ספרד תערוך בחירות כלליות ב־28 באפריל, בין השאר על רקע ניסיונה של קטלוניה לזכות בעצמאות ב־2017, שצלקותיו טרם הגלידו. אך השסע בין התומכים בהיפרדות ובין ממשלה הוא לא היחיד שמעצב את מערכת הבחירות הזה.
החברה הקטלאנית עצמה התפצלה בשאלת העצמאות, כמו שקרה לבריטניה בשאלת הברקזיט; בשאר מחוזות המדינה, המתיחות בין תומכי הפיוס ובין הקיצונים, הדורשים מהממשל המרכזי להפעיל את כוחו, בנקודת רתיחה.

החפצים בעולם יציב יתנחמו בתוצאה ברורה ובממשלה יציבה לאחר יותר משלוש שנים שבהן הרשות המבצעת שותקה כמעט לחלוטין. אך המשבר הקטלאני עורר התפרצות של לאומיות שהולידה מפלגה חדשה, בוקס (Vox). לראשונה מתמודדות בבחירות בספרד חמש מפלגות גדולות, ששתיים מהן נולדו בגל פופוליזם.
העובדה שהמפלגות חלוקות באופן רעיוני וגם בשאלות מעשיות, כמו קטלוניה, מסבכת את בניית הקואליציה. ולכן תפקידה של מפלגת המרכז סיודדנוס ("אזרחים"), ממליכת מלכים פוטנציאלית בעלת קשר לשני העולמות, מורכב הרבה יותר.
מאמציו של ראש הממשלה ומנהיג המפלגה הסוציאליסטית (PSOE) פדרו סנצ'ז לתקן את השבר לאחר ההתנגשות בקטלוניה מילאו את רוב הקדנציה הקצרה שלו, בת תשעת החודשים. מי שמותחים עליו את הביקורת הקשה ביותר מכנים אותו בוגד: הוא נזקק לקולות התומכים בפילוג כדי לנצח בהצבעת אי אמון בשנה שעברה.
במהלך כהונתו פרסם סנצ'ז כמה צווים בנושאים חברתיים פרוגרסיביים, ומשך בכך קולות פוטנציאליים מבעלת בריתו השמאלנית, פודמוס ("אנחנו יכולים"). הצווים כללו את הארכת חופשת האבהות וטיפול בפערי שכר מגדריים. בממשלתו כיהנו נשים במספר שיא בתולדות הממשלה הספרדית.
פודמוס פרצה לזירה הפוליטית הספרדית בשנת 2014, בעקבות המשבר הכלכלי בגוש האירו, שהיכה קשות בספרד. הבטחותיה לעכב את צמצום הגירעון, לסבסד את התחבורה הציבורית לעניים ולהגדיל את מיסוי העשירים היו פופולריות, בזמן שהמצביעים סבלו מאבטלה גבוהה ומקיצוצים בתקציב. בין תוכניות המדיניות הנוכחיות של המפלגה נכלל קיצור שבוע העבודה ל־35 שעות.
המפלגה תמכה בזכותה של קטלוניה לערוך משאל עם בלתי מחייב על עצמאותה. מנהיגה, פאבלו איגלסיאס, הכעיס את מפלגות הימין כשפגש בשנה שעברה את מנהיגי תנועת העצמאות הקטלונית שנתונים במאסר.
מפלגת המרכז סיודדנוס נולדה בקטלוניה, והפכה את העימות עם תומכי עצמאות החבל לסיבת קיומה. התמיכה בה בקרב הספרדים זינקה כשאנשיה דרשו לנקוט צעדים חריפים יותר נגד מובילי המרד, בזמן שראש הממשלה דאז, מריאנו ראחוי, גרר רגליים והגיב בחולשה.
בנושאים חברתיים, מדיניותה אינה שונה בהרבה מזו של הסוציאליסטים. המפלגה רוצה לקדם חלוקת ספרי לימוד חינם, מימון מוגבר לאוניברסיטאות ומענקים לסטודנטים, ולהגדיל בהדרגה את משך חופשת הלידה.
המפלגה העממית (PP) של ראחוי חטפה מכל הצדדים בזמן הניסיון להכיל את המרד הקטלני בעקבות משאל העם הבלתי חוקי. בסופו של דבר הפעיל ראש הממשלה וראש המפלגה דאז כוחות חירום, ושלל את השלטון העצמי בחבל. פבלו קסאדו, העומד כעת בראש המפלגה ומתמודד על ראשות הממשלה, נשבע להשעות את האוטונומיה של קטלוניה.
המפלגה היא מעוז של ערכים שמרניים וקתוליים בספרד, אך תפקידה זה עומד תחת איום מצד בוקס. קסאדו מנסה להתמודד עם התחרות על ידי אימוץ התנגדות להפלות ולהגירה, ובאמצעות קריצה לאנשי עסקים בעזרת הבטחות לקצץ מיסים.
הפופולריות של בוקס, הבחור החדש שבא לשכונה, זינקה בבחירות האזוריות באנדלוסיה בדצמבר. המפלגה נוקטת קו קשה ביותר נגד עצמאות קטלוניה, ובנושאים חברתיים היא מעוניינת לבטל את החוק למניעת אלימות מגדרית משנת 2004, בטענה שהוא מפלה גברים. היא מבקשת גם לאסור על שימוש במערכת הבריאות הציבורית לצורך ניתוחי הפלות וניתוחים לשינוי מין, וקוראת לגירוש מהגרים לא חוקיים ומהגרים שעשו פשעים חמורים.
תרגום: אלחנן שפייזר