שיעורי ההשמנה בקרב ילדים במדינות אסיה והאוקיינוס השקט עולים בקצב מהיר, ולדברי חוקרים יש צורך בפעולות נוספות כדי לעודד סגנון חיים בריא יותר ולהקל את הלחץ על מערכות הבריאות חסרות הניסיון.
מספר הילדים באזור שסובלים מעודף משקל מתחת לגיל חמש עלה ב־38 אחוזים בשנים 2000־2016, והבעיה גדלה – כך מסביר סרידהר דהרמפורי, אחראי תזונה וביטחון מזון בארגון החקלאות והמזון של האו"ם בבנגקוק. "קצב עליית ההשמנה במדינות הללו גבוה יותר מבמדינות רבות אחרות", אומר דהרמפורי לסוכנות הידיעות 'רויטרס'. "ארה"ב מובילה בשיעור ההשמנה, אך מספר הילדים הסובלים מעודף משקל באזור אסיה והאוקיינוס השקט גדל במהירות, ומדינות רבות באזור נמנות כעת על אלה שבהן האיומים על הבריאות הם הגדולים בעולם".

לפי דו"ח OECD, שיעורי ההשמנה הגבוהים ביותר בקרב מבוגרים הם בארה"ב, במקסיקו, בניו־זילנד ובהונגריה, והנמוכים ביותר הם ביפן ובדרום־קוריאה. אבל קצב ההשמנה המהיר בקרב אנשים צעירים במדינות אסיה והאוקיינוס השקט מדאיג, משום שילדים הסובלים מעודף משקל נמצאים בסיכון גדול יותר להפוך לשמנים כמבוגרים, וכן לפתח בעיות בריאות רציניות כגון סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם ומחלות כבד.
דרום־מזרח אסיה, מלזיה, אינדונזיה, סינגפור ותאילנד הן המדינות שתופעת עודף המשקל בהן היא הנפוצה ביותר. באוקיינוס השקט, המדינות השמנות ביותר הן סמואה, טונגה ונאורו. גם באוסטרליה יש שיעורי השמנה גבוהים. רבות מהמדינות הללו נאבקות בתזונה הלא נכונה בקרב אזרחיהן.
לפי הדו"ח האחרון של מכון 'בנק הפיתוח האסייתי', העלות של עודף המשקל או ההשמנה בקרב אזרחי אזור אסיה והאוקיינוס השקט מגיעה ל־166 מיליארד דולר בשנה. גם לעושר הגדל בעשרים השנים האחרונות היה תפקיד חשוב בהתגברות ההשמנה, טענו החוקרים. "האזור עבר צמיחה כלכלית, כך שמזון הפך לזמין וזול יחסית", מציין מתיאס הלבל, כלכלן במכון 'בנק הפיתוח האסייתי' בטוקיו. "בעשרים השנים האחרונות הצמיחה הכלכלית כמעט לא הופרעה", מוסיף הלבל, שחקר את שיעורי ההשמנה באזור במשך שלוש שנים.
"פצצת הזמן של ההשמנה" תעלה לדיון של 46 הממשלות החברות בכנס ארגון המזון והחקלאות למדינות אסיה והאוקיינוס השקט, שיתחיל בפיג'י ביום שני.
מלבד הצריכה המוגברת, עם צמיחת הכלכלה החלו אנשים באזור אסיה והאוקיינוס השקט לעבור מחקלאות לייצור תעשייתי, ומשם לעבודות במגזר השירותים – שלדברי החוקרים אינן דורשות פעילות פיזית. גם הערים באזור חוו צמיחה חסרת תקדים בשני העשורים האחרונים: השנה, בפעם הראשונה אי פעם, יותר מחצי מאוכלוסיית האזור תהיה עירונית, לפי הערכות האו"ם.
שוכני הערים באזור אסיה והאוקיינוס השקט יכולים להעביר שעות רבות ביוממות – בשל מערכות התחבורה והתשתיות הלא מפותחות – וכשהם מגיעים לבסוף הביתה נותר להם זמן מועט לבשל. רבים מעדיפים לאכול בחוץ.
סגנון החיים החדש יצר עלייה בצריכה של מזון נוחות ומזון מעובד, שלעיתים קרובות מכילים שומנים עודפים וכמות גדולה יותר של סוכר ומלח. אנשים באזור מתקשים גם לשמור על דיאטה מאוזנת, מציין דהרמפורי, ובארוחות חסרים לעיתים קרובות ירקות. "הדיאטה מבוססת בעיקר על אורז", אומר הלבל, "בצלחת של כולם תופס האורז 50־70 אחוזים מהשטח".
כשאנשים משמינים הם לעיתים קרובות סובלים מבעיות בריאות אחרות, מציינים כלכלנים, ואלה קרוב לוודאי יעמיסו על מערכות הבריאות הציבוריות שרק מתחילות להתבסס ברבות ממדינות אסיה והאוקיינוס השקט. גם היעדרות מהעבודה גבוהה יותר בקרב אנשים שמנים, קבע הלבל. אנשים הסובלים מעודף משקל מתים בגיל צעיר יותר מאלה שנהנים מסגנון חיים בריא, כך שיש להם חיים יצרניים קצרים יותר.
"המונח 'סביבה אובסגנית' שימש כדי לתאר סביבה המקדמת השמנה בקרב אוכלוסיות", מסבירה אליזבת' אינגרם מהמכון האוסטרלי לבריאות ורווחה, סוכנות סטטיסטיקה ממשלתית. "סביבה כזו כוללת גורמי השפעה פיזיים, כלכליים, פוליטיים וחברתיים־תרבותיים".
תיקון הבעיה ייקח ככל הנראה שנים רבות, ולדברי החוקרים יש צורך במאמץ משותף של עסקים וממשלות לשם כך. תיוג נכון יותר של מזון כדי לקדם אפשרויות בריאות יותר, חינוך על דיאטות וסגנון חיים בריאים יותר, ואפילו ארוחות בריאות יותר בבתי הספר ישפרו את המצב, קבעו פרשנים.
"השמנה יכולה גם להתפרש כסימן לשגשוג, כי יש לך די מזון כדי להראות את העושר שלך דרך העובדה שיש לך הרבה מה לאכול", מסביר הלבל. מס על סוכר הוא דרך אחת לשנות את אופן מחשבתם של אנשים, מוסיף החוקר. בנייתם של מתקני ספורט רבים יותר בבתי הספר היא גם גורע מכריע, וכן ההבטחה שהמתכננים העירוניים יכללו בערים אזורים ירוקים, כך שיהפכו אפשריים יותר להליכה ופחות מזוהמים.
לדברי החוקרים, הממשלות מוכרחות לעבוד עם הקמעונאים, כמו בסינגפור, כדי ליצור גישה מתואמת לאריזה ובשביל לקדם דיאטה מאוזנת. העבודה עם קמעונאים כדי לאסור מזון מתוק ולא בריא באזורי קניות, לצד דחיפתם של מוכרי האוכל ברחוב לעבור ממזון מטוגן לאפשרויות בריאות ומסורתיות יותר, הן גם מפתח לפתרון הבעיה.
כמו כן, אומר דהרמפורי, מדינות צריכות לאמץ גישת "מהחווה למזלג", המעודדת את החוואים לגוון את הגידולים שלהם ולהסתמך פחות על גידול אורז בלבד. "בחלק ממדינות איי האוקיינוס השקט קל יותר לרכוש שתייה קלה ומזון מעובד מפירות וירקות", מסביר דהרמפורי, "לאכול ירק במסעדה נחשב כמעט למעדן".