המיזם למיגור העישון עתר היום (א') לבג"ץ נגד משרד הבריאות, המשרד לביטחון לאומי ומשטרת ישראל, בדרישה לאכוף לאלתר את החוק לאיסור פרסום והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון. מדובר בחוק שנועד להגן על בריאות הציבור – אך בפועל נותר בגדר "אות מתה", בשל מחדלים מתמשכים של הרשויות לאכוף את הוראותיו.
בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד אפי מיכאלי, נטען כי מאז נכנס לתוקף תיקון לחוק בשנת 2020, המדינה אינה פועלת לאכוף עשרות הוראות מהותיות בו, בהן איסור פרסומת למוצרי עישון, איסור מכירה לקטינים, חובת אריזות אחידות, איסור הצגת מוצרי עישון בנקודות המכירה, ודיווח על תכולה.
ההחלטה לעתור לבג"ץ בגין היעדר האכיפה התקבלה במיזם למיגור העישון על רקע נתונים מדאיגים של משרד הבריאות, המעידים על התעצמותה של מגפת העישון בישראל בשנים האחרונות. על פי דוח שר הבריאות על העישון לשנת 2023, שיעור העישון בישראל עומד כיום על כ־20.5%, והתחלת העישון בקרב ילדים מתרחשת כבר בגיל 12. למעלה מ-8,000 בני אדם מתים מדי שנה מעישון, בהם כ־800 לא-מעשנים הנחשפים לעישון כפוי.
העתירה מפרטת שורה ארוכה של דוגמאות הממחישות את מחדלי רשויות האכיפה לדאוג שהחוק מיושם בנקודות המכירה. כך, למשל, העתירה מתארת כיצד משרד הבריאות, האמון על יישום החוק, פנה בעבר לציבור בקריאה לדווח על הפרות, אך כאשר התקבלה תלונה על הצגת מוצרי העישון למכירה בניגוד לחוק – השיב שאין ביכולתו לטפל, כי אין בידו סמכויות אכיפה. בדוגמא נוספת, משטרת ישראל, שלה נתונות סמכויות האכיפה העיקריות בחוק, סגרה את אותה תלונה בטענה שמדובר בעניין שאינו פלילי – למרות שלפי עמדת משרד המשפטים, מדובר בעבירה פלילית לכל דבר.
המיזם למיגור העישון מדגיש, כי גם לאחר פניות חוזרות ונשנות ליועץ המשפטי לממשלה ולמשרד לביטחון לאומי – לא ננקטה כל פעולה מעשית לאכיפת החוק, וגורמי השלטון העבירו אחד לשני את הסוגיה בלולאת אחריות מתמשכת.
כחלק מהעתירה, נטען כי משרד הבריאות והמשרד לביטחון לאומי אינם מבצעים את תפקידם כנדרש על פי תיקון פקודת המשטרה, וכתוצאה מכך ישנה התפשטות של תעשיית הטבק והניקוטין בישראל וסוכניהם. המשמעות היא פגיעה לא רק בבריאות הציבור, אלא גם בשלטון החוק וההרתעה. התנהלות זו מביאה לפער משמעותי בין הרצון של המדינה לאכוף את החוק ובין היכולת היישומית של הרשויות לכך, דבר שמוביל להפסדים כלכליים בטווח הארוך והמשך פגיעות בריאותיות חמורות.
עוד נטען בעתירה, כי מחדל האכיפה הנמשך למעלה מחמש שנים גרם לפגיעות חמורות בשלטון החוק ובבריאות הציבור. מדובר במצב שבו אף רשות לא פועלת לאכיפת הוראות החוק, שהן עבירה פלילית, דבר המוביל לכך שהחוק הפך ל"אות מתה". המיזם למיגור העישון דורש כי בית המשפט יורה לרשויות לפעול מיידית לאכיפת האיסורים, להפעיל סמכויות, להקים מנגנון פיקוח מתפקד ולבלום את המשך מגפת העישון בישראל.
"במשך חמש שנים מאז נכנס לתוקף תיקון מהותי לחוק איסור פרסומת, לא נקבע מנגנון פיקוח אפקטיבי, לא הוקצו תקנים או תקציבים לאכיפה – והחוק נותר על הנייר בלבד", אומרת מנכ"לית המיזם למיגור העישון שירה כסלו. "לא מדובר במחדל – זהו ויתור מודע על שלטון החוק. המדינה מעניקה בפועל חסינות לעברייני החוק ומפקירה את בריאות הציבור, ובעיקר את הדור הצעיר", היא מוסיפה.