בית המשפט העליון האמריקני מתכונן לבטל את פסיקת "רו נגד וייד", הקובעת שישנה זכות חוקתית להפלות בכל ארה"ב, כך דיווח אמש (ב') אתר החדשות האמריקני פוליטיקו.
על פי הדיווח, שהתבסס על טיוטה ראשונה שהודלפה, החלטת הרוב תיכתב על ידי השופט סמואל אליטו, בתמיכת השופטים השמרנים. ההחלטה מבטלת לחלוטין את פסק הדין משנת 1973 שהעניק הגנה פדרלית מלאה לזכות להפלה ב-50 המדינות, וכן פסק דין נוסף משנת 1992 – "פלנד פרנטהוד נגד קייסי" – ששימר את הזכות הזו.
"אנו סבורים שיש לבטל את 'רו' ואת 'קייסי'", כותב אליטו בטיוטה שדלפה. "הגיע הזמן להקשיב לחוקה ולהשיב את סוגיית ההפלות בחזרה לנבחרי הציבור".
ההשלכה המיידית של פסק הדין תהיה מתן האפשרות לכל מדינה להחליט אם להגביל הפלות או לאסור לחלוטין על קיומן. לא ברור אם חלו שינויים בטיוטה, שנכתבה בפברואר השנה.
ההגנה החוקתית שקבעה פסיקת רו נגד וייד מתבססת על התיקון ה-14, הקובע בין השאר את הזכות לפרטיות. במשך שנים מאז פסק הדין, מומחים משפטיים – כולל תומכים בזכות להפלה – העבירו ביקורת על פסק הדין וטענו שהוא מאולץ, שכן הפלות כלל אינן מוזכרות או נרמזות בתיקון ה-14. "הפלה אינה זכות יסוד חוקתית", כותב אליטו בטיוטה. "משום שלזכות כזו אין כל בסיס בטקסט של החוקה או בהיסטוריה של האומה שלנו".
הוא מוסיף: "'רו' הייתה שגויה לחלוטין מההתחלה. הנימוק שלה היה חלש במיוחד, ולהחלטה היו השלכות מזיקות. ובמקום להביא להסדרה לאומית של סוגיית ההפלות, 'רו' ו'קייסי' הציתו ויכוחים נוספים והעמיקו את הפילוג הקיים".
הדיווח עורר סערה מיידית בארה"ב. בימין האמריקני בירכו על ההחלטה, בעוד בשמאל הגיבו בזעזוע ובחשש מפני פגיעה בזכות האישה. מכיוון שמדובר בהדלפת טיוטה ראשונית, נבחרי ציבור רבים נמנעו מלהגיב אך לא מן הנמנע שזה ישתנה ככל שהדיון בנושא יתרחב.