ביולי 1878, קונסטנטין פאלברג, כימאי שערך ניסויים במעבדה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, התיישב לאכול, נגס בלחמנייה – יש שגורסים שזה היה לחם – ומצא שהיא מתוקה מאוד. מכיוון ששכח לשטוף את ידיו לפני האוכל, הוא הניח שמשהו שנגע בו במעבדה זיהם את הכריך. הוא ערך חיפוש במקום העבודה, טעם מתוך מבחנות, כוסות וצלחות, עד שמצא את התשובה. באחת הכוסות הכימיות גלשו החומרים, וכך התערבבו בטעות חומצה סולפובנזואית עם זרחן כלוריד ואמוניה. התוצאה הייתה סולפימיד בזוני, המוכר היום בכינוי סכרין.
תגליתו של פאלברג נתנה אות להקמת תעשייה חדשה ומתפתחת שהבטיחה תקווה למיליונים שנאבקו לרדת במשקל, ולסובלים מסוכרת שהיו צריכים לשלוט ברמת הסוכר בדם שלהם. הסכרין סיפק מתיקות ללא סוכר או קלוריות. אחריו באו תחליפי סוכר אחרים, ובהם כמה מוצרים שאישר מנהל המזון והתרופות האמריקני. עם זאת, אם משהו נראה טוב מכדי להיות אמיתי, ייתכן שאכן כך. בשנים האחרונות הטילו מחקרים ספק בבטיחותם של תחליפי סוכר – המכונים "ממתיקים מלאכותיים" אף שחלקם מגיעים מחומרים טבעיים – ותהו אם צריכתם מסייעת לגוף או פוגעת בו.
מאמרים נוספים באתר מקור ראשון:
פרויקט מיוחד: האם לציונות הדתית יש "גדול דור"?
ייאוש פלסטיני: "הפרויקט הלאומי כולו עומד על כף המאזניים"
במתיקות מעודנת: קינוחים טעימים ללא סוכר
המדע עדיין אינו חד־משמעי. סכרין נבדק במהלך שנות השבעים, לאחר שמחקר העלה שהוא עלול לגרום לסרטן בשלפוחית השתן אצל חולדות, והממשלה ניסתה לאסור על השימוש בו. עם זאת, המחקרים הבאים לא הצליחו להוכיח את הסיכון לבני אדם, והסכרין נשאר בשוק. ועדיין, בגלל הבלבול המתמשך, מומחים מציעים לצרכנים להשתמש בתחליפים בזהירות.

"אני ממליצה למטופלים שלי לצרוך אותם במשורה מכיוון שאיננו מבינים לגמרי את היקף ההשפעה על גופנו ועל בריאותנו", אומרת ג'סיקה מורגייטיו, דיאטנית בעיר בת'סדה במרילנד. "אני אומרת להם להשתמש בהם במתינות, כדי שלא יתרגלו לצרוך אוכל מתוק בכמויות מופרזות. כנראה ה'רעל' קשור במינון, אז אמנם חבילת סטיביה בקפה שלך אמורה להיות בסדר, אבל לא הייתי מציעה לשתות כמות גדולה של משקאות דיאטטיים דרך קבע".
דונלד ד' הנסרוד, מרצה לרפואה מונעת ותזונה במכללת המרכז הרפואי מאיו קליניק, טוען שהמטרה הראשונה של הצרכנים צריכה להיות לנסות להימנע מהדבר האמיתי – סוכר – ככל שיוכלו. "יש להגביל את הסוכרים בתזונה מכיוון שהם סכנה מרובעת", מסבר הנסרוד. "הם מוסיפים קלוריות עודפות, אינם מספקים ערך תזונתי, משפיעים לרעה על הבריאות – למשל חורים בשיניים, דלקות ומחלות לב – ובאים במקום חומרים מזינים אחרים ומזונות מועילים יותר, כמו שתיית חלב".
לדבריו תחליפי סוכר עשויים להועיל לירידה במשקל כאשר הם מצורפים לתוכנית דיאטה כוללת. צרכנים חוסכים כ־150 קלוריות בשתיית משקה קל דיאטטי במקום משקה קל מסוכר, "אולם אם משתמשים בתחליפים פחות בקפדנות, למשל כחלק מארוחה הכוללת צ'יזבורגר כפול, מנת צ'יפס מוגדלת ושתייה קלה דיאטטית, זה כנראה לא יעזור הרבה", אומר הנסרוד.
באגודת הסוכרת האמריקנית אומרים שהתחליפים יכולים להועיל לאנשים מסוימים ולשפר את רמת הסוכר בדם, להפחית את המשקל לסייע לבריאות הלב וכלי הדם ולהאיץ את המטבוליזם. עם זה, הארגון גם מזהיר כי אין עדויות מוחלטות לגבי יתרונותיהם לטווח הארוך. השימוש בהם "לא הופך בחירה לא בריאה לבריאה, אלא פשוט אומר שהיא תהיה פחות לא בריאה".
מחקרים מפקפקים בכך שיש לתחליפים השפעה על הירידה במשקל, ויש אף שטוענים שתחליפי הסוכר עלולים להוביל לעלייה במשקל. מחקר משנת 2009 מצא קשר בין שתיית משקאות דיאטטיים לפיתוח "תסמונת מטבולית", מקבץ של תסמינים הכוללים יתר לחץ דם, סוכר גבוה בדם, עודף שומן סביב המותניים ורמות כולסטרול או טריגליצרידים לא תקינות. התסמונת מגבירה את הסיכון לסוכרת מסוג 2, לשבץ מוחי ולמחלות לב. מחקרים אחרים מצביעים על כך שממתיקים מלאכותיים עלולים לשנות את חיידקי הבטן, ובכך למעשה תורמים להתפתחות סוכרת ומחלות אחרות.

כיצד ממתיקים ללא סוכר מעלים את משקל הגוף כאשר אין בהם קלוריות? תאוריה אחת אומרת שהם "מרמים" את המוח, שמשתוקק למקורות אחרים של סוכר, ובכך מגדילים את צריכת הקלוריות הכוללת. תיאוריה אחרת היא שהם משנים את המיקרוביומה – חיידקי המעיים – בדרכים המקדמות אי ספיקת גלוקוז, מה שמביא לעלייה ברמת הסוכר בדם.
אף שמחקרים קליניים מדווחים שהתחליפים מסייעים בהפחתת צריכת הקלוריות הכללית, ייתכן שהם אינם משקפים את המציאות, אומר הנסרוד. "בעולם האמיתי נוצרים מנגנונים אחרים המקדמים צריכת קלוריות מוגברת ממזונות אחרים", הוא מסביר. לפחות מחקר אחד טוען שהבעיות שגורמים ממתיקים מלאכותיים יכולות להיגרם מצריכתם בשילוב מזונות אחרים, כמו פסטה, אורז, צ'יפס וחטיפים.
דנה סמול, מנהלת המרכז לחקר דיאטה ופיזיולוגיה מודרנית באוניברסיטת ייל, גילתה כי שתיית משקאות מוגזים במהלך דיאטה עם פחמימות משנה את תגובת הגוף לאינסולין, ומפחיתה את תגובת המוח לטעם מתוק. "אנחנו חושבים שנוכחות הממתיק המלאכותי גורמת לאחסון הפחמימות בצורה כלשהי שמשנה את תגובת המוח לסוכר", היא אומרת. "שתו את המשקאות הדיאטטיים שלכם במתינות, אבל לא בזמן ארוחת צהריים".
אף שבמשקה דיאטטי אין סוכר או קלוריות ובפחית משקה מוגז רגיל יש גם סוכר וגם קלוריות, עדיף שצרכנים יימנעו לחלוטין ממשקאות קלים. "המועמד הטוב ביותר אולי לא חדש או מרגש, אבל הוא יעיל", מסכם הנסרוד: "המים הטובים והמוכרים".ציורי קיר שנחשפו ושומרו בפומפיי