בברזיליה הכריזו השבוע הרשויות על ניצחונו של לואיז אינסיו ("לולה") דה־סילבה בבחירות לנשיאות בברזיל. הנשיא המכהן ז'איר בולסונארו נתן אור ירוק להעברת המושכות לידי דה־סילבה, ובכל זאת ג'ו קרבליו מאמינה שהגיע הזמן להתקשר לצבא.
"אני מעדיפה לחיות בדיקטטורה מאשר במדינה קומוניסטית", אמרה הפנסיונרית בת ה־63, מורה לשעבר. כשהצבא משל בברזיל מ־1964 עד 1985, לדבריה, "היה הרבה יותר סדר, והעניינים היו רגועים יותר. היה לנו הרבה יותר טוב איתם מאשר עם כל ממשלה של מפלגת הפועלים".
לאחר שהתברר שהמועמד שלהם הובס, אלפי תומכי בולסונארו התייצבו מחוץ למטה הצבא בבירת ברזיל כדי לדרוש התערבות. חלקם אמרו שהם רוצים שהמפקדים יבדקו את ההצבעה ביום ראשון כדי לוודא שניצחונו של לולה לגיטימי; אחרים טענו ללא ראיות שהבחירות מזויפות או פגומות, ודרשו הפיכה. "אנחנו לא רוצים נשיא גנב ומושחת", אמרה קלוז מרלין, מורה בת 58. "רק המחשבה הזו מבחילה. הצבא הוא תקוותנו האחרונה".
מומחים מעריכים שלא סביר שתתרחש מהפכה. בית המשפט העליון לענייני בחירות הכריז על ניצחונו של דה־סילבה, מועמד השמאל שכיהן בעבר כנשיא במשך שתי קדנציות, בתוך שעות ספורות מסגירת הקלפיות ביום ראשון.
בולסונארו הימני נמנע מלהגיב לתוצאות במשך 45 שעות לאחר הבחירות. רק ביום שלישי שבר את שתיקתו, הודה למצביעים ואמר שיפעל לפי החוקה. הוא לא ציין את לולה ולא הודה בתבוסה, אבל ראש המטה שלו אמר שקיבל את ההוראה להתחיל בהליכי המעבר, ולאפשר בלי שיבושים את השבעתו של דה־סילבה ב־1 בינואר 2023 לנשיא ה־39 של ברזיל. סגן הנשיא של בולסונארו הודה בפירוש: "הפסדנו במשחק", ושופט דיווח שבולסונארו אמר לבית הדין: "זה נגמר".
"סביר להניח שהצבא לא יתערב", אומר רוברט מוגה, מייסד שותף של מכון המחקר איגאראפה בריו. "הם יעשו מה שצריך כדי לאפשר למוסדות האזרחיים לנהל את הליכי המעבר".
"הצבא מעשי מאוד בשלב הזה", אומר גיליירמה קאזרואס, אנליסט פוליטי בקרן גטוליו ורגאס בסאו־פאולו. "רוב הקצינים דבקים בחוק ומעוניינים בציות לחוק. הם לא מתכוונים לבצע ניסיון הפיכה או משהו כזה. אנחנו לא ב־1964".
תומכי הנשיא חסמו כבישים ברחבי ברזיל מאז הכרזת ניצחונו של דה־סילבה; בולסונארו מעולם לא אמר להם מפורשות ללכת הביתה. לאחר חודשים של זריעת ספק בטוהר הבחירות, בהנחת יסודות להתמודדות עם הפסד עתידי, הוא תיאר את פעולתם כביטוי צודק של "זעם ותחושת אי צדק". זה היה כל מה שתומכיו היו צריכים לשמוע. הם החלו להתאסף מחוץ למפקדת הצבא בברזיליה ביום שלישי בערב; אחרים ירדו למחנות הצבא בסאו־פאולו, בריו דה־ז'ניירו ובקוריטיבה. עד אתמול עשרות כבישים מהירים נותרו חסומים.
דה־סילבה ניצח בסיבוב השני של הבחירות בהפרש של פחות משני אחוזים – הפער המצומצם ביותר בהצבעה לנשיאות ברזיל מאז נפילת הדיקטטורה הצבאית ב־1985. עבור האריה של השמאל הלטינו־אמריקני, הניצחון חתם תקופה אדירה: פחות משלוש שנים לפני כן הוא ריצה עונש מאסר בגין שחיתות והלבנת הון. דה־סילבה שוחרר לאחר יותר מ־19 חודשים, כשבית המשפט העליון קבע שנמנע ממנו הליך הוגן. בהמשך גם בוטלו האישומים נגדו, אך ברזילאים רבים מאמינים שהוא שוחרר בגלל עניין טכני, ונותר אשם. הוא כמובן טוען לחפותו, ותומכיו אומרים שמעולם לא היו צריכים להעמיד אותו לדין.
ההפגנות היו שלוות ברובן עד כה, אבל באזור חסימת כבישים בעיר מירסול שבדרום־מזרח המדינה, אדם התנגש במכוון בקבוצת אנשים ולפי משרד הביטחון של סאו־פאולו הוא פצע 15 מהם, ארבעה מהם באורח קשה. בסרטונים שעלו ברשתות החברתיות נראית מכונית אפורה מעיפה אנשים לאוויר ודורסת אחרים. הנהג נעצר.
בברזיליה באמצע השבוע, משפחות עם ילדים קטנים ישבו לארוחת ערב באוויר הפתוח על כיסאות מתקפלים, צלו בשר על הגריל ושתו בירה מצידניות. אנשים לבושים ירוק וזהב הניפו דגלי ברזיל ענקיים. חלקם כרעו ברך בתפילה סביב כומר אוונגליסטי שקרא להתערבות א־לוהית כדי "להסיר את השדים" מהממשלה ולאפשר לבולסונארו להישאר. עשרות שרו את ההמנון הלאומי: "את, ברזיל, הו מולדת אהובה!"
לוקאס מירנדה, יזם בן 27, אמר שאינו תומך בהפיכה צבאית, אבל רוצה שהצבא יפתח ב"חקירה" כדי לוודא שהבחירות "נקיות וצודקות. אני ברזילאי מעל לכל דבר אחר", אמר. "אני כאן בגלל אהבת המדינה והחוקה". אם הצבא יאשר את ההצבעה, הוסיף, הוא יודה בניצחונו של דה־סילבה. בספטמבר הסכים הצבא לבדוק מדגם של ההצבעה מהסיבוב הראשון של הבחירות ב־2 באוקטובר. הוא לא פרסם את תוצאות הבדיקה.
מירנדה דחה את ההשוואות בין בולסונארו ובין בעל בריתו, נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, שעדיין לא הודה בהפסדו בבחירות 2020 לג'ו ביידן: "בניגוד לטראמפ, בולסונארו מעולם לא אמר לנו לזרוע הרס, להדיח או לפלוש לשום דבר", אמר. "אנחנו לא בעד אלימות או הפיכה. אנחנו רק רוצים את האמת".
דה־סילבה התעלם מבולסונארו ומהמחאות ברחובות: "אני בטוח שתהיה לנו תקופת מעבר מצוינת", כתב בטוויטר לאחר דברי הנשיא. "נבנה ממשלה לכל הברזילאים".
מומחים מעריכים שהימים הקרובים עשויים להיות קריטיים. אם ההפגנות יתרחבו, אמר קאזרואס, הן עלולות לעודד את בולסונארו לפעול. "אם בולסונארו יראה שיש לו תמיכה ניכרת", אמר, "הוא כנראה הולך ללבות את האש".