כבר שנים רבות שמסתובבת הטענה לפיה אנחנו זקוקים ליותר שינה בחורף, אך האם זה נכון?
רוב האמריקנים מדווחים שהם ישנים יותר בחורף, אבל מומחים טוענים שאין ראיות חותכות לכך שכמות השינה שאנו זקוקים לה משתנה עם עונות השנה.
"ממה שאנחנו יודעים, הצורך הביולוגי הפנימי שלנו בשינה הוא די קבוע", אמרה ג'ניפר מרטין, פסיכולוגית קלינית ודוברת האקדמיה האמריקנית לרפואת שינה. "עם זאת, בתקופות מסוימות בשנה קל יותר לישון מאשר בזמנים אחרים".
משך השינה הממוצע של אמריקנים בחורף עולה ב-1.9 דקות בלבד בלילות חול ו-6.5 דקות בסופי שבוע, על פי מחקר על משך השינה המנתח את סקר השימוש בזמן האמריקני שבוצע בין 2003 ל-2016. העליות הללו בשינה בחורף עשויות להיות מוסברות בתגובת הגוף שלנו לאור, או בחוסר בו.
המקצבים הצירקדיים שלנו – שפועלים בערך במחזור של 24 שעות ואומרים לנו מתי להתעורר, לאכול וללכת לישון – נקבעים על ידי חשיפה לאור יומית או כמות ותזמון האור שהעיניים שלנו רואות מהשמש. כך, למשל, בחורף פחות שעות של אור שמש בחצי הכדור הצפוני מאפשרות לגופנו לייצר מלטונין מוקדם יותר בערב. מלטונין עוזר לנו לישון, ועשוי להקל על אנשים מסוימים להירדם מוקדם יותר בחודשי החורף.
בנוסף, מחקרים מראים שבחורף לחלק מהאנשים קל יותר להגיע לשנת REM ("שינה עם תנועת עיניים מהירה", שבה מתרחשים רוב החלומות ונחשבת לחשובה בעיבוד רגשי). מחקר משנת 2023 של כמעט 300 אנשים עם הפרעות שינה מצא שהמשתתפים הגיעו לעוד כ-30 דקות של שנת REM בחורף לעומת בקיץ. ידוע השעונים הצירקדיים שלנו מווסתים את השינה, ושינוי במקצבים הצירקדיים בחורף עלול לגרום לעלייה בשנת REM, אם כי המנגנון אינו מובן במלואו.
תהיה הסיבה אשר תהיה, "אנחנו צריכים לחבק את זה", אמרה בת' מאלו, פרופסור לנוירולוגיה ורפואת ילדים, ומנהלת חטיבת השינה של אוניברסיטת ונדרבילט. "אנחנו צריכים לקחת את האות הזה שהגוף שלנו נותן לנו, לכבד אותו ולנסות להשיג את השינה הנוספת שהגוף שלנו אומר לנו לישון".
אגב, מחקרים אף מראים שמחסור ומחסור בשינה קשורים לסיכון מוגבר לדמנציה, דיכאון, סוכרת, מחלות לב, לחץ דם גבוה, השמנת יתר ותמותה מכל הסיבות. כדי לדעת אם אתם ישנים מספיק, בדקו איך אתם מרגישים במהלך היום.
"אחת הדרכים להבין את המילה 'צורך' היא שאם אתם לא מקבלים ממנה שינה, אתם מראים סימנים של חוסר", אמר נורמן רוזנטל, פרופסור קליני לפסיכיאטריה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ג'ורג'טאון. מי שמצליחים לישון בין שבע לתשע שעות עקביות ואיכותיות בלילה, אך בכל זאת מתקשים במהלך היום – מרגישים עייפים, עצבניים, מתקשים להתרכז – "עלולים בכל זאת להזדקק לקצת יותר שינה", אמר ג'וזף דז'יבסקי, פסיכולוג קליני וסגן הנשיא למחקר ועניינים מדעיים של הקרן הלאומית לשינה.
בקיצור, מומחים לשינה אומרים שאנחנו כנראה לא זקוקים לעוד שינה בחורף, אך זה לא משנה את העובדה שהרבה אנשים בכל זאת ישנים כמה דקות נוספות – וחווים שינה עמוקה יותר – בחודשים הקרים והחשוכים יותר.