שוב התחממות בחזית הברקזיט: בשבוע שעבר שב הפרלמנט הבריטי לדון בהסכם היציאה מהאיחוד האירופי שהשיגה ראש הממשלה תרזה מיי, אך לא נראה שהמחוקקים מתקרבים להסכמה בדבר העסקה – בטח לא יותר משהסכימו עליה לפני פגרת החגים. "לא זזנו בנקודה או פסיק", אמר יו"ר האופוזיציה ג'רמי קורבין, והוסיף שמיי "מבזבזת זמן בפזיזות ומחזיקה את המדינה כבת ערובה תחת האיום של יציאה ללא הסכם, בניסיון נואש לסחוט את המחוקקים כדי שיתמכו בתוכניתה חסרת התקנה". מיי הגיבה: "הדרך היחידה להימנע מיציאה ללא הסכם היא להצביע בעד ההסכם".
נוסחת הפשרה של מיי ליציאה מהאיחוד תעלה להצבעה בפרלמנט ביום שלישי. זו הצבעה שמיי דחתה מדצמבר, אז היה ברור שהיא עומדת בפני הפסד צורב. ראש הממשלה אמרה ששוחחה עם מנהיגים באירופה בנוגע לחששותיהם של המחוקקים הבריטים, ושביום שלישי היא תציג בפני הפרלמנט התחייבויות חדשות.

מיי זקוקה ל־320 קולות כדי להעביר את התוכנית. גם אם כל מחוקק במפלגתה השמרנית יצביע איתה, עדיין יחסרו לה ארבעה קולות. אך נראה שיש שמרנים שמתכננים לערוק.
אנדרו מיצ'ל, המצליף השמרני הראשי לשעבר, הבהיר במהלך הדיונים ביום רביעי שלא יתמוך בעסקה, שאותה כינה "המכנה המשותף הגרוע ביותר".
כדי לזרז את הצעדים הבאים, מחוקקים הצביעו ביום רביעי בעד תיקון שמחייב את מיי להציג לפרלמנט תוכנית חלופית עד 21 בינואר. המחוקקים יצביעו על כל מה שתציע, אך ייתכן שהם גם יבחרו בחלופות שכוללות ברקזיט ללא הסכם או משאל עם שני. תוצאות ההצבעות הנוספות לא יהיו מחייבות, אך הן יבטאו את רצון הפרלמנט. "נדמה לי שזו התחלה של שיח חיוני בין הממשלה לפרלמנט, בניסיון למצוא דרך מילוט מהקשיים שאנחנו עומדים מולם", אמר ל־BBC דומיניק גריב, המחוקק שהציע את התיקון.
קשה לדמיין איזו עסקת ברקזיט תוכל לזכות בתמיכה נרחבת בשלב זה. לדברי אננד מנון, מרצה לפוליטיקה אירופית ויחסים בינלאומיים בקינגס קולג' בלונדון, במהלך השנה האחרונה הפרלמנט הפך למקוטב יותר ויותר, מה שהופך את עבודתה של מיי "למסובכת מאוד". מנון הוסיף כי "קשה לראות מה תהיה התוצאה".
בחילופי דברים קשים בפרלמנט, חלק מהמחוקקים השמרנים האשימו את דובר בית הנבחרים ג'ון ברקו בנטייה לטובת המתנגדים לברקזיט, בהחלטתו לאפשר הצבעה על התיקון. מחוקק אחד שאל את ברקו אם נכון הדבר שעל מכוניתו מודבקת מדבקה המביעה זלזול בברקזיט. ברקו השיב שהמכונית שייכת לאשתו, ושהיא אינה "רכוש של בעלה" וזכאית ל"דעות משלה". דבריו זכו למחיאות כפיים מספסלי האופוזיציה.

התומכים בברקזיט כדרך לזכות מחדש בריבונות הבריטית מתקשים לתמוך בכל עסקה שמותירה את בריטניה בקשרים קרובים מדי לאיחוד האירופי. רבים רוצים פתרון אחר לשאלת אירלנד, שכרגע מאלצת את בריטניה להישאר חברה בהתאגדות המכס האירופית עד שתימצא דרך אחרת למנוע הקמת גבול באי האירי, בין צפון אירלנד הבריטית לרפובליקה של אירלנד.
סמי וילסון, חבר מפלגת האיחוד הדמוקרטית של צפון אירלנד שבזכותה יש למיי קואליציה, כתב שלשום בטוויטר שההבטחות שקיבל מהממשלה הן "חסרות ערך". בינתיים, המתנגדים לברקזיט עוד לא שוכנעו שהעסקה מציעה יותר מאשר הישארות כחברה באיחוד. בריטניה אמורה לעזוב את האיחוד ב־29 במארס, ומיי התעקשה שוב ושוב שהיציאה תתממש במועדה. אך כעת נשמעות לחישות על האפשרות לדחות את התאריך.
"אנחנו כבר רואים רמזים לכוונה הזו מצד הממשלה", אמר טים בייל, מרצה לפוליטיקה באוניברסיטת המלכה מרי בלונדון. "נראה לי שהם מרככים אותנו לקראת האפשרות הזו". שרת הדיגיטל מרגוט ג'יימס, התומכת בהסכם שהציעה מיי, אמרה שאם המחוקקים לא תומכים בברקזיט כפי שהוצע, ייתכן שהממשלה תדחה את היציאה. "יכול להיות שנאריך את סעיף 50", אמרה ל־BBC, "אבל לא נראה לי שהפרלמנט ירצה להסתכן בכך". ייתכן שיהיה צורך בהארכה גם במקרה של מהומה פוליטית גדולה, כגון בחירות כלליות.
ואם בריטניה תבחר במשאל עם שני? קבוצת המחקר של יחידת החוקה בקווינס קולג' בלונדון מעריכה שיידרשו חמישה חודשים לביצועו. נראה שמיי מקווה כי האיום שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי ללא עסקה, במהומה גדולה, ידחוף את המפקפקים לאשר את הפשרה שלה. אך חלק מתומכי הברקזיט אמרו שאזהרות הממשלה על ההפרעות שייגרמו כתוצאה מברקזיט ללא עסקה – כולל מחסור במזון ובתרופות – מוגזמות. בוריס ג'ונסון, שר החוץ לשעבר ומגדולי התומכים בברקזיט, טוען שיציאה ללא עסקה היא למעשה "הצעד הקרוב ביותר למה שאנשים הצביעו בעדו".
תרגום: אלחנן שפייזר