גרטה תונברג, הצעירה המייצגת את המאבק בשינויי האקלים, צעדה ביום שישי האחרון בגלזגו, לצד אלפי תלמידי בתי ספר, בדרישה לפחות מילים ויותר דיבורים.
תונברג, נערה בת 18 משבדיה, היא פעילה סביבתית המחויבת למאבק בהתחממות הגלובלית. היא זכתה בפרסים רבים ובתואר אשת השנה, והשפעתה בנושא מתוארת כ"אפקט גרטה תונברג". התנועה התפשטה ברחבי העולם לאחר נאומה בוועידת האקלים 2018, הסיסמה "איך אתה מעז?" שכוונה כלפי הפוליטיקאים, הפכה לשגורה בפי העיתונאים. היא הפכה לסמל עבור שומרי סביבה רבים, אך גם יעד לביקורות ותגובות רבות, לעיתים אלימות.
ועידת גלזגו לשינויי אקלים 2021 (COP26) היא ועידה בינלאומית בהנחיית האו"ם הנערכת בסקוטלנד. מנהיגי העולם, החתומים על אמנה בנושא שינויי אקלים, הגיעו אליה במטרה להחליט על התחייבויות חדשות בניסיון בלתי נלאה לבלום את ההתחממות הגלובלית. הוועידה הנוכחית נהייתה בעלת חשיבות גבוהה, בשל דחיפות של הסוגיה. ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, אף התייחס אליה כאל "נקודת מפנה לאנושות", סמל של הזדמנות אחרונה למימוש פתרונות.
לאחר חמישה ימים של פגישות ודיונים, הבטיחו המנהיגים לנקוט בשורת צעדים אך רבים מהפעילים קוראים להתחייבויות דרסטיות יותר. הם לא מסתפקים בדיבורים ולכן הם ממשיכים לצעוד במחאה, מסידני עד פריז, מלונדון עד ניירובי או מקסיקו סיטי, מתוכננות למעלה מ-200 הפגנות במאבק נגד ההתחממות הגלובלית.
אלפי צעירים הגיעו לגלזגו ביום שישי לזעוק על מצב החירום האקלימי. אלף איש התאספו בלונדון עם שלטים שנשאו את הכתובת "פחות דיבורים, יותר אקשן". בסידני ובמלבורן, מפגינים מחופשים לערימת פחם או לסקוט מוריסון, ראש ממשלת אוסטרליה המגן על תעשיית הכרייה, כינו את הוועידה "קומדיה" ואת ראש הממשלה כ"בושה מוחלטת". בדרום קוריאה, כ-500 בני אדם צעדו ברחובות הבירה סיאול כדי לדרוש עזרה מיידית עבור האוכלוסיות שכבר נפגעו בגלל ההתחממות הגלובלית.
בשיחה מול אלפי פעילים, גרטה תונברג לא נצרה את לשונה. "זה לא סוד שה-COP26 הוא כישלון", אמרה. "בעלי השלטון ממשיכים לחיות בבועה שלהם". היא כינתה את ועידת האקלים "חגיגת הסטטוס קוו ובלה-בלה" על ידי חבורת "מלכים עירומים".