מחקר חדש שפורסם ב־Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry מצביע על 17 גורמים ניתנים לשינוי, שנמצאו קשורים לפחות לשניים מתוך שלושה מצבים מוחיים: שבץ, דמנציה ודיכאון בגיל מבוגר (LLD).
המחקר סקר ספרות שנכתבה בין ינואר 2000 לספטמבר 2023, בחיפוש אחר מטא-אנליזות שפורסמו בעבר בנושא גורמי סיכון הקשורים למחלות מוח הנובעות בעיקר מהזדקנות. החוקרים ניתחו את הנתונים כדי לזהות גורמים ניתנים לשינוי – כאלה שניתן להשפיע עליהם באמצעות שינויים התנהגותיים.
לפי המחקר, ישנם לפחות 17 גורמים הניתנים לשינוי שקשורים לפחות לשניים מהמחלות. הגורמים כללו בין השאר: בעיות בלחץ הדם, רמות גבוהות של גלוקוז בדם, כולסטרול גבוה, צריכת אלכוהול מוגזמת, תזונה לא מאוזנת, אובדן שמיעה, חוויית כאב, פעילות גופנית לא מספיקה, מחסור בשינה, מעורבות חברתית לא מספיקה ומתח רב.
לחץ דם גבוה ומחלת כליות חמורה נמצאו בעלי ההשפעה השלילית הגדולה ביותר על שכיחותן וחריפותן של המחלות. השתתפות בפעילות גופנית ופעילויות פנאי בעלות מרכיב קוגניטיבי (למשל, תשבצים) היו הגורמים החשובים ביותר בהפחתת הסיכון, בהשוואה לגורמים האחרים.

המחברים אמרו כי הם מקווים שממצאיהם יוכלו להנחות אסטרטגיות מניעה ולספק כלים שיסייעו לאנשים להפחית את הסיכון למחלות.
במקרים רבים, הגורמים הניתנים לשינוי גם מקושרים זה לזה. "חשוב גם לציין שבשיפור של גורם סיכון אחד ניתן לעיתים קרובות לשפר בעקיפין גם גורמי סיכון אחרים", כתבה סנג'ולה סינג, החוקרת הראשית במעבדות לטיפול מוחי בבית החולים הכללי של מסצ'וסטס, באימייל לוושינגטון פוסט "לדוגמה, הגברת הפעילות הגופנית יכולה להוביל לשליטה טובה יותר בלחץ הדם, שיפור בהרגלי השינה והתזונה ואפילו לקשרים חברתיים נוספים – למשל, דרך הצטרפות לקבוצת ספורט או ריצה".