הסלמה בקרב הדיפלומטי בין שתי שכנות אסייתיות: בית משפט דרום־קוריאני הורה בשבוע שעבר לעקל את נכסיה המקומיים של חברה יפנית, שסירבה לשלם פיצויים לקבוצת תושבים שעבדו למענה בכפייה בזמן הכיבוש היפני של חצי האי, לפני למעלה מ־70 שנה. יפן כינתה את ההחלטה "מצערת ביותר".
בפסק דין שניתן באוקטובר הורה בית המשפט העליון בדרום־קוריאה ליצרנית מתכת יפנית לשלם 100 מיליון וון (כ־330 אלף שקלים) לכל אחד מארבעת התובעים שנכפתה עליהם העבודה במפעלי החברה, בזמן שיפן כבשה את חצי האי הקוריאני משנת 1910 עד 1945.

החברה סירבה למלא אחר הוראות פסק הדין, וצידדה בעמדה היפנית הרשמית הקובעת שכל ענייני הפיצויים על תקופת הכיבוש נפתרו עם ההסכם בשנת 1965, שכונן מחדש יחסים דיפלומטיים בין שתי המדינות. גורמים רשמיים ביפן מסרו שהם שוקלים להביא את המקרה בפני בית הדין הבינלאומי בהאג.
ביום רביעי, משרדו המקומי בעיר פוהנג של בית המשפט המחוזי בטגו, הודיע על הוראת עיקול הנוגעת לנכסים קוריאניים של החברה היפנית, לאחר שהתקבלה בקשה רשמית לצעד הזה מטעם התובעים בתיק. החברה היפנית מחזיקה 2.34 מיליון מניות, ששוויין כ־35 מיליון שקלים, במיזם משותף בפוהנג יחד עם יצרנית הפלדה הדרום־קוריאנית POSCO.
לדברי קים סי איון, עורכת דין מטעם התביעה, הקפאת הנכסים יצאה לפועל מאוחר ביום רביעי, לאחר שמסמך מטעם בית המשפט נמסר לחברה. לדבריה, נדרש צעד משפטי נוסף כדי לאפשר את מכירת 81,075 המניות שבית המשפט הורה להקפיא, אך סירבה למסור מתי ינקטו בצעד.
עוד כותרות באתר מקור ראשון
–קצוות הארץ: חרד"לים, יש עוד דגלים שחשוב לחזק
–להיות או לחדול: קרב המאסף של האליטות
–תראו מי שמתערב: בחישה זרה בבחירות בישראל?
רק אחד מארבעת התובעים, גבר בן 94, עודו בחיים. את שלושת האחרים מייצגות משפחותיהם. קים אף אמרה שהמניות שכבר הוקפאו יועדו לשניים מארבעת התובעים, כולל השורד היחיד. עורכי הדין מתכוונים לבקש מבית המשפט המחוזי להורות על הקפאת מספר דומה, למען התובעים האחרים.
בטוקיו, מזכיר הקבינט הראשי יושיהידה סוגה הביע "חשש כבד מההתפתחות האחרונה", ומסר שצפויה להתקיים פגישה בין בכירי הממשלה כדי להחליט על תגובתה של יפן. משדר החוץ הדרום־קוריאני אמר שישקול את הבקשה היפנית לשיחות, אולם בהצהרה מטעמו נכתב ש"סכסוך מיותר לא יעזור לפתור את העניין", במה שנראה כמו ביקורת על הצהרתו של סוגה.
הקפאת הנכסים תגרום כנראה להצטננות נוספת ביחסים הדיפלומטיים בין דרום־קוריאה ליפן, שתיהן בעלות ברית חשובות של ארה"ב באזור. פסק הדין שפורסם באוקטובר היה הראשון מסוגו. בנובמבר הורה בית המשפט העליון לחברה יפנית נוספת, מיצובישי, לשלם פיצויים ל־10 עובדים קוריאנים, בפסיקה שגרמה לביקורת חריפה מצד יפן.
כאשר דרום־קוריאה ויפן חתמו על הסכם ביניהן בשנת 1965, דרום־קוריאה קיבלה כ־800 מיליון דולר בתמיכה כלכלית ובהלוואות מיפן, והשתמשה בסכום לשיקום תשתיות ולעידוד הכלכלה שנחרבה במלחמת קוריאה, בשנים 1950־1953. בפסיקות באוקטובר ובנובמבר, בית המשפט העליון בדרום־קוריאה קבע שההסכם ההוא לא יכול למנוע מיחידים לדרוש פיצויים על עבודה בכפייה מחברות יפניות, מכיוון שהשימוש בעובדים אלה היה פשע נגד האנושות, שהיה קשור לכיבוש הקולוניאלי של טוקיו.
תרגום: אלחנן שפייזר