוכבי אופניים חשמליים וקורקינטים ממונעים, חייבת להיות ניצבת בראש סדר העדיפויות של מקבלי ההחלטות וזאת במטרה להפוך את ישראל לאחת ממדינות העולם המערבי המתפתחות גם בתחום זה.
למידע נוסף אודות תקנות חדשות לרכיבה על אופניים חשמליים לחצו כאן
אנו מקווים כי מצאתם מאמר זה מועיל ומעניין. מוזמנים להגיב, לשאול שאלות ולשתף.
מוגש מטעם איבייק דיפו – https://www.ebikedepot.co.il
מאת: ניצן סלומון