שאלה: שמעתי הרבה לאחרונה על קורטיזול גבוה. האם זו אופנה חולפת או אבחנה אמיתית?
קורטיזול גבוה אינו מהווה בעיית בריאות עבור רוב האנשים, בניגוד לטענות שאולי ראיתם באינטרנט. משפיעני בריאות מאשימים את הקורטיזול במגוון רחב של בעיות, כולל נפיחות, עייפות, עצבנות ופנים או מותניים "נפוחים" מדי. אבל הטענות הללו נובעות מפישוט יתר – ולעיתים אף מצג שווא – של האופן שבו גופנו פועל. למעשה, הכינוי "הורמון הסטרס" עבור קורטיזול מעט מטעה.
קורטיזול הוא הורמון המשתחרר בתגובה לסטרס (לחץ). הוא מסייע בניהול תגובת הגוף, שלרוב היא אנטי-דלקתית. קורטיזול אינו גורם לסטרס, והשפעותיו של סטרס כרוני מווסתות על ידי מולקולות והורמונים רבים אחרים מלבדו.
לקורטיזול יש גם תפקידים חיוניים רבים בשגרת יומנו. לדוגמה, הוא משחרר גלוקוז לזרם הדם כשאתם זקוקים לאנרגיה נוספת, והוא עוזר להעיר אתכם בבוקר. אז בואו לא נירה בשליח – במיוחד כשהוא אפילו לא מביא את ההודעה שאתם חושבים שהוא מביא.
ההשפעה האמיתית של סטרס וקורטיזול
כשאנחנו מדברים על קורטיזול, סטרס הוא לרוב הדאגה המרכזית. עשרות שנים של מחקר הוכיחו שסטרס כרוני, תגובת הגוף לאתגרים רגשיים ופיזיים, משפיע על הבריאות שלנו: הוא יכול להעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם עד פי 1.6. אירועים מלחיצים בילדות, במיוחד, נראים כבעלי השפעה משמעותית על הסיכון למחלות בגיל מבוגר.

אבל חשוב לדעת שרוב המחקרים המשכנעים ביותר מדדו סטרס באמצעות סקרים, למשל לגבי לחץ בעבודה, התעללות או בידוד חברתי. הם לא מדדו רמות אקראיות של קורטיזול, כמו בדם או ברוק, שלגביהן הראיות הרבה פחות חותכות. למרות שיש מצבים שבהם בדיקות כאלה עשויות להיות מועילות, רמות קורטיזול אינן נחשבות למדד תקני לסטרס כרוני.
במחקרים שבחנו רמות קורטיזול ורווחה כללית, החוקרים לא מצאו קשר ישיר. בנוסף, יש טווח רחב מאוד של רמות שנחשבות לנורמליות, בהתאם לשעון הביולוגי של הגוף, תרופות שאתם עשויים ליטול, נוכחות של מחלות אחרות ואפילו פעילויות שגרתיות כמו עיסוק בספורט והתעמלות.
האם קורטיזול יכול לגרום לפנים "נפוחות"?
ברשתות החברתיות ישנם משתמשים הטוענים שאפשר "לנקות" את הגוף מעודף קורטיזול ולהפחית נפיחות בפנים. טענות אלו מלוות לעיתים קרובות בתמונות "לפני" ו"אחרי" דרמטיות של פני המשתמשים. הם מכנים זאת "פני קורטיזול". אבל "פני קורטיזול" אינם דבר אמיתי – לפחות לא באופן שבו הוא מתואר כיום במדיה החברתית על ידי אנשים בריאים בדרך כלל.
כמו הרבה טרנדים פסבדו-בריאותיים, גם זה התחיל עם גרעין של אמת. רמות גבוהות מאוד של הורמוני סטרואידים בגוף עלולות לגרום לתסמונת קושינג. זה יכול לקרות כאשר בלוטות יותרת הכליה מייצרות יותר מדי קורטיזול, או כאשר אדם נוטל מינונים גבוהים של סטרואידים מסיבות רפואיות, למשל עבור מחלות אוטואימוניות או סרטן. תסמיני תסמונת קושינג כוללים, בין היתר, פנים נפוחות בצורה חריגה.

בשנה שעברה, הקומיקאית איימי שומר אמרה כי הייתה לה תסמונת קושינג לאחר שרבים הגיבו על שינוי במראה פניה במהלך הופעתה ב"The Tonight Show Starring Jimmy Fallon". (היא דיווחה שקיבלה זריקות סטרואידים).
אם אתם מודאגים מתסמונת קושינג, חשוב להתייעץ עם רופא. אך ברוב המקרים שבהם אינכם נוטלים מינונים גבוהים של סטרואידים, זה לא סביר באמת מדובר בתסמונת קושינג: מדובר במחלה נדירה הפוגעת בכ-40 עד 70 אנשים מכל מיליון.

אז מה ההסבר לאותן תמונות "לפני ואחרי" המשכנעות של "פני קורטיזול"? ההסבר הפשוט ביותר הוא שינויים כלליים במשקל (שלא לדבר על כך שאנו חיים בעידן שבו מניפולציה של תמונות היא קלה מתמיד). בנוסף, כדאי לזכור: חלק מהתוספים המשווקים כמוצרים שמפחיתים רמות קורטיזול כוללים מרכיבים של כדורי שינה, שעשויים להסביר חלק מהשיפורים בהפחתת נפיחות בעיניים שיפור בריכוז ובתחושת רוגע.
מה שאני רוצה שהמטופלים שלי ידעו
אם אתם מאמינים להבטחות על תוספים שיכולים "לתקן" קורטיזול גבוה, שאלו את עצמכם: ממה אתם באמת מודאגים? האם אתם מרגישים לחוצים או מותשים כל הזמן? האם יש משהו במראה הפיזי שלכם שאתם חושבים שהשתנה?
התבוננות מעבר למסך העשן של הקורטיזול יכולה לעזור לכם – ולרופא שלכם – לחקור את הגורמים המדעיים האמיתיים לתסמינים שלכם ולקבל את העזרה שאתם באמת צריכים.
הכותבת, ד"ר טרישה פסריצ'ה, היא רופאה ומרצה לרפואה בבית הספר לרפואה של הרווארד