אם אתם הורים שמבואסים מהסגר הכללי שצפוי להתחיל הלילה בחצות (ה') ומסגירת מערכת החינוך, אולי ירגיע אתכם לדעת, שמצבנו הרבה פחות רע ממקומות אחרים בעולם: מערכת החינוך הציבורית של העיר שיקגו בארה"ב סגורה פיזית מחודש מרץ האחרון, וניצנים ראשונים לפתיחת המערכת יחלו רק בשבוע הבא, אז יחזרו לפעילות גני הילדים וחלק ממוסדות החינוך המיוחד. שאר מערכת החינוך צפויה להיפתח מחדש בחודש פברואר, וכך ייצא שהתלמידים יהיו בבית במשך שנה שלמה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
הסדרה "לבנון": תיראו מופתעים, שוב ישראל אשמה
"התבניות של הפוליטיקה היום כבר לא רלוונטיות"
כשכל רכב הוא מטרה, לכל אבן יש פוטנציאל להריגה
"רק בתי הספר היהודיים והנוצריים פועלים כעת בשיקגו" מספרת רותם יהושע אהרוני, מנכ"לית המחלקה לחינוך בהסתדרות הציונית העולמית, "אם המחשבה בתחילת הקורונה הייתה שבתי הספר היהודיים צפויים להיפגע בעקבות המצב הכלכלי הרעוע, המציאות הוכיחה שיש דווקא רשימות המתנה של הורים המעוניינים להעביר את ילדיהם לחינוך היהודי – שהינו פרטי".
כאמור, בהרבה מקומות בעולם בתי הספר היהודיים דווקא התחזקו. הסיבה: בהרבה מדינות בתי הספר היהודיים הינם פרטיים, דבר שמאפשר להם לעיתים להיות פתוחים, בשעה שבתי הספר הציבוריים סגורים לחלוטין.

"בבית הספר שלנו מלמדים מתחילת השנה פנים אל פנים, כאשר ברוב בתי הספר הציבוריים מסביבנו מלמדים אונליין" מספרת אלטינה נודלמן בוכריס, מורה-שליחה של ההסתדרות הציונית העולמית בבית הספר Joseph & Florence School שבאוהיו. "הכיתות בבית הספר שלנו קטנות יותר בצורה משמעותית, התלמידים נחשפים למעט מאוד מורים וחלק מהשיעורים מתנהלים בזום אבל בבית הספר. בנוסף יש תלמידים שלומדים מהבית ואז מצטרפים לשיעורים דרך הזום" היא מסבירה.
המצב דומה גם בחוף המערבי "בתי הספר היהודיים, פרטיים ולכן הם עובדים בהלימה. מהקיץ עבדנו באופן פרונטלי של הגעה לבית הספר, לעומת בתי הספר הציבוריים שסגורים" מספרים לנו הרב עדיאל ורחל נחשוני אף הם מורים שליחים, בבית הספר יבנה היברו אקדמי בלוס אנג'לס.
רחלי אטינגר, שליחה בבית הספר Brauser Maimonides Academy שבפורט לודרדייל פלורידה מספרת גם היא שלא רק שבית הספר בו היא עובדת לא נפגע מהקורונה – להיפך, ההרשמה רק גדלה. "יש הגירה גדולה מאזור ניו-יורק לפלורידה בגלל הקורונה כך שהקהילה היהודית גדלה מאד וכך גם ההרשמה", אטינגר מסבירה, "בנוסף לכך, בתי הספר היהודיים פתחו לימודים פרונטליים לעומת בתי הספר הציבוריים שמלמדים וירטואלית, כך שהורים שמעוניינים ביחס אישי יותר שלחו לבתי הספר היהודיים אבל הורים שחוששים מאד מהקורונה נרשמו לציבורי. חלקם מעסיקים מורים פרטיים להשלים את הפער בלימודי עברית ליהדות".

לדברי אטינגר, בין ההחמרות שבית הספר בפורט לודרדייל לקח על עצמו: עטיית מסכות, אכילה רק בחוץ, שמירה על קפסולות ולוחות זמנים כך שכיתות לא יתערבבו, מתקן אוטומטי למילוי בקבוקי מים, העברת כינוסים לזום, הוספת עמדות שטיפת ידיים, החמרת החוקים של מי צריך להישאר בבית עקב סימפטומים או חשיפה, מדידת חום בכניסה ואפשרות להצטרפות וירטואלית למבודדים.
בתי הספר היהודיים בארה"ב יקרים מאוד ויכולים להגיע לעשרות אלפי דולרים לילד בשנה – תלוי במיקום ובגיל – כך שבתקופה בה משפחות רבות נאלצות להצטמצם כלכלית, חלקן שקלו מחדש אם לשלוח את ילדיהם לחינוך היהודי. אם כי, בטווח הארוך, ובהסתכלות מאקרו – נראה שחלק מבתי הספר היהודיים רק יתחזקו בעקבות המשבר.
גם באירופה בתי הספר היהודיים הוכיחו שהם יכולים להתמודד עם מצבי חירום, ולעקוף את החינוך הציבורי בסיבוב. "הפדגוגיה באיטליה מאוד מיושנת, הן ברמת הכלים והן בתפיסה בכלל. במהלך הקורונה הייתה התקדמות מבחינת העזרים הטכנולוגיים" מתאר שליח ההסתדרות הציונית שי אפרתי המלמד כמורה בבית הספר Scuola del Merkos במילאנו איטליה. "לשמחתנו, בית הספר מאוד פתוח לשמוע וללמוד מהניסיון ומהגישה שלנו, המורים מישראל – למרות שמדובר בגישה ששונה מאוד מהמקובל במערכת החינוך האיטלקית. יש לנו דלת פתוחה להנהלת בית הספר, מאמצים רעיונות והצעות שלנו ואנחנו מקווים להצליח לשנות גם את התרבות הבית-ספרית השגרתית, ולא רק בחירום".
עצם העובדה שבתי הספר היהודיים פרטיים, מאפשר לקיים כיתות לימוד קטנות יותר, ובעידן הקורונה, מדובר ביתרון מובהק, "המצב בבית הספר היהודי טוב יותר" מעידים תמנע ועומר שלו, מורים שליחים בבית הספר Stratford College שבדבלין אירלנד. "אנחנו קהילה קטנה, בית הספר הוא קטן ואינטימי, מצד אחד הסיכון יותר גבוה, מצד שני יש יותר יכולת להקפיד על הכללים". לדבריהם, בית הספר פתוח מתחילת השנה במתכונת רגילה "עם הקפדה על ניקיון יומי של הכיתות, כללי מרחק, היגיינה ומשמעת קהילתית".

גם שמואל בואניש, מורה שליח מטעם ההסתדרות הציונית בבית הספר "תרבות" במקסיקו סיטי, אומר שהמצב בבתי הספר היהודיים – ובעצם כל המוסדות הפרטיים – טוב בפער ניכר. "בית הספר בנה מערכת מותאמת בזום, ומנסה לשלב ימי כיף ולימוד לכל שכבה בבית הספר בקבוצות קטנות. אנו פועלים להנגשת למידה ופדגוגיה חדשנית בעזרת השתלמויות וכלים ללמידה מקוונת".
שירלי כוכב, מורה שליחה בבית הספר "בן פורת יוסף" בניו ג'רזי מספרת שבית הספר שלה במגמת עלייה מבחינת ההרשמה, וכי ננקטים אמצעים מחמירים ביותר בכדי לשמור על המצב הבריאותי, "בית הספר שלנו דוגל בביטחון בכל עניין הקורנה" אומרת כוכב, "אנחנו בית הספר המחמיר ביותר בכל האזור: אנחנו לובשים 3 מסכות, כל ילד יושב בשולחן לבד, עם פלסטיק מסביב ובמרחק של כ-2 מטר האחד מהשני".
בבית הספר יבנה בפריז, בו מלמד השליח אסף ויצמן, המצב מעט שונה משאר המוסדות שהזכרנו, מאידך, גם למנטליות הצרפתית יתרונות: "מצד אחד יש כאן אפס יצירתיות בחינוך" משמיע ויצמן את דעתו הנחרצת, "הבגרויות הן חזות הכול, והשיטה פה היא של יד קשה ותקיפה". לדבריו, "חובה על כולם לעטות מסכות, תלמיד שלא עוטה מסכה חוטף צעקות ויש אחראי משמעת שתפקידו לאכוף זאת. בחדר האוכל בנו מחיצות בין התלמידים, כך שששה תלמידים יושבים בכל שולחן עם מחיצה ביניהם. כלל הוא שרק אם יש יותר משלושה תלמידים בכיתה שנדבקו, הכיתה נכנסת לבידוד".

"אני שמעתי על שני בתי ספר יהודיים שנסגרו בארה"ב, אך אחד מהם גם כך היה צפוי להיסגר, כך שאין כאן תהליך דרמטי שמתרחש". מספרת רותם יהושע אהרוני. כאחראית על שליחי ההוראה, נאלצה אהרוני להחזיר רבים מהשליחים בחודש מרץ האחרון לישראל, וכעת היא פועלת לענות על דרישה של 100 שליחים חדשים מבתי ספר יהודיים ברחבי העולם".
"מלכתחילה בתי הספר היהודיים בארה"ב ובעולם הם יותר טכנולוגיים ממה שאנחנו מכירים בישראל" היא מוסיפה, "לכן הם היו הרבה יותר ערוכים מאיתנו. המורים בשליחות משתמשים ב'גוגל קלאסרום' – פונקציה של גוגל להוראה – עוד לפני הקורונה, ולכן הם הצליחו להתגבר על המכשולים בצורה זריזה ויעילה".
״כבוגר החינוך היהודי בתפוצות אני מכיר ומוקיר את החינוך היהודי בתפוצות" מוסיף סגן יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית וראש המחלקה לחינוך גאל גרינוולד – שעלה בצעירותו מצרפת. "משפחות וקהילות שמציבות את החינוך בראש סדר העדיפויות והיום יותר מתמיד אפשר לראות כמה שהחינוך היהודי בתפוצות הינו אחד מעמודי התווך של הקהילה. השפעתם של המורים השליחים בבתי הספר בעולם מורגשת השנה יותר מתמיד. אדוות ההשפעה של השליחים מתחילות בתלמידים עצמם וממשיכות לצוות המורים, להורים ועד חברי הקהילה כולה".