צריכה של יותר משמונה משקאות אלכוהוליים בשבוע קשורה לפגיעות מוחיות הקשורות למחלת אלצהיימר ולירידה קוגניטיבית, כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Neurology.
המחקר בחן קשרים בין שתייה מופרזת לבין בריאות המוח. החוקרים השתמשו בנתוני נתיחה לאחר המוות מהמאגר הביולוגי לחקר ההזדקנות בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סאו פאולו בברזיל, שנאספו בין השנים 2004 ל-2024. הצוות ניתח נתונים מ-1,781 אנשים שמתו בגיל 50 ומעלה, כשהגיל הממוצע בעת המוות היה 74.9.
בעזרת סקרים שנערכו עם בני משפחה של הנפטרים, החוקרים אספו מידע על תפקוד קוגניטיבי והרגלי שתיית אלכוהול בשלושת החודשים האחרונים לחייהם.
מבין המשתתפים, 965 מעולם לא שתו, 319 שתו עד שבעה משקאות בשבוע (שתייה מתונה), ו-129 שתו שמונה משקאות או יותר בשבוע (שתייה מופרזת). 368 נוספים היו שותים מופרזים בעבר, שהפסיקו לשתות לפני שלושת החודשים האחרונים לחייהם.
הניתוח הראה שלשותים מופרזים ולשותים מופרזים לשעבר היו, בהתאמה, סיכויים גבוהים ב-41% ו-31% להימצאות סבכים נוירופיברילריים – גושים של חלבון בשם טאו (tau) שמצטברים בתוך תאי עצב במוח וקשורים למחלת אלצהיימר.

עוד ממצאי המחקר: שתייה מתונה, מופרזת ולשעבר נמצאה קשורה בסיכון גבוה יותר לטרשת עורקים היאלינית – מצב שבו דפנות כלי דם קטנים במוח מתעבות, מה שמפחית את זרימת הדם וגורם עם הזמן לנזק מוחי. אף על פי של-40% מאלה שמעולם לא שתו היו נגעים בכלי הדם במוח, הם נמצאו בשכיחות גבוהה יותר בקרב שותים מתונים (44.6%), שותים מופרזים (44.1%) ושותים מופרזים לשעבר (50.2%), לפי ממצאי המחקר.
הקשר בין שתייה מופרזת לנגעים בכלי הדם במוח נשאר גם לאחר תיקון לגורמים כמו גיל, מין, מחלות לב ומצבים בריאותיים אחרים. לאחר ההתאמה, נמצא כי לשותים מופרזים היו סיכויים גבוהים ב-133% לפתח נגעים כאלה בהשוואה למי שמעולם לא שתו, ולשותים מופרזים לשעבר – סיכויים גבוהים ב-89%. שותים מתונים נמצאו עם סיכויים גבוהים ב-60% לעומת הנמנעים משתייה.
למרות שלשותים מתונים ומופרזים היו ציונים קוגניטיביים דומים לאלה שמעולם לא שתו, שותים מופרזים לשעבר הראו ציונים נמוכים יותר.
"הפגיעות המוחיות הקשורות לשתייה מופרזת שנמצאו במחקר הזה, קשורות גם לבעיות ארוכות טווח בזיכרון ובחשיבה", אמר בהודעה לתקשורת ד"ר אלברטו פרננדו אוליביירה ג'וסטו, חוקר מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סאו פאולו ומחבר ראשי של המחקר. "הבנה של ההשפעות הללו חיונית להגברת המודעות הציבורית וליישום מתמשך של אמצעי מניעה לצמצום שתייה מופרזת".