למעלה ממאה טנקים, וכן מערכות אמריקניות נגד מטוסים ונגד טנקים – זהו היקף עסקת הנשק שביקשה טאיוואן לערוך עם ארה"ב, כך אישרה אתמול מדינת האי העצמאית שסין רואה בה חלק ממנה. דבר העסקה האפשרית עלול להחמיר את החיכוך בין וושינגטון לבייג'ינג. משרד הביטחון בטאיפיי הגיש בקשה ל־108 טנקי "אברמס" M1A2 מתקדמים, 1,204 מערכות טילי "טאו" נגד טנקים, 409 טילי Javelin נגד טנקים, ו־250 מערכות Stinger נגד מטוסים.
לפי המשרד, הבקשה מתקדמת "כרגיל". עוד לא ברור מתי הוגשה הבקשה הרשמית, שמאפשרת לארה"ב להגיב בתוך 120 יום. לפי דיווחים, טאיוואן אף מבקשת לרכוש 66 מטוסי F-16 מתקדמים.

הנשיאה צאי אינג־ון אמרה כבר במארס שטאיוואן מבקשת לרכוש טנקים ומטוסי קרב. ארה"ב היא ספקית הנשק העיקרית של המדינה, שסין אומרת שבכוונתה להשיבה אל תחת חסותה גם בכוח הנשק.
הטנקים האמריקניים החדשים יהיו שדרוג של כוח השריון המיושן של צבא טאיוואן כיום, ומערכות ה"טאו" וה־Javelin יחזקו את יכולתה של המדינה להגן מפני ניסיונות סיניים להנחית טנקים וכוחות חי"ר בשטחה לאחר חציית מצר טאיוואן, שרוחבו 160 קילומטרים. טילי הסטינגר יכולים לעזור לשפר את ההגנה האווירית נגד סין, שברשותה למעלה מאלף מטוסי קרב מתקדמים ו־1,500 טילים שמכוונים אל האי.
לטאיוואן, שהתפצלה מסין במלחמת האזרחים של 1949, אין קשרים דיפלומטיים עם ארה"ב מאז שוושינגטון הכירה בבייג'ינג ב־1979. ואולם, החוק האמריקני כופה על ארה"ב לקחת ברצינות את האיומים על האי, ו"לספק לטאיוואן אמצעי ביטחון כדי לאפשר לטאיוואן לשמר יכולת ביטחונית מספקת".
סין מתנגדת לכל קשר רשמי או צבאי בין ארה"ב לטאיוואן, ואומרת שמכירת נשק לאי היא בגדר התערבות בעניינים פנים־ארציים, וגם בגידה בהסכמים בין וושינגטון לבייג'ינג. צאי הפכה את חיזוק כוחות הצבא של טאיוואן למשימה המרכזית של ממשלתה, כשברקע איומים צבאיים גוברים מצד סין, לצד מסע להגברת הניתוק הדיפלומטי עם האי ולהחלשת הכלכלה שלו.
ההוצאות הצבאיות של סין, ומספר הספינות, המטוסים והטילים שלה, עולים פי כמה על אלו של טאיוואן, אך האי מבסס את הגנתו על גורמים גיאוגרפיים ומלחמה א־סימטרית. צאי אף דחפה לשכלול תעשיית הנשק המקומית באי, ובחודש שעבר חנכה מספנה שתבנה 8 צוללות חדשות לפחות. טאיוואן מפעילה כיום ארבע צוללות ישנות בלבד, ולחצי סין מנעו ממנה רכישה של צוללות נוספות.