חבורת מחוקקים שנבחרו לאחרונה לאספה הלאומית של קוויבק סירבו שלשום להישבע אמונים לראש המדינה של קנדה – צ'רלס השלישי, מלך הממלכה המאוחדת וממלכות חבר העמים הבריטי – וזאת חרף דרישת החוקה. 11 חברי מפלגת האופוזיציה "סולידייר קוויבק", שנבחרו ב־3 באוקטובר, הצטרפו לשלושת חברי "פארטי קוויבקווה", שבשבוע שעבר הודיעו גם הם על סירובם. במקום להישבע אמונים למלך החדש הם נשבעו רק לתושבי קוויבק, אך לא ברור אם די בזה כדי לאפשר להם לכהן בתפקידם מבחינה חוקתית.
דובר סולידייר גבריאל נאדו־דובואה אמר במסיבת עיתונאים שחברי הסיעה פועלים תוך "היכרות מלאה עם העובדות": "ניהלנו קמפיין להתקדמות עם הזמן בקוויבק. נשלחנו לבית המחוקקים כדי לפתוח את החלונות". מנהיג פארטי קוויבקווה פול סנט־פייר פלמונדון ציין בשבוע שעבר שהשבועה תהיה "ניגוד עניינים" מכיוון ש"אי אפשר לשרת שני אדונים". יתרה מכך, המלוכה עולה "67 מיליון דולר קנדי בשנה"; להישבע לכך אמונים יהיה, לדבריו, "תזכורת לשלטון הקולוניאלי".
שבועת האמונים לכתר שנויה במחלוקת מאז ומתמיד בקוויבק דוברת הצרפתית, שקיימה שני משאלי עם כושלים ב־1980 וב־1995 בניסיון להתפצל מקנדה. בתגובה לשערורייה אמר ראש הממשלה ג'סטין טרודו לכתבים באוטווה שחברי בית המחוקקים בקוויבק "יחליטו כיצד הם רוצים לארגן את תהליך ההשבעה שלהם".
מומחים לחוקה הביעו דעות מעורבות בעניין. פרשן החוקה מאוניברסיטת לאוול בקוויבק־סיטי, פטריק טיילון, סבר שבית המחוקקים יכול להעביר חוק או תקנה שיבטלו את הצורך להישבע אמונים לכתר. "הפתרונות הפרוצדורליים רבים", כתב בסדרת ציוצים בטוויטר, אך הזהיר גם שיש להם גבולות: "מערכת המשפט קבעה שוויון בין המלוכה, המדינה, מוסדותיה וחוקיה. זהו מרווח פרשני שהאספה הלאומית יכולה לנצל".
אבל פול דאלי מאוניברסיטת אוטווה אומר שביטול הצורך בשבועה "ידרוש תיקון חוקתי": "השבועה לכתר היא סוגיה לאומית, ושינוי כזה ידרוש תמיכה רחבה מכיוון שהוא נוגע בלב הפדרציה הקנדית", הסביר.
טרודו מיהר לשפוך מים קרים על האפשרות לוותר על השבועה, ואמר ש"אין תושב קוויבק שרוצה שנפתח מחדש את החוקה". תהליכי משא ומתן חוקתי בין עשרת המחוזות של קנדה הסתיימו בעבר ללא קונצנזוס.