"אנחנו במשבר של ממש במוסדות החינוך היהודיים בארגנטינה", מספר השבוע ל'מקור ראשון' עו"ד אגוסטין זבאר, נשיא ארגון הגג של הקהילה היהודית בארגנטינה (אמיה – בתרגום מספרדית), במהלך ביקורו בישראל.
זבאר, שנכנס לתפקידו לפני פחות משנה אחרי שורה של תפקידים בפוליטיקה הארגנטינית, טוען כי הבעיה גדולה: "אין לנו מספיק מורים לעברית וללימודי יהדות, אלה הקיימים לא די מוכשרים, רמת הלימוד בעברית וביהדות נמוכה מאוד".
לדבריו, בעבר בתי הספר היהודיים היו נחשבים באליטה, אך כיום המצב שונה "הם מתחרים היום מול בתי ספר פרטיים אחרים, כמו כאלה בשפה האנגלית, שמושכים הרבה תלמידים יהודיים, פשוט מהסיבה שבתי הספר שלנו לא מספיק טובים".

על פי ההערכות, בארגנטינה חיים כמאתיים אלף יהודים, ורק 36 אלף מהם חברים בקהילה היהודית הרשמית, וכמחצית מהם קשורים לארגונים יהודיים בכל צורה שהיא. במדינה פועלים 40 בתי ספר יהודיים מכל הסוגים, ומעל 20 אלף תלמידים לומדים במסגרות אלו.
לטענתו של זבאר, המשבר הנוכחי התהווה בשני העשורים האחרונים, "אין לנו כלים מתקדמים או טכנולוגיים המתאימים ללימוד תוכן יהודי בימינו, אנחנו צריכים כעת תמיכה של מדינה חזקה ומתקדמת בחינוך כמו ישראל, שתסייע לנו בכלים פדגוגיים-טכנולוגיים להוראת עברית ויהדות".
הוא מספר כי עד השנה, מי שהכשיר את המורים ללימודי עברית ויהדות הייתה מדרשה בשם "במ"ה" (בית המחנך היהודי), שהוקמה ע"י הסוכנות היהודית והרב הרקונסטרוקציוניסטי, סרחיו ברגמן, פעיל חברתי מוכר בארגנטינה שמכהן היום בתפקיד שר איכות הסביבה של המדינה. במסגרתה למדו סטודנטים במשך 3 שנים ולאחר שקיבלו תואר ניתנה להם האפשרות ללמוד במוסדות היהודיים.
"ארגון 'במה' נכשל בהכשרת מורים", טוען זבאר, "בעשור שהם קיימים כמעט ואין סטודנטים במקום. המצב מאוד קשה. החלטנו באמיה לקחת את האחריות לנושא, והחל מהשנה אנחנו אלה שנכשיר את המורים. איך אפשר להסתדר עם 15 מורים חדשים בשנה ל-40 בתי ספר? אנחנו מקווים שהמספר יעלה ל-100 סטודנטים בשנה, וגם זה לא יהיה לנו מספיק, אבל בהחלט יסייע למצב".
זבאר תולה את מירב האשמה בהיחלשות הסוכנות היהודית במדינה: "הסוכנות לא הצליחה כאן בארגנטינה לצערי בשנים האחרונות. ייתכן והם נחלשו כיוון שמדובר בגוף מאוד ביורוקרטי, פוליטי. לפני עשרות שנים המצב היה שונה, אז הייתה להם השפעה. הם גם שולחים הרבה פחות שליחים מבעבר".
כדי להמחיש את המצב הלא פשוט בקהילה, מספר זבאר כי בבתי ספר תלפיות, שהוקמו ברוח בני עקיבא, יש מקום ל-600 תלמידים, אבל בפועל לומדים שם רק 110. לטענתו, כעת אין אפילו שליח בני עקיבא אחד במדינה.
זבאר הודה כי פנה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בשביל לפתור את הסוגיה הכואבת, והם צפויים להיפגש בשבוע הבא. עוד נפגש עם מנכ"ל משרד התפוצות דביר כהנא, המקדם פרויקט חינוכי עם מט"ח בבתי ספר יהודיים ברחבי העולם.
מדובר בפיילוט של משרד התפוצות ומט"ח, אשר צפוי להיטמע בחמישה בתי ספר יהודיים בארגנטינה, דבר שהינו מבורך. וכי "יש עוד 35 בתי ספר בארגנטינה שצריכים אף הם סיוע, ואנחנו מקווים מאוד שזה אכן יקרה", אמר זבאר. המיזם נקרא 'UNIT.ED'. הוא החל לפעול בשנת הלימודים 2017-2018 ויגיע בסוף השנה הבאה ל 70 בתי ספר ובתוך חמש שנים יגיע לכ-400 בתי ספר.
כאשר נשאל לגבי השחיתות השלטונית במדינתו, השיב: "אני מנסה לשמור על פרופיל נמוך, כי מסוכן להיות בפרופיל גבוה בארגנטינה". לדבריו, "אני בקשר עם התקשורת ולובי מול השלטון אבל מנסה להיחשף כמה שפחות. מצד שני, אנחנו שואפים להגיע לכ-100 אלף יהודים שאינם קשורים לקהילה, אלא יהודים מבחינה נוסטלגית". עוד הוא אומר כי הקשר בין ארגנטינה לישראל השתפר בעקבות השינויים בצמרת המדינה, "ישנו שינוי גדול בממשל הנוכחי כלפי ישראל וכלפי מדינת ישראל".
תגובת הסוכנות היהודית: "במ״ה הוקמה על ידי הסוכנות היהודית בעת המשבר הכלכלי של שנות ה-2000 כדי למנוע את קריסת מערכת החינוך של הקהילה. עם השתקמות הקהילה, במ״ה הפכה להיות ארגון קהילתי שהסוכנות הינה אחת השותפות בו. בתהליך מוסדר ובהסכם עם האמיה הוחלט להעביר את הכשרת המורים אליהם מתוך חשיבה אסטרטגית של לקיחת אחריות של הקהילה על הכשרת המורים".
"הסוכנות משקיעה משאבים רבים בארגנטינה כולל במערכת החינוך בדרכים שונות כולל בשליחים מסוגים שונים וללא הקשר פוליטי כזה או אחר. לגבי הטענה שאין שליח בני עקיבא, ההחלטה על צמצום השליח התקבלה בתאום עם התנועה".
מתנועת בני עקיבא נמסר כי בשנה הבאה תצא לארגנטינה משפחת שליחים ועוד ארבעה שליחים צעירים.