לפני עשרות שנים, מדענים רבים האמינו ששתיית קפה מזיקה לבריאות. אבל הקפה חווה תפנית יוצאת דופן. מחקר אחר מחקר מצא כי ליהנות מכוס או שתיים ביום – עם קפאין או נטול קפאין – עשוי להאריך את תוחלת החיים ולהפחית את הסיכון למחלה כרונית.
אחד הממצאים הבולטים ביותר הוא ששותי קפה נוטים פחות לפתח סוכרת מסוג 2. מחקרים גדולים רבים מצאו שלאנשים ששותים שלוש עד ארבע כוסות קפה מדי יום יש סיכון נמוך בכ-25 אחוזים למחלה בהשוואה לאנשים ששותים מעט או בכלל לא. הסבירות לפתח סוכרת יורדת בכ-6 אחוזים עבור כל כוס קפה שאנחנו צורכים מדי יום – אבל רק עד כשש כוסות.

רבים מהמחקרים על קפה ובריאות מגיעים עם אזהרה חשובה. לרוב מדובר במחקרים תצפיתיים גדולים, שמראים קורלציות – לא סיבה ותוצאה. זה אומר שייתכן שמשהו אחר יכול להסביר את הממצאים. אולי גם שותי קפה נוטים יותר להתאמן יותר, לשתות פחות אלכוהול, לאכול תזונה בריאה יותר או לעסוק בהרגלים אחרים שמחזקים את בריאותם.
אבל יש סיבות אחרות להאמין שהממצאים אינם מטעים. ההשפעה הרפואית של קפה נגד סוכרת נמשכת גם כאשר מדענים לוקחים בחשבון את ההבדלים באורח החיים. ההשפעה נמצאה בעשרות מחקרים שכללו יותר ממיליון משתתפים ברחבי אירופה, צפון אמריקה ואסיה. זה נמצא אצל נשים וגברים, אצל אנשים צעירים ומבוגרים, אצל מעשנים ולא מעשנים, ובאנשים עם ובלי בעיית השמנה.
חוקרים הראו גם שהסיכון עולה ויורד עם שינויים בצריכת הקפה. במחקרים שעקבו אחר אלפי גברים ונשים במשך שני עשורים, מדענים מצאו שכאשר שותי קפה הגדילו את צריכת הקפה שלהם בכוס נוספת או שתיים ביום, הסיכון שלהם לסוכרת ירד ב-11 אחוזים. אבל כאשר אנשים הפחיתו את צריכת הקפה שלהם בערך באותה כמות, הסבירות שלהם לפתח סוכרת עלתה ב-17 אחוזים. מדענים לא ראו את אותה השפעה כאשר בחנו את השינויים בצריכת התה.

מומחים אומרים שקפה הוא יותר מסתם מערכת משלוח לקפאין. יש לו מאות מרכיבים אחרים שיכולים להיות להם השפעות מפתיעות על חילוף החומרים שלנו. בטווח הקצר, כאשר אתה שותה קפה – במיוחד אם אתה לא שותה אותו באופן קבוע – הקפאין שהוא מכיל מפעיל את תגובת "הילחם או ברח". זה מעודד רמות אדרנלין גבוהות יותר, עלייה בלחץ הדם וברמות הסוכר בדם, והפחתה ברגישות לאינסולין.
"אתה מקבל תגובה של לחץ", אומר רוב ואן דאם, מומחה להשפעות הבריאותיות של הקפה ופרופסור בבית הספר לבריאות הציבור של מכון מילקן באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון. השינויים הפיזיולוגיים הללו הם הסיבה שמדענים האמינו לפני עשרות שנים ששתיית קפה מזיקה בדרך כלל.
"בזמנו, מה שהיה זמין בעיקר היו הניסויים האלה שבהם אתה נותן לאנשים רק קפה או רק קפאין ואתה מסתכל עליהם במשך כמה שעות ורואה השפעות מזיקות ברורות", אמר ואן דאם, שהוא גם פרופסור לתזונה באוניברסיטת הרווארד בבית ספר צ'אן לבריאות הציבור.

אבל כפי שכל שותה קפה ותיק יכול להעיד, כאשר אתה צורך קפה מספיק זמן, אתה בונה עמידות להשפעות המעוררות שלו. התגובה הפיזיולוגית המעצבנת, הלא נעימה והמזיקה לכאורה הופכת פחות בולטת. "בתוך שבוע התגובות הללו נעלמו ברובן", אמר ואן דאם. "אין לך יותר תגובת מתח גדולה, ואתה לא רואה את ההשפעות על לחץ הדם או רמות הגלוקוז".
במקביל, המאפיינים האחרים של הקפה מתחילים להפעיל את הקסם שלהם. קפה הוא מקור עשיר לפוליפנולים – תרכובות בפירות, ירקות, דגנים מלאים וצמחים אחרים הידועים כמעניקים יתרונות בריאותיים. כוס קפה מכילה בערך כפול מריכוז הפוליפנולים הנמצא בכוס תה ירוק או שחור. "יש מאות פיטוכימיקלים בקפה", אמר ואן דאם.
"כוס קפה מכילה גם סיבים – עד 1.8 גרם, או בערך מחצית מהכמות שתמצאו במנה אחת של ברוקולי. קפה במובנים רבים דומה לירק נוזלי", אומר הוברט קולב, מדען אורח במרכז המערב-גרמני לסוכרת ובריאות בדיסלדורף, שחוקר את ההשפעות הבריאותיות של הקפה. "מנה אחת של ירקות היא כמו כוס קפה קטנה אם משווים את כמויות הפוליפנולים שהם מכילים", הוסיף.

אחד הפוליפנולים החזקים והנפוצים ביותר בקפה הוא חומצה כלורוגנית, אשר הוכחה בכמה מחקרים כמשפרת את הרגישות לאינסולין ואת בקרת הסוכר בדם. חומצה כלורוגנית ופוליפנולים אחרים בקפה עוזרים להפחית דלקת ולהגביר את ייצור החלבונים המעורבים בתיקון והגנה על תאים וה-DNA שלהם.
מחקרים מצביעים כי השפעות אלו מתרחשות באיברים בכל הגוף, אך בפרט בכבד ובתאי הבטא של הלבלב, המייצרים אינסולין וממלאים תפקיד קריטי בהתפתחות סוכרת מסוג 2. לדברי קולב ועמיתיו, שתיית קפה רגילה כנראה מורידה את הסיכון לסוכרת מכיוון שהיא מסייעת במניעת הידרדרות בתפקוד הכבד ותאי הבטא.
לדברי ואן דאם מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, אמנם יש יתרונות בריאותיים ברורים לשתיית קפה, אבל הם לא מספיקים כדי להציע שכל מבוגר צריך להתחיל לשתות קפה או להגדיל את מספר הכוסות שהוא צורך. לקפה בהחלט יש את החסרונות שלו. תלוי כמה אתם צורכים, זה יכול לשבש את השינה, להחמיר את החרדה ולגרום לכאבי ראש, בחילות ותופעות לוואי אחרות. שתיית יותר משתי כוסות קפה ביום יכולה גם להגביר את הסיכון לסיבוכים אצל נשים בהריון.

מסיבות אלו, רשויות הבריאות ממליצות בדרך כלל למבוגרים בריאים לצרוך לא יותר מ-400 מ"ג קפאין ביום, השווה לארבע או חמש כוסות קפה מבושל. במקרה, מחקרים מראים ששתיים עד חמש כוסות ביום הוא הטווח שבו אנשים נוטים לראות יתרונות בריאותיים כמו סיכון מופחת לסוכרת, מחלות לב וכמה סוגי סרטן, אומר ואן דאם.
אבל אפילו זה עשוי להיות יותר מדי עבור אנשים מסוימים. רופאים עשויים להמליץ להפחית את צריכת הקפה אם יש לך הפרעת שינה, בעיות לב או גלאוקומה.
אם אתה לא שותה קפה ולא נהנה ממנו במיוחד, אז אל תרגיש לחץ להתחיל. אבל למי שכן שותה קפה מדי יום, נחמד לדעת שהקפה של הבוקר – בנוסף לטעם הטוב והאפקט המעורר – עשוי לעזור לבריאות שלך.