ארגון הבריאות העולמי והסוכנות הבין לאומית לחקר סרטן, הודיעו ביום שישי האחרון באופן רשמי על קיומן של עדויות המראות שיתכן ויש קשר בין סרטן וצריכת אספרטיים, ממתיק מלאכותי שנפוץ במגוון משקאות או מזונות דיאטטיים. זאת כשבועיים אחרי הדיווח הראשוני על הממצאים.
יחד עם זאת, משרד הבריאות הישראלי מבהיר כי אין כרגע אזהרה שלא לצרוך משקאות המכילים אספרטיים, אלא יש להקפיד על צריכת מינונים לא גבוהים. במקביל, המשרד מזכיר כי ההמלצה היא שתיית מים, וכי בשנים הקרובות יערך מעקב צמוד לבחינת הקשר בין הדברים. משרד הבריאות ממליץ כי הדרך הטובה לשמור על בריאות ולהימנע מסיכונים מיותרים, היא להימנע לחלוטין ממשקאות ממותקים – סוכר או ממתיקים מלאכותיים, ולהימנע ממזון מעובד.
ההכרזה של ארגון הבריאות העולמי, על אף הניסוח המסויג שבה, מעמידה את תעשיית המזון והרגולטורים במצב לא פשוט, נוכח ההשפעה הלא צפויה של הדבר על התנהלות הציבור. אספרטיים הוא למעשה תחליף סוכר שהערך הקלורי שלו הוא אפס, ולכן תעשיות המזון והשתייה עושות בו שימוש רב בעיקר במוצרים המשווקים תחת הכותרת "דיאט" והבטחה למשקה מתוק ללא קלוריות.
"האספרטיים נותן יותר מתיקות מסוכר טבעי", אמרה למקור ראשון ד"ר קרינה גולברג עם הדיווח הראשוני לפני כשבועיים. ד"ר גולברג היא חוקרת במעבדה לביוטכנולוגיה סביבתית מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, שחקרה ממתיקים מלאכותיים וגילתה ממצאים מטרידים: "בדקנו איך תחליפי סוכר מלאכותיים כמו סוכרלוז, סכרין, אספרטיים וגם תחליף הסוכר הטבעי סטיביה, יכולים להשפיע על המאזן של הגוף. מצאנו שהם מעכבים באופן משמעותי את תקשורת החיידקים. החיידקים יודעים לדבר אחד עם השני, וברגע שאתה משבש את התדרים בתקשורת הזו, אתה יכול לשנות את היחסים ביניהם דבר אשר עלול להפריע ליציבות של החיידקים במעי".
"מחקרים רבים אחרים הראו שהשינוי במאזנים האלה יכולים להוביל להיווצרות של סרטן. יש הצטברות גדולה של מחקרים שמראים את הרעילות של תחליפי סוכר, בעיקר מלאכותיים, על הגוף שלנו. גם בהקשרי סרטן וגם בהקשרים אחרים. למשל, שההשפעה של תחליפי סוכר מביאה למצב מקדים לסכרת, ואז גם לסכרת עצמה. בגלל כל אותם מחקרים שממשיכים להתפרסם ויוצרים מאגר מידע מאוד גדול בנושא, ארגון הבריאות העולמי החליט להכניס את אספרטיים כחומר מסרטן".