ועדת הבריאות של הכנסת תתכנס היום (א') לדיון שני ומכריע בדבר פרישת ישראל מארגון הבריאות העולמי (WHO). כזכור, בחודש שעבר הכריזו ארה"ב וארגנטינה על פרישה מהארגון ומדינות נוספות בוחנות נקיטה בצעד דומה.
למרות דרישות חברי הכנסת לאפשר דיון ציבורי בנושא שעניינו נוגע לאזרחי המדינה, כגון שאלת בריאותם וריבונותה של ישראל, משרד הבריאות התעקש ואף זכה להפוך את מרבית הדיון לחסוי, כמו גם את התייחסויות הפקידים לטענות החריפות נגד הארגון.
מזה כשלוש שנים מתקיים תהליך של עדכון תקנות הבריאות הבינלאומיות מטעם ארגון הבריאות העולמי. ניתוח מדעי ואסטרטגי של מומחים וכן בחינה מדוקדקת של התקנות מובילים למסקנה כי שיתוף פעולה עם הארגון פוגע בריבונות ישראל, מסכן את ביטחונה ועלול לפגוע באינטרסים הבריאותיים של אזרחיה. ארגון הבריאות העולמי הוקם במטרה לחזק שיתופי פעולה בינלאומיים ותיאום מדיניות בין מדינות בתחום הבריאות, אלא שלמול מטרות ראויות אלה, בפועל הצעדים שננקטו על ידי הארגון בשנים האחרונות הוכיחו אחרת.
שבעה עשר אחוזים מהמימון של הארגון מגיעים כדמי חברות של המדינות החברות, ושמונים ושלושה אחוזים הן תרומות שונות בין היתר של מדינות, בעלי אינטרסים, אנשים פרטיים וחברות פארמה. בכנס השנתי שהתקיים ביוני של השנה החולפת, עברו תיקונים מעוררי דאגה, כאשר בראשן, כך על פי מומחים, WHO הופך את עצמו מגוף מייעץ למדינות לגוף בעל סמכויות לקבוע מדיניות מחייבת ללא כל יכולת ערעור, ובכך להשפיע למעשה על מדיניות הפנים של כל מדינה החברה בו.
הדחיפות של ישראל לטפל בנושא של הפרישה מחברות בארגון היא העובדה שלאחר עדכון התקנות החדשות, לכל מדינה חברה יש הזכות להתנגד להן או להגיש הסתייגויות בתוך עשרה חודשים. תקופה זו תסתיים בחודש יולי הקרוב, כחודש לאחר חזרתה של הכנסת מפגרה. זאת בנוסף לגישה האנטישמית והאנטי-ישראלית של הארגון שבאה לידי ביטוי במהלך מלחמת 'חרבות ברזל', ממנה יוצא כי ישראל למעשה משקיעה משאבים בארגון שמלבה ערכים שליליים כנגדה בכל העולם ושתומך בחמאס באופן מוצהר. בעקבות פרישת המדינות הידידות של ישראל מ-WHO, נפתח חלון הזדמנויות צר להצטרף אליהן לאחר שפרשו ממניעים אידיאולוגיים וכלכליים.
בסוף השבוע טסה מארה"ב לישראל עו"ד רג'י ליטלג'ון, מייסדת שותפה של "קואליציית הריבונות", שקידמה פעילות משפטית ופרלמנטרית בבית הנבחרים ובסנאט בנוגע למורכבות במערכת היחסים בין WHO וארה"ב, ושבעקבותה החליט הנשיא טראמפ לפרוש מהארגון. הסיבה היחידה שעו"ד ליטלג'ון טסה לישראל היא כדי לשטוח את עמדתה המקצועית בוועדת הבריאות בזמן המוגבל שהוקצה לה. "אנחנו עובדים קשה מאוד במשך שנים כדי לחשוף ולהתנגד לשחיתות וחוסר הכשירות בארגון הבריאות העולמי. אני שמחה שישראל גם שוקלת לפרוש ממנו, והוזמנתי כדי להפנות את תשומת הלב בקצרה לגבי הבעיות עם הארגון".
"הפתרון של WHO לבעיית המגיפות הוא לתת לעצמם יותר כוח, ובהתאם לכך הם העבירו את תקנות הבריאות הבינלאומיות המתוקנות ב-1 ביוני 2024, שמאתגרים – ואפשר לטעון שאף מפרים – את הריבונות של כל מדינה החברה בו", המשיכה ליטלג'ון. "לפני הכל הם מבקשים מכל מדינה למנות מה שהם מכנים 'תקנת בריאות עולמית' (IHR), מוקד, או רשות שהמטרה שלהם תהיה ליישם את ההנחיות של ארגון הבריאות העולמי בכל אחת מהמדינות שלנו. בנוסף על אותו הגוף 'להתאים' את החקיקה המקומית, במילים אחרות: ליצור חוקים שיהיו בהתאם להנחיות של ארגון הבריאות העולמי. זו הפרה ממשית של ריבונות".
"מעבר לכך, WHO דורש ממדינות לפקח ולצנזר את אזרחיהן על מה שנקרא 'מידע מוטעה ודיסאינפורמציה', שהוא למעשה כל דבר שהארגון לא מסכים איתו. לכל מדינה צריכה להיות הזכות הריבונית להחליט מה הכי טוב עבור שירותי הבריאות שלה, ובמונחים של משברי בריאות בינלאומיים, מדינות יכולות לשתף פעולה יחד באופן חופשי כדי לטפל בהן", סיכמה עו"ד ליטלג'ון, שמחתימה בימים אלה חברי קונגרס וסנאט על נייר עמדה לתמיכה בישראל לקראת הדיון בוועדת הבריאות.

בדיון ישתתף גם עו"ד פיליפ קרוזה משווייץ, שפועל יותר מ-3 שנים בגזרה הבינלאומית, מרכז פעילות משפטית בינלאומית ומשתתף בפרלמנטים ועדות וכנסים בנושא הבנת המורכבויות במערכת היחסים בין ה-WHO למדינות. "ארגון הבריאות העולמי הולך ליישם מבנה דיקטטורי קלאסי", אמר קרוזה, "ושואף לכך שכוחותיהם של המוסדות הלאומיים יהיה שווה לאפס בחמישה רבדים מרכזיים: 1 – המנהל הכללי של הארגון יוכל להכריז על מצב חירום לבריאות הציבור ברמה בינ"ל, וזאת מבלי להתייעץ או לקבל אישור לכך מאנשי המקצוע. 2 – כל מה שארגון הבריאות העולמי יפרסם תחת הכותרת 'המלצות', יהפכו לחוק וחובה. 3 – זכויות יסוד: בשלטון כזה שבו יש אדם אחד המחליט ומכריז על מצב חירום שיש לו הכוח להכריז על המלצות שמחייבות חוקית, לא צריך לדבר על זכויות אדם בסיסות. אין הגנה טובה ברמה הלאומית על זכויות אדם בסיסיות. 4 – ישנם סעיפים באמנת הבריאות המתוקנת המגדירים במפורש את WHO כמוסד היחיד על פני כדור הארץ שתהיה לו הזכות להגדיר מהי האמת בנושאים בריאותיים, כולל הפעלת צנזורה. 5 – אין מנגנון לתיקון טעויות. כלומר אין מנגנון מול ה-WHO שיוכל לתקן המלצה שגויה או כל הכרזה על מצב חירום בריאותי ברמה בינ"ל, המלצה שגויה או כל הכרזה כל מצב חירום בריאותי ברמה בינ"ל. כל זה ייעשה לא כדי לשמור על בריאותינו אלא כדי לשמור על האינטרסים של התורמים לארגון, שהם אלה שמגדירים את האסטרטגיה האמיתית מאחורי הארגון".
בשל הפוטנציאל הנפיץ לפגיעה בישראל בעקבות הרפורמות שבוצעו בארגון, החליטו חברי הכנסת לעגן את התשתית הריבונית של ישראל באמצעות חוק במידה וסוגיה מעין זו תאיים שוב על עצמאותה המדינית, ולמעשה למסגר את תפקידו של הארגון כארגון ממליץ בלבד ולא מעבר לכך. על החוק חתומים חברי הכנסת לימור סון הר מלך, חנוך דב מלביצקי, מיכל וולדיגר, אריאל קלנר, ניסים ואטורי ועמית הלוי.
"מדינת ישראל לא תאשר את מסמכי ארגון הבריאות העולמי או שינויים בהם" נכתב בחוק, "ואם אישורה אינו נדרש – תסתייג מהם באופן רשמי, אם מתקיים במסמך או בשינוי אחד מאלה: 1 – פוגע ביכולת ממשלת ישראל או הכנסת להפעיל שיקול דעת עצמאי, לקבוע סדר יום לאומי, לקבל החלטות או לחוקק, או ליישם החלטות או חקיקה לגבי אזרחים ישראלים או תושבי ישראל, או לגבי שטחה הטריטוריאלי. 2 – מטיל חובה על מדינת ישראל להעביר משאבים כספיים, רפואיים או אחרים לגורמי חוץ או למדינות. לנקוט או להימנע מלנקוט בפעולות שונות או לקבל או להימנע מהחלטות הנוגעות לאזרחיה או תושביה של מדינת ישראל. 3 – מטיל או צפוי בסבירות גבוהה להטיל גינוי, סנקציה או הגבלה על מדינת ישראל".

"ארגון הבריאות העולמי הפך בשנים האחרונות לבמה אנטי-ישראלית ולשופר של חמאס", אמרה ח”כ לימור סון הר-מלך. "במקום לגנות את הפשעים של חמאס ואת השימוש בבתי חולים כמוקדי טרור, הארגון בחר שוב ושוב לתקוף את ישראל. מדובר לא רק בכשל מוסרי – אלא בסכנה ישירה לריבונות שלנו ולבריאות אזרחי המדינה".
לדברי סון הר-מלך, "הארגון מקדם תקנות שמכרסמות ביכולתה של ישראל לנהל מדיניות בריאות עצמאית, פוגע בריבונות ישראל, ואף התעלם באופן עקבי מהמציאות בשטח, כולל החזקת חטופים בבתי חולים בעזה. “יחד עם ח”כים נוספים הגשנו הצעת חוק לפרישה ישראלית מ-WHO, בדיוק כפי שעשתה ארה”ב. יש לנו אחריות להגן על הריבונות שלנו.”
חברת הכנסת הוסיפה כי “למרות שהדיון התקיים ביוזמת שליש מוועדת הבריאות, הפקידות ניסתה להסתיר אותו ולקיים אותו במתכונת חסויה – כאילו לא מדובר בפגיעה חמורה בזכות הציבור לדעת ובנושא בעל השלכות דרמטיות על הבריאות של כולנו".
בתוך כך, הבוקר פנו מאה רופאים ואנשי אקדמיה במכתב לממשלה והביעו תמיכה בעזיבת ישראל את הארגון. במכתבם: "אנו, אנשי מחקר ועובדים במערכת הבריאות הישראלית, מביעים את תמיכתנו בתהליך המבורך שתופס תאוצה בימים אלו, ומלאי תקווה כי הדיון בוועדת הבריאות ישים את האינטרסים של ישראל ואזרחיה בראש סדר העדיפות, ללא פגיעה ביכולתה של ישראל לשתף פעולה בנושאי בריאות עם מדינות נוספות. אנו תומכים בניצול חלון ההזדמנויות הבינלאומי וקוראים לממשלה להצטרף למדינות הפורשות מארגון הבריאות העולמי".
מארגון בוחרים במשפחה המוביל מזה מספר שנים את המאבק להוצאת מדינת ישראל מארגון הבריאות העולמי נמסר: "המכתב מתקף את עמדתנו באמירות אנשי המקצוע – אנשי רפואה ומחקר כי נדרשת התנתקות דחופה מארגון הבריאות העולמי לטובת מדינת ישראל ואזרחיה. תמיכתם בתהליך שקורה בימים אלו בכנסת מבורך ואנו נביא את קולם למקבלי ההחלטות".