יותר משנתיים לאחר שאיראן הפילה מטוס נוסעים אוקראיני והרגה את כל 176 נוסעיו, בני משפחתם של הקורבנות מבקשים מבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג לחקור את התקרית כפשע מלחמה.
עורכי דין המייצגים את המשפחות הגישו אתמול (ד') בקשה רשמית לבית המשפט, בטענה שטהרן הפילה בכוונה את מטוס הנוסעים בינואר 2020 כחלק מהעימות הצבאי בין ארה"ב לאיראן.
מדובר באסטרטגיה משפטית יוצאת דופן, שהתאפשרה בין השאר בשל מלחמתה של רוסיה באוקראינה, שמשכה תשומת לב מחודשת למערכת המשפט הבינלאומית.
איראן אינה חברה בבית הדין הפלילי הבינלאומי – אך אוקראינה קיבלה את סמכות השיפוט של בית המשפט לפשעים שבוצעו בשטחה מאז נובמבר 2013. זה כולל פשעים לכאורה הכוללים מטוסים אוקראינים, הנחשבים כ"טריטוריה" מבחינה משפטית, כך לדברי היידי דיקסטל, עורכת דין בינלאומית שמייצגת 140 ממשפחות הקורבנות.
המשפחות, שרבות מהן מתגוררות בקנדה, מבקשות כעת מבית המשפט לבחון את המטוס שהופל, טיסה 752 של חברת התעופה הבינלאומית האוקראינית, כחלק מהחקירה הרחבה יותר של בית הדין באוקראינה.
מאמצים אחרים, כולל של הרשויות בקנדה, לחקור את האירוע ולדחוף למתן דין וחשבון לא נשאו פרי עד כה, ותסכלו את אלה שאיבדו את יקיריהם בהתרסקות. המשפחות אומרות שאוקראינה התחייבה לעשות צדק עבור הקורבנות – אך הפלישה הרוסית הסיטה את תשומת הלב של התובעים לחקירת פשעי מלחמה מבית.
חאמד אסמאיליון, רופא שיניים יליד איראן המתגורר באונטריו, איבד את אשתו, פאריסה, ואת בתו בת ה-9, רירה, בהתרסקות. השתיים נסעו לאיראן כדי להשתתף בחתונה משפחתית. בין ההרוגים היו אזרחי איראן, אוקראינה, קנדה, שוודיה, אפגניסטן ובריטניה.
"הם עזבו ל-13 ימים, והם מעולם לא חזרו", אמר אסמאיליון, העומד בראש איגוד משפחות הקורבנות. "בשלוש השנים האחרונות ביקשתי למצוא את האמת – בעיקר את האמת, כדי לדעת מה בדיוק קרה באותו לילה".
המטוס, בואינג 737-800 שטס לכיוון קייב, הופל ליד טהראן ב-8 בינואר 2020, שעות לאחר שאיראן שיגרה מטח טילים בליסטיים לעבר בסיס צבאי עיראקי שאירח חיילים אמריקנים. המתקפה על הבסיס הייתה תגמול על תקיפת מל"ט אמריקנית שהרגה את מנהיג משמרות המהפכה קאסם סולימאני, בבגדד חמישה ימים קודם לכן.
בהתחלה טענה איראן שמטוס הנוסעים, שהמריא מנמל התעופה הבינלאומי אימאם חומייני בטהרן, התרסק בגלל בעיות טכניות. אבל זמן קצר לאחר שרשויות אוקראינה פרסמו עדויות מצולמות לפגיעת רסיסים במטוס, גורמים רשמיים באיראן הודו שאיש הגנה אווירית חשב בטעות שהמטוס הוא מטוס אויב וקיבל החלטה של שבריר שנייה להפיל אותו באמצעות טילי קרקע-אוויר מתוצרת רוסית.
איראן הפסיקה לשתף פעולה עם החקירה של קייב. היא העמידה לדין כמה פקידים בדרג נמוך – אבל אפילו התיק הזה בוטל בגלל "פגמים" בחקירה, אמר דובר מערכת המשפט. טהרן גם התחייבה לשלם למשפחות ההרוגים 150 אלף דולר לנפש, אך משפחות רבות סירבו לכסף, אמרו עורכי דין. המשפחות האשימו את הרשויות האיראניות בשיבוש הראיות באתר ההתרסקות, בביזוי בחלק מהגופות ובערבוב רקמות שהוחזרו לקרובים אבלים.
הטקסט של התביעה בבית המשפט חסוי, אמרו עורכי הדין של המשפחות. אולם התיק כולל הצהרות עדים, דו"חות משפטיים מרשויות לאומיות והערכות חיצוניות של מומחים בלתי תלויים.
גיסו ניה, היועצת השותפה של דיקסטל ומנהלת פרויקט הליטיגציה האסטרטגית של המועצה האטלנטית, סיפרה שבהגשה נטען כי הרשויות האיראניות הותירו את המרחב האווירי של המדינה פתוח לטיסות אזרחיות כדי להרתיע מהתקפות אוויריות אמריקניות, במסגרת סכסוך שהסלים במהירות.
"היא בעצם הפכה אזרחים למגנים אנושיים", אמרה, אישום שהוא בגדר פשע מלחמה. "זו לא סיבה לגיטימית להשאיר את המרחב האווירי פתוח, כי המדינה האיראנית העמידה בכוונה עשרות מטוסים עם מאות אזרחים בסכנה".
גורמים אוקראינים טענו גם שבכירים איראנים הורו שהפילו את המטוס בכוונה. שגריר איראן באו"ם לא הגיב לבקשת תגובה.