משלחת של ממשל הטליבאן באפגניסטאן תגיע השבוע לאוסלו שבנורבגיה להיפגש עם ארגוני זכויות אדם. הפגישה תהיה במסגרת הביקור הראשון של נציגי הממשל במערב, מאז חזרתם לשליטה באפגניסטאן באוגוסט האחרון.
בהודעה של משרד החוץ של אפגניסטאן הכריזו ביום שישי על צאתה של המשלחת שתשהה בנורבגיה עד יום שלישי. מי שיעמוד בראשה הוא שר החוץ האפגני מטעם טליבאן, אמיר חאן מוטאקי.
בכלי תקשורת בנורבגיה ציינו כי נציגים מארה"ב, גרמניה, בריטניה, צרפת איטליה והאיחוד האירופי צפויים לקחת חלק בפגישה עם משלחת הטליבאן. שר החוץ הנורבגי אניקן הויטפלדט הבהיר כי "בואה של המשלחת לנורבגיה ומפגש עמה לא מלמד על מתן לגיטימציה או הכרה בממשל הטליבאן, אבל יש הבנה שחייבים לדבר עם מי שמנהל היום בפועל את המדינה".
הוא הוסיף כי נורבגיה מודאגת מאד מהמצב באפגניסטאן. התנאים הכלכליים והפוליטיים במדינה יצרו קטסטרופה הומניטארית בקנה מידה עולמי, שפוגע במיליוני אנשים שעומדים בפני רעב.
שר התרבות והמידע של שלטון טליבאן ציין כי שר החוץ מצפה לקיים פגישות נפרדות עם המשלחת האמריקאית, וכמו כן לקיים שיחות עם נציגי האיחוד האירופי כדי לקבל לגיטימציה שלטונית. בין הנושאים שיהיו על הפרק בשיחות הצפויות הם זכויות הנשים באפגניסטאן תחת שלטון טליבאן, בהקשר של הדרישה החוזרת של המערב לממשל טליבאן, לספק זכויות לנשים ולחלוק את השלטון עם קבוצות המיעוט האתניות והדתיות באפגניסטאן.
סגן שר התרבות מטעם שלטון טליבאן אמר בשיחה לסוכנות הידיעות AP בשבת, כי השלטון האפגני החדש שואף לפתוח בתי ספר לבנות ולנשים החל מסוף חודש מרץ לאחר השנה החדשה באפגניסטאן. כיום, תחת שלטון טליבאן החינוך לבנות מוגבל עד לכיתה ז' בכל המחוזות, מלבד בבירה קאבול, שם ישנם בתי ספר תיכונים פרטיים ואוניברסיטאות פרטיות בהן יכולות הנשים ללמוד.
התמונות הזכורות מהשתלטות הטליבאן על אפגניסטאן הייתה בריחה של נשים מהשלטון החדש שידוע ככזה שמתייחס לנשים בזלזול וכחסרות זכויות לחלוטין. סיפורי הזוועות של נשים שחיו תחת שלטון הטליבאן זעזע את המערב שדרש משלטון טליבאן הנוכחי לשנות את היחס כלפיהן.
בנורבגיה טענו כי בפגישות יעלה גם הצורך במנהיגות וכבוד לנשים. כמו גם לאפשר זכויות אדם תנאים הומניטאריים כלכליים , חברתיים ופוליטיים על ידי שלטון הטליבאן. שר החוץ האפגני מצידו ילחץ לשחרר כמעט 10 מליארד דולרים שהוקפאו על ידי ארה"ב ומדינות מערב אחרות לאחר עליית שלטון הטליבאן.
בתוך כך, משלחת נורבגית הגיע בשבוע שעבר לקאבול לשיחות על המצב ההומניטארי הגרוע במדינה. לדברי משרד החוץ כ- 24 מיליון בני אדם חווים חוסר ביטחון תזונתי חריף ואינם יכולים להשיג מזון. עוד כמיליון ילדים עלולים למות מרעב.