מחקר גדול חדש מצביע על כך שאכילה קבועה של בשרים אדומים מעובדים, כמו נקניקיות, נקניקים וסלמי עשויה להגדיל את הסיכון לפתח דמנציה וירידה קוגניטיבית ככל שמתבגרים.
רשויות הבריאות מזהירות זה זמן רב מפני צריכת בשרים אדומים מעובדים בשל הקשר שלהם למחלות לב וכלי דם, סרטן וסוכרת סוג 2. אך המחקר החדש, שפורסם ביום רביעי האחרון (15.1) בכתב העת Neurology, הוא בין הראשונים שמצביעים על קשר בין בשרים מעובדים לבין שיעורי דמנציה גבוהים יותר ותפקוד קוגניטיבי גרוע יותר.
המחקר גם מצא כי החלפת מנת בשר אדום מעובד אחת ביום בחלבונים מהצומח, כמו אגוזים וקטניות, קשורה לירידה של 19 אחוזים בסיכון לדמנציה ול-1.37 שנים פחות של הזדקנות קוגניטיבית. גם החלפת בשר אדום מעובד בעוף ובדגים הפחיתה את הסיכון לדמנציה וצמצמה את ההזדקנות הקוגניטיבית.
דניאל ואנג, מחבר בכיר במחקר החדש ופרופסור משנה במחלקת התזונה בבית הספר לבריאות הציבור של הרווארד T.H. Chan, אמר כי החלפת בשר אדום מעובד במקורות חלבון אחרים משיגה שתי מטרות בו זמנית: "אתם מפחיתים את הצריכה של מרכיבים מזיקים ובמקביל מגדילים את הצריכה של כל אותם רכיבים תזונתיים מועילים".

במחקר, החוקרים ניתחו נתונים של יותר מ-133,000 גברים ונשים בארצות הברית במשך יותר מ-40 שנים. המשתתפים היו חלק משתי קבוצות שונות של אחיות, רופאים, רופאי שיניים ואנשי מקצוע בריאות אחרים שענו באופן קבוע על שאלות בנוגע לתזונתם, משקלם, פעילותם הגופנית והרגלי חיים אחרים.
המשתתפים עברו מבחנים שבחנו את זיכרונם, יכולת ההיזכרות שלהם ותפקודם הקוגניטיבי בנקודות שונות במהלך המחקר. הם מילאו שאלונים שבדקו אם הם חווים בעיות זיכרון ויכולות מנטליות מדווחות – מדד המכונה "ירידה קוגניטיבית סובייקטיבית", שיכול לזהות שלבים מוקדמים של הידרדרות קוגניטיבית. החוקרים גם עקבו אחר אבחנות של דמנציה ומקרי מוות מהמחלה.
החוקרים מצאו שאנשים שאכלו רבע מנה של בשר אדום מעובד או יותר ביום – שווה ערך לפחות ל-21 גרם של בשר אדום מעובד ביום – היו בסיכון גבוה ב-13 אחוזים לפתח דמנציה בהשוואה לאנשים שאכלו מעט מאוד או כלל לא. הם גם היו בסיכון גבוה ב-14 אחוזים לירידה קוגניטיבית סובייקטיבית. כל מנה נוספת של בשר אדום מעובד ביום נקשרה ל-1.69 שנים נוספות של הזדקנות קוגניטיבית ביכולת המשתתפים להבין ולזכור מילים ומשפטים.
החוקרים גם בחנו בשרים אדומים לא מעובדים, כמו בקר, כבש וסטייק, ולא מצאו כי צריכה גבוהה של סוגי בשר אדום אלו קשורה לסיכוי גבוה יותר לפתח דמנציה או תפקוד קוגניטיבי גרוע יותר.

למרת הממצאים והקשר שנמצא, מחברי המחקר החדש הזהירו כי המחקר שלהם היה תצפיתי, כלומר הוא הראה קשר בין אכילת בשרים אדומים מעובדים לבין תפקוד קוגניטיבי ירוד, אך לא הוכיח סיבתיות. ייתכן שגורמים אחרים בהרגלי החיים או משתנים שלא נלקחו בחשבון במחקר מסבירים את הממצאים.
עם זאת, מחקרים אחרים הצביעו על מגמה דומה. מחקר אחד, למשל, שעקב אחר חצי מיליון מבוגרים בבריטניה במשך כשמונה שנים, מצא שאכילת שווה ערך לכ-28 גרם של בשר מעובד או יותר ביום הייתה קשורה לסיכון גבוה ב-44 אחוזים לפתח דמנציה ולסיכון גבוה ב-52 אחוזים לפתח מחלת אלצהיימר. אך אכילת בשר אדום לא מעובד, לעומת זאת, נמצאה כמגנה מפני דמנציה ומחלת אלצהיימר.
עוף, דגים ואגוזים: החוקרים ממליצים
מומחית שלא הייתה מעורבת במחקר החדש, יאן גו, פרופסור חבר למדעי המוח בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קולומביה, אמרה שהמחקר וממצאיו הם "חשובים מאוד."
היא אמרה שלעתים קרובות קשה לאנשים לשנות הרגלי תזונה לאורך זמן. אך עידוד אנשים לבצע שינויים קטנים – כמו הפחתת צריכת בשרים אדומים מעובדים – יכול להוביל לתועלות בריאותיות משמעותיות. במחקריה שלה, גו מצאה כי אכילה מוגברת של פירות, ירקות, דגים, אגוזים, דגנים מלאים וקטניות קשורה לפחות אטרופיה של המוח ככל שמתבגרים.

ישנן סיבות רבות לכך שסלמי, נקניקיות וסוגים אחרים של בשרים אדומים מעובדים עלולים להזיק לבריאות המוח, כך אומר ואנג. הוא ציין כי בשרים מעובדים מכילים בדרך כלל כמויות רבות של נתרן, שיכול להעלות את לחץ הדם ולגרום לבעיות בכלי הדם שמשפיעות על המוח. הם מכילים ניטריטים, ניטרטים ותוספים כימיים נוספים שיכולים לגרום לעקה חמצונית (רדיקלים חופשיים שאינם מעובדים בגוף).
כמו כן, בשרים כאלה מכילים הרבה שומן רווי, שיכול להעלות את רמות הכולסטרול ולשבש את תפקוד הנוירונים במוח ובמערכת העצבים. חלק מהמחקרים מצביעים על כך שדיאטות עשירות בשומן רווי עשויות גם להפחית את רמות פקטור הנוירוטרופין שמקורו במוח, חלבון שיכול לעורר צמיחה של תאי מוח חדשים.
ואנג אמר שהוא ממליץ לאנשים לנסות להפחית את כמות הבשרים האדומים המעובדים בתזונתם ולהחליף אותם בחלבונים אחרים. "יש מגוון רחב של אפשרויות בריאות יותר עבורכם", הוא אמר. "תוכלו להחליף אותם בעוף, דגים, אגוזים, מוצרי חלב דלי שומן וקטניות".
ואנג אמר שהתועלות שבביצוע החלפות אלה מתועדות היטב. גם אגוזים וזרעים הם מקורות עשירים לשומנים בלתי רוויים. כמו שעועית, עדשים וקטניות, הם גם עשירים בסיבים ובפוליפנולים. מחקרים מראים שאגוזים וזרעים יכולים לשפר את חילוף החומרים של סוכר בדם ולהגן מפני סוכרת סוג 2, שהיא גורם סיכון לדמנציה.