האם המלכה אליזבת השנייה "הודחה"? פרשנים שמרנים רבים בבריטניה נקראו בשבוע שעבר לדגל כדי להגן על המלכה, לאחר שסטודנטים באחת המכללות היוקרתיות ביותר באוניברסיטת אוקספורד הצביעו להסיר את דיוקנה של המלכה מחדר המועדון שלהם, בטענה שאליזבת השנייה מייצגת את ההיסטוריה הקולוניאלית של בריטניה.
לפי פרוטוקול הפגישה בקולג' מגדלנה, סטודנטים הביעו חשש כי "סמלי המלכה והמלוכה הבריטית מייצגים את ההיסטוריה הקולוניאלית", והחליטו להסיר את הדיוקן התלוי על הקיר וכך להפוך את החדר ל"ניטרלי" יותר. ההחלטה גררה גינויים מימין ואיומים על סגל ההוראה, ועוררה מחלוקת רחבה ברשתות החברתיות. בעיני רבים זו הייתה דוגמה נוספת ל"תרבות הביטול המשוגעת", שגם ארה"ב ממשיכה להתמודד איתה. אחרים ראו בכך אירוע שנופח בצהובונים, והתפתח ככדור שלג מתגלגל.
כבר שנים מתחולל בבריטניה ויכוח נמרץ בין הימין לשמאל על מורשת האימפריה. הדיון גבר לאחרונה עם עלייתה של תנועת "חיי שחורים נחשבים", שהחלה לתקוף סמלים מעברה של המדינה. מהצד השמרני נטען שאין למחוק את תולדות האומה. שר החינוך גאווין ויליאמסון אמר שהמהלך "פשוט אבסורדי", ובשער הצהובון הימני דיילי מייל נכתב: "זעם על תלמידי אוקספורד שהצביעו להדיח את המלכה".
בדיווחו טען העיתון בטעות שהדיוקן "היה תלוי שם במשך עשרות שנים". נשיאת הקולג', דינה רוז, אמרה שהחלטתם של התלמידים לגבי המועדון שלהם היא "זכותם", והוסיפה שהתמונה נרכשה ונתלתה על הקיר רק ב־2013. בסדרת ציוצים בטוויטר היא כתבה: "ההחלטות האלה הן שלהם, לא של המכללה… אולי הם יצביעו לתלות את הדיוקן שוב, אולי הם לא יעשו את זה". עד אז, לדבריה, הדיוקן יישמר במקום מבטחים.

רוז גם התלוננה על התנהגות מאיימת, ואמרה שצוות המוסד ספג כינויי גנאי בעקבות ההחלטה. לדבריה, המכללה שומרת על המסורת של "דיון חופשי וקבלת החלטות דמוקרטיות", שהמלכה כנראה הייתה תומכת בהם: "להיות סטודנט זה יותר מאשר ללמוד. זה לחקור רעיונות ולדון בהם", כתבה רוז, "לפעמים זה להתגרות בדור המבוגר. נראה שלא כל כך קשה לעשות את זה בימינו".
בטלוויזיה, בתחנות הרדיו וברשתות החברתיות, רבים הביעו את דעותיהם. "המלכה היא הקורבן האחרון של 'תרבות הביטול' (Cancel Culture)", נכתב שלשום בעיתון השמרני דיילי טלגרף, בעוד פרשן בית המלוכה ריצ'רד פיצוויליאמס כינה את המהלך "מגעיל". בתחנת הרדיו LBC שאלו את שר הקהילות רוברט ג'נריק אם נכון להסיר את הדיוקן. הוא אמר שזו "פוליטיקה של איגודי הסטודנטים", אך שהנימוקים להסרת הדיוקן "נבעו מבורות".
קולג' מגדלנה אינו הראשון באוקספורד העומד בלב מחלוקת הקשורה בתרבות הביטול. קולג' אוריאל, ובו כ־500 סטודנטים, התמודד זה מכבר עם קריאות להסרת פסלו של הסטודנט לשעבר ססיל רודז – אימפריאליסט בריטי מהמאה ה־19 הידוע בדעותיו הגזעניות. רודז הוריש סכום כסף לא מבוטל לאוניברסיטה ויש בה בניין שקרוי על שמו; אך מבקריו טוענים שהאמין שהגזע האנגלו־סקסוני הוא הגזע העליון.
בקיץ שעבר, כאשר פרצו מחאות גזע במדינה, מאות נהרו לאוקספורד כדי לדרוש שהממשלה וצוות האוניברסיטה יסירו את הפסל. המונים מחוץ לקולג' אוריאל קראו "רודז חייב ליפול", והניפו כרזות. באותה עת, מפגינים בעיר בריסטול מוטטו את האנדרטה של אדוארד קולסטון, פוליטיקאי בריטי שהיה אחראי לשעבודם של עשרות אלפי אנשים, והשליכו אותה לים.
בחודש שעבר הודיעה אוניברסיטת אוקספורד שפסלו של רודז לא יוסר, למרות קריאות המחאה החריפות ובניגוד להצבעת הוועד המנהל של הקולג'. האוניברסיטה הביעה חשש מן העלויות הכספיות והבעיות הבירוקרטיות הקשורות בהסרת הפסל, ואמרה שלא תפתח בהליך המשפטי שיאפשר לה להיפטר מהאנדרטה.
ההחלטה גררה זעם רב מצד אלו שראו בה בגידה: "בכל יום סטודנטים ועובדים שחורים ובני מיעוטים אתניים אחרים צריכים לעבור מתחת לרגלי האבן של רודז", סיכם את המחאה אחד הסטודנטים לעיתון הגרדיאן.
מקולג' מגדלנה לא נמסרה תגובה.
תרגום: אלחנן שפייזר