השנה 2020 שבה התפשטה מגפת הקורונה ברחבי העולם השאירה לנו זכרונות שהשתדלנו לשכוח. ציפינו ששנת 2021 תהיה שונה אבל לשווא. אמנם העולם התחיל להתחסן, ואנחנו בין הראשונים, אך עדיין לא למדנו איך לחיות לצידה של המחלה.
מלבד מגפת הקורונה, קרו מספר אירועים בעולם, שהם לא רק הקורונה. בואו ניזכר יחד.
הפלישה לקפיטול
ביום השישי של השנה החדשה, הותקף הקפיטול. ב-6 בינואר, פלשו אלפי אנשים אלימים למטה הקונגרס האמריקאי. טרמפיסטים, קבוצות תומכים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, יזמו תנועות מחאה כתגובה לתוצאות הבחירות. בעוד שהקונגרס ה-117 של ארצות הברית התכנס שם כדי לבצע את שלב אחרון בתהליך הבחירות, שלב המאשר את הניצחון של הנשיא הנבחר ג'ו ביידן, הם פלשו לקפיטול באלימות. חמישה הרוגים, ארבעה מתפרעים ושוטר, נמנו בסוף הארוע ובעיקר השאירה את העולם בהלם.
דבר שפחות הופיע בתקשורת: השירה של אמנדה גורמן. בטקס ההשבעה של הנשיא הנבחר ג'ו ביידן, המשוררת אפרו-אמריקאית בת 23, קרא את שיר של תקווה לעתיד, לכבוד קורבנות האירוע. עדה למצור על הקפיטול, היא כינתה את השיר "הגבעה שאנו מטפסים" שנפתח עם המילים הללו "בבוא היום, אנו שואלים את עצמנו, היכן נוכל למצוא אור בחושך הבלתי נגמר הזה?"

העולם המערבי נגד סין
מה הקשר בין ספורט ויחסים בינלאומיים? איגוד הטניס לנשים (WTA) הודיע בתחילת החודש על "השעיה מיידית של כל טורנירי הטניס לנשים בסין, כולל הונג קונג", לאות תמיכה בטניסאית הסינית פנג שואי. היא האשימה את סגן ראש ממשלת סין לשעבר באונס. לאחר שהודיעה על כך ברשת החברתית Weibo המפורסמת והמשפיעה אך שמורה בשליטת הממשל הסיני, הפוסט צונזר מיד. בעקבות הפרסום, האישה בת ה-35 נעלמה במשך כמעט שלושה שבועות, דבר שעורר ספקות רבים. הפרשה איששה עוד יותר את הדעה שיש לעולם המערב על סין כיום, בעיקר בנוגע לזכויות האדם.
כמה שבועות לפני אולימפיאדת החורף בבייג'ינג, המתוכננות עבור פברואר 2022, המחלוקת דרדרה את היחסים בין סין לארה"ב אך לא רק איתם. אוסטרליה, בריטניה וקנדה החליטו להצטרף לאיום בחרם דיפלומטי על האירוע בעקבות מצב זכויות האדם הגרועים בסין. זאת, לאחר שהבית הלבן הודיע רשמית כי לא ישלח את הפקידים האמריקאים לטורניר החשוב של ספורט השלג והקרח כדי להוקיע את זוועות סין.
דבר שפחות הופיע בתקשורת: הדחקה של קהילת המיעוט המוסלמי האויגורי על ידי סין. הקהילה מייצגת יותר מ-11 מיליון בני אדם בסין ונמצאת במחוז האוטונומי שינג'יאנג. שם התגלו "מחנות חינוך" כדי לא לקרוא לזה "מחנות ריכוז". בשינג'יאנג משנת 2015, מאלצים את האויגורים ללמוד להיות "יותר סינים": ללמוד מנדרינית (הם דוברי טורקית), לנטוש את דתם, לכתוב את הטקסטים של המפלגה הקומוניסטית כדי להישבע לה אמונים ואף מעקרים את נשות אויגור – מדובר בקיצור בטבח עממי. לאחרונה, ארצות הברית היוותה דוגמה לעולם כאשר ג'ו ביידן הכריז בפומבי על חוק האוסר על יבוא מהאזור של שינג'יאנג היכן שהאויגורים עובדים בכפייה.

הבריחה מקאבול
התמונות שלא הותירו אף אחד אדיש נראו כמעט בדיוניות, כשאלפי אנשים בקאבול נאחזו בכנפי המטוס ובכל חלקיו כדי להימלט מאפגניסטן שנכבשה על ידי הטאליבן. לוחמים מתנועת הג'יהאד האסלאמית פעילה באפגניסטן, הטליבאן, נכנסו לקאבול ביום ראשון ה-15 באוגוסט 2021, מה שהוביל לעזיבת נשיא אפגניסטן אשרף גאני. עזיבתו סימנה את הניצחון הסופי של הטליבאן. תוך זמן קצר, הטליבאן תפס רשמית את השלטון במדינה כאשר השתלט על ארמון הנשיאות בקאבול, שני עשורים לאחר נפילת משטרו. שבועיים לאחר מכן, צבא ארה"ב השלים את נסיגתו מאפגניסטן לאחר משימה שנמשכה כמעט עשרים שנה ושעלתה יותר מ-2.3 טריליון דולר בכל התקופה.
השינויים חלים בכל תחומי החים במדינה: נשים חייבות ליווי כדי לנסוע למרחקים ארוכים: "קוראים לנהגים לקבל נשים ברכבם רק אם הן לובשות את "הצעיף האסלאמי". קיפוח בית ספר עבור בנות מעל גיל שתיים עשרה, איסור על תחנות טלוויזיה אפגניות לשדר תוכניות וסדרות בהן מופיעות נשים, ועוד.
קצת לפני סוף השנה, בנות רבות יצאו להפגין נגד ההגבלות של הטליבאן כלפיהן. הפגנה של נשים ברחובות קאבול דוכאה באלימות על ידי שלטונות הטליבאן. בחודש ספטמבר, עשרות נשים אפגניות צעדו בכמה ערים מרכזיות ברחבי המדינה, ודרשו את זכותן לחינוך, עבודה וייצוג פוליטי. לאחר מעצרים והפחדות, ב-5 בנובמבר נמצאו בצפון, גופות חגורות כדורים של ארבעה פעילות למען זכויות נשים.
תיירות חלל
נחשו איפה אין קורונה? בחלל! פתיחת תיירות לחלל החלה בשנה 2021. בספטמבר בילו ארבעה תיירי החלל הראשונים, למשך שלושה ימים. תודה לאילון מאסק שהאמין חזק שהשמיים הם לא הגבול וכי פשוט אין גבול. החברה שלו SpaceX, המריאה לראשונה ברקטה ללא אסטרונאוט מקצועי על הסיפון. המשימה הראשונה בהיסטוריה: להקיף את כדור הארץ רק עם נוסעים פרטיים. צעד לקראת דמוקרטיזציה של החלל, המשימה היא הוכחה שהקוסמוס אינו נגיש רק לצוותים של אסטרונאוטים נבחרים שאומנו לאורך השנים.
אתם מהססים לקחת משכנתא? נראה לי שגם זה לא יספיק. בחודש דצמבר, המיליארדר היפני יוסאקו מאזאווה לא היה צריך משכנתא כדי לבלות חופשה של שתיים עשרה ימים על סיפון תחנת החלל הבינלאומית (ISS). בחזור, הוא עודד את האליטות העולמיות לאמץ גם תיירות מסוג זה. תודה יוסאקו. עלות מסע החלל אינה מצוינת בבירור, שכן המחיר נשמר בסוד. אך על פי דיווחים של לקוחות קודמים שילמו בין עשרים לארבעים מיליון דולר עבור טיסות ל-ISS, סכום זעום עבור איש העסקים יוסאקו מאזאווה שרכש בעברו, ציור ללא שם מאת ז'אן מישל בסקיאט במחיר שיא של מאה ועשר מיליון דולר.

ועידה ללא תוצאות
יותר מחמש מאות מיליארד שקל: סכום זה הוא העלות הכוללת של אסונות האקלים שקרו בשנת 2021. שנה של אסונות אקלים ובכל זאת לא יצא שום דבר מאירוע הדגל של שינוי האקלים של השנה, ועידת האקלים COP26 של האו"ם, שהתקיימה בגלזגו בנובמבר.
הבעיה העיקרית של הוועידה הייתה שלא סוכמו שם שום הסכמים. נראה שהועידה הייתה אירוע דגל יותר מבחינת הסיקור התקשורתי, לא הרבה מעבר לזה. מנהיגים רבים בעולם התאכזבו מהמשא ומתן הפיננסי. לראשונה, כעשרים מדינות הסכימו לשים קץ לפחם אך תורמי הפחם הגדולים ביותר, שהם סין, יפן והרפובליקה של קוריאה, לא עקבו.

למי שמעוניין לחזור על האסונות של השנה החולפת, ויש לו חוש הומר קצת מפותח, מוזמן להמשיך את הכתבה הזאת בצפייה ב-"Death to 2021" של נטפליקס – ערבוב תמונות אמיתיות מארכיוני טלוויזיה יחד עם ראיונות של פרשנים מזויפים שמגיבים על כל מה שקרה השנה. תהנו!