(JTA) – פסטיבל אוכל שהיה אמור להעלות על נס את תרומתם של טבחים מהגרים, הפך לזירת התגוששות בין תומכי ומתנגדי ישראל, ולבסוף בוטל לחלוטין.
תחילתה של הסערה בהחלטה של מארגני האירוע הארגון, Eat Up the Borders , שהיה אמור להתקיים בפילדלפיה בסוף השבוע האחרון, להסיר מרשימת המשתתפים משאית אוכל ישראלי בשם ה"המושבה", בטענה כי בכך הם נענים ל״דאגת הקהילה שאנחנו אוהבים ומשרתים״.
"המושבה" נחנכה בחודש שעבר על ידי השף ניר שיינפלד שהגיע לארה"ב ב–2015 כדי ללמוד בבית ספר לקולינריה. המשאית מתמחה במזון רחוב ישראלי, דוגמת פלאפל וסביח.
ההחלטה הגיעה בעקבות לחצים של מגיבים פלסטיניים שהודיעו כי יחרימו את האירוע. כך לדוגמה כתב משתמש בשם buzkashi בתגובה למארגני האירוע: "אני לגמרי סולד מהניכוס התרבותי של מזון פלסטיני באירוע. אני בהחלט לא אבקר שם וגם אעודד את חבריי לעשות כמוני".
אבל הניסיון הזה להיענות לדרישות של קולות זועמים באינטרנט שתבעו למנוע ייצוג של אוכל ישראלי בפסטיבל, השיגה תוצאה הפוכה: אחרי ההודעה על אי הכללת משאית המזון הישראלי באירוע, הוצפו המארגנים באלפי תגובות חריפות מצד תומכי ישראל, שביקשו לדעת מדוע הפסטיבל מתעקש לקשור בין שף ממוצא ישראלי החי בפילדלפיה, לבין מדיניותה של מדינת ישראל השוכנת אלפי ק״מ משם.
חבר קונגרס המייצג את אזור פילדלפיה פרסם הודעה ובה כתב שהוא "המום ועצוב" בשל הרחקת משאית המזון הישראלי.
הארגון,Eat Up the Borders, גם הסיר את חשבון האינסטגרם שלו מהרשת בעקבות מתקפה של לפחות 4200 תגובות ביקורתיות, רבות מהן מאנשים שהופנו לעמוד מחשבונות שונים המוקדשים לתיעוד ולמאבק באנטישמיות. לפחות חשבון אחד בולט הזהיר את הארגון להגביר את אמצעי הביטחון שלו באירוע.
בעלי "המושבה", משאית המזון הישראלית אשר סילוקה מהאירוע עורר את הסערה, אמרו שהם מאמינים שהמארגנים "נכנעו לרטוריקה אנטישמית ומפלגת". "כוונתנו לא הייתה שהאירוע יבוטל או שיחרימו מישהו", כתבו בעלי "המושבה" בשבת בלילה. "האופן שבו ביטלו את השתתפותנו היה בהחלט לא תקין, אבל המטרה הייתה לעורר דיאלוג בונה וחיובי ולא עוד שנאה ואלימות".
"מארגני האירוע שמעו שמועות על כך שיש המוחים על השתתפותנו והחליטו לבטל את ההזמנה מחשש שהמוחים יהפכו לתוקפניים וזה יהווה איום על האירוע שלהם", נכתב בפוסט של "המושבה": "אנחנו מאוד מקווים שהמארגנים יתמודדו עם האתגר ויגנו על עסקים קטנים מקומיים שהקימו מהגרים ולא משנה מה מוצאם (שהרי זאת 'הצהרת השליחות' שלהם) אך כפי שהדברים נראים, הפחד, האלימות והטלת המורא גברו עליהם".
"המושבה" הוסיפה שהיא מאמינה ש- Eat Up The Bordersנכנעה לאנטישמיות. "אנחנו באמת מקווים שבעתיד לא תיכנעו לרטוריקה אנטישמית ומפלגת כזאת ושתנהגו בשוויון בכל הנוגע לכוונותיכם לדאוג לסביבה בטוחה לכל הדתות והלאומים – לא לכולם חוץ מאשר לישראלים וליהודים", נכתב בחשבון החברה.
בשבת בצהריים פשט דבר התקרית בקרב משפיענים יהודים ברשתות החברתיות. אחדים גינו את האירוע בעוד אחרים הסבירו בפירוט מדוע ההחלטה הייתה פסולה. היו שהשוו את הסילוק של "המושבה" לחרם שהטילו הנאצים על עסקים יהודיים ב–1933.
התקרית ממחישה את אופי העימות המקוון המתנהל בעניין ישראל בשבועות שמאז פרצה ההסלמה האחרונה בין ישראל לעזה, אשר הפכה את הרשתות החברתיות לזירת קרבות בין תומכי ישראל לתומכי הפלסטינים. בעלי בריתם של הפלסטינים מצאו אינספור תומכים ברשת בעוד גולשים יהודיים רבים ניסו לטעון כי ביקורת על ישראל הופכת לא פעם לאנטישמיות.
ארגון Eat Up the Borders וכן בעלי "המושבה" לא נענו לפניות JTA להגיב על ההתרחשויות, אבל הפרשה זכתה לתיאורים נרחבים בפוסטים באינסטגרם בימים האחרונים.