אוקראינה הודיעה אתמול (שבת) שהיא כבשה מחדש את מחוז קייב, כאשר כוחות רוסיים נסוגו מרחבי הבירה והעיר צ'רניגיב והותירו מאחור עדויות לטבח בתושבי האזורים הכבושים.
כתבי AFP ראו לפחות 20 גופות בלבוש אזרחי פזורות לאורך רחוב בודד בעיירה בוקה הסמוכה לבירה, וגופתו של צלם נעדר התגלתה בכפר סמוך. שלושה מהטבוחים שכבו לצד אופניים – עדות לנסיעתם האחרונה – בעוד שאחרים נפלו ליד מכוניות מרוסקות ומחוררות בכדורים. ידיו של אחד המתים היו כפותות מאחורי גבו, והדרכון האוקראיני שלו נותר פתוח ליד גופתו.
"כל האנשים האלה נורו", אמר ראש עיריית בוקה, אנטולי פדורוק, והוסיף כי 280 גופות נוספות נקברו בקברי אחים בעיירה. "אלה ההשלכות של הכיבוש הרוסי". שרת החוץ הבריטית ליז טראס אמרה בתגובה למידע על הטבח כי היא "מזדעזעת מהזוועות בבוצ'ה ובערים אחרות באוקראינה".
"הדיווחים על כוחות רוסים שפוגעים באזרחים חפים מפשע הם מתועבים. בריטניה עובדת עם מדינות אחרות כדי לאסוף ראיות ולתמוך בחקירת פשעי המלחמה של בין הדין הבינלאומי. האחראים יישאו בתוצאות", כתבה טראס אמש בטוויטר.
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג כבר פתח בחקירת פשעי מלחמה אפשריים שבוצעו באוקראינה, וכמה מנהיגים מערביים, כולל נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, כינו את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין "פושע מלחמה". נזכיר כי פוטין הורה לטנקים להתקדם מעבר לגבול ב-24 בפברואר, ואוקראינה מעריכה ש-20 אלף בני אדם נהרגו במלחמה עד כה. יותר מ-10 מיליון נאלצו לברוח מבתיהם.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי גם האשים את החיילים הרוסים בהטמנת מוקשים ומלכודות אחרות בזמן נסיגתם מצפון אוקראינה. "הם מותירים אחריהם אסון מוחלט וסכנות רבות… ראשית, התקיפות האוויריות עלולות להימשך. שנית, הם מטמינים מוקשים בכל השטח. בבתים, על ציוד, אפילו על גופות של אנשים שנהרגו", אמר זלנסקי בנאום מצולם, המזהיר את התושבים החוזרים מפני סכנות אלו ואחרות. "אנחנו מתקדמים, נעים בזהירות, וכל מי שחוזר לאזור הזה צריך גם להיות זהיר מאוד", הוסיף.
בזמן שנראה שהכוחות הרוסים נסוגים מהצפון, נשמעה הבוקר סדרת פיצוצים בעיר הנמל ההיסטורית אודסה שעל ים השחור. הכתבים דיווחו על עמודים של עשן שחור ולהבות, ככל הנראה בחלק תעשייתי של העיר האסטרטגית.
אנטון הרשצ'נקו, יועצו של שר הפנים, אמר שאודסה הותקפה מהאוויר. "דווח על שריפות באזורים מסוימים. חלק מהטילים יורטו על ידי הגנה אווירית", כתב בטלגרם. במקביל, בניסיון להגביר את הלחץ הכלכלי על רוסיה, המדינות הבלטיות לטביה, אסטוניה וליטא הודיעו אתמול שהפסיקו את כל הייבוא של גז טבעי רוסי.
"הסכמה מילולית"
בסימן אפשרי להתקדמות לקראת סיום הלחימה, אמר חבר בצוות המשא ומתן האוקראיני שרוסיה קיבלה "מילולית" את רוב ההצעות של קייב בשיחות השלום – למעט בנושא מחוז קרים, שאותו סיפחה מוסקבה ב-2014. בין הנקודות המוסכמות היה שמשאל עם על מעמדה הניטרלי של אוקראינה "יהווה את הדרך היחידה לצאת מהמצב הזה", דברי הנציג.
לדבריו, כל פגישה בין זלנסקי לפוטין תתקיים "בסבירות גבוהה" בטורקיה, שביקשה לתווך בסכסוך.
בזמן שהכוחות הרוסיים נסוגים ממספר אזורים צפוניים, נראה שמוסקבה מתמקדת במזרח ובדרום אוקראינה, שם היא כבר מחזיקה בשטחים נרחבים. "מה מטרתם של הכוחות הרוסיים? הם רוצים לכבוש גם את דונבאס וגם את דרום אוקראינה", אמר זלנסקי אתמול. "מה המטרה שלנו? להגן על החופש שלנו, על ארצנו ועל עמנו".
עם זאת, היועץ לנשיא אוקראינה מיכאילו פודוליאק הזהיר ברשתות החברתיות כי "בלי נשק כבד לא נוכל לגרש את רוסיה".
למרות הדברים, שלטונות אוקראינה פרסמו בשבת גם חדשות טובות, בהן טענו כי ניצחו במערכה נגד הרוסים אחרי יותר מחמישה שבועות לאחר שהפלישה של מוסקבה הציתה את הסכסוך החמור ביותר באירופה זה עשרות שנים. "אירפין, בוצ'ה, גוסטומל וכל אזור קייב שוחררו מהפולש", כתבה סגנית שר ההגנה גאנה מליאר בפייסבוק, בהתייחסה לעיירות שנפגעו קשות או נהרסו בלחימה.