מאות אלפי מפגינים שבו לרחובות הונג־קונג אתמול כדי להביע את סלידתם מחוק שהם חוששים שישפיע מאוד על האוטונומיה למחצה השברירית של העיר. המחאות, שלפי הערכות כבר חרגו מסדר הגודל של הפגנות הענק ב־2014, התמקדו בשינוי מוצע לחוק ההסגרות של הונג־קונג, שיאפשר שליחת נמלטים בחזרה לסין. השינוי עלול לחשוף פעילים פוליטיים ומתנגדים לבייג'ינג לצעדים משפטיים מצד סין היבשתית.
המפגינים מלינים על ההשפעה הגוברת של סין בהונג־קונג. למחוז המיוחד ניתנה עצמאות מסוימת, בשיטת "מדינה אחת, שתי מערכות פוליטיות", כפי שהוסכם עם סין בעת מסירת העיר אליה בשנת 1997 מידי הבריטים. רבים בהונג־קונג אומרים שאם החוק יעבור, הוא יסמל את נשימתה האחרונה של המדיניות.

מהו חוק ההסגרה?
להונג־קונג יש הסכמי הסגרה עם כ־20 מדינות. השינויים שהוצעו לחוק יוסיפו אל המדינות הללו גם את סין וטאיוואן, ויחשפו את כל מי שגר בעיר למערכת המשפט הסינית, המשתמשת במעצר ובעינויים.
מדוע ממשלת הונג־קונג מציעה את השינוי הזה?
בכירים בהונג־קונג אמרו שהתוספת לחוק הכרחית כדי למנוע את הפיכתה לעיר מקלט לפושעים הנמלטים מהיבשת. היוזמה עלתה לאחר שתושב הונג־קונג בן 20 הודה ברציחת חברתו בטאיוואן. הוא נותר במעצר, אך לא הועמד לדין מכיוון שלהונג־קונג אין ריבונות משפטית על פשעים שאירעו בטאיוואן, והחוקים הנוכחיים מונעים את שליחתו בחזרה לשם למשפט.
מדוע אזרחים רבים כל כך בהונג־קונג מתנגדים לשינוי?
מפגינים ופעילים אומרים שהרחבת רשימת מדינות ההסגרה כך שתכלול גם את סין תיתן לבייג'ינג עוד כלי לגדיעת החירויות של תושבי העיר ולעיצובה לפי הנורמות הפוליטיות והחברתיות החונקות של סין. ראש הרשות המבצעת בהונג־קונג, שסין תומכת בה, אומרת שהחוק יחול רק על מי שהואשמו בפשעים רציניים, אך לא בהפרת חופש ההתאספות או חופש הדיבור.
המתנגדים לחוק נותרים סקפטים, ואומרים שהשינוי יאפשר לסין לדכא את החברה הפתוחה של הונג־קונג. "איננו מאמינים שיש הגנה על זכויות האדם ושלטון חוק תקין בסין", אמר ג'קי וונג, מפגין בן 25, לאתר חדשות מקומי. "אם החוק יעבור, לא נוכל להגיד את מה שאנחנו רוצים להגיד. נהיה כמו בשר על קרש החיתוך, נתונים לחמלתה של הממשלה הסינית".
כיצד סין מרחיבה את השפעתה בהונג־קונג?
מאז שהשתלטה על המושבה הבריטית לשעבר ב־1997, הואשמה סין בשחיקה מתמשכת של חירויות תושבי הונג־קונג. בשנים האחרונות האיצה סין את השתלטותה על העיר, בעיקר בבחירה מראש של נציגים לתפקידים ממשלתיים, בניסיונות לחטוף מפרסמי ספרים שמותחים ביקורת על המפלגה הקומוניסטית הסינית, ובדיכוי חופש הדיבור.
אישים בהונג־קונג חוששים שהעברת חוק ההסגרה החדש תחליש את המסורת הפתוחה של העיר ותרחיק את קהילת העסקים הפורחת שם. "העובדה שאנחנו יכולים להמשיך לחיות בלי פחד בהונג־קונג היא מה שמבדיל אותנו מכל עיר אחרת בסין היבשתית", כתבה האמנית דניס הו לוושינגטון פוסט. "חוק ההסגרה החדש יתקין את שיטת הרדיפה והדיכוי של סין בהונג־קונג, ויסמל ניתוק מוחלט מהעולם שבחוץ".
תרגם: אלחנן שפייזר