בשבועות שקדמו למתקפות האלימות ביום ראשון על הקונגרס ובבנייני ממשלה אחרים בברזיל, ברשתות החברתיות במדינה פורסמו שוב ושוב קריאות לתקוף תחנות דלק, בתי זיקוק ותשתיות אחרות, כמו גם להגיע ל"מסיבת זעקת מלחמה בבירה", כך על פי חוקרי מדיה חברתית ברזילאים, שעקבו אחרי המתרחש בזמן המהומות ולפניהן.
פעילי ומשפיעני רשת, שאינם מקבלים את תוצאות הבחירות האחרונות לנשיאות במדינה – בהן הדיח המועמד השמאלי והנשיא לשעבר לואיז דה סילבה ("לולה") את מועמד הימין ז'איר בולסונארו – השתמשו בביטוי מסוים כדי לזמן "פטריוטים" למה שהם כינו "פסטה דה סלמה" – שינוי המילה "selva" שהיא מונח צבאי לזעקת מלחמה – על ידי החלפת האות "M" באות "V" בתקווה להימנע מאיתור וחשיפה מצד הרשויות בברזיל, שיש להן מרחב פעולה רחב לעצור אנשים בגין פרסומים "אנטי-דמוקרטיים" באינטרנט. "פסטה" היא המילה הפורטוגזית ל"מסיבה".
פעילים בטלגרם פרסמו תאריכים, שעות ומסלולים עבור "שיירות החירות" שיאספו אנשים לפחות בשש מדינות ברחבי ברזיל ויביאו אותם למסיבה. בפוסט אחד נכתב: "שימו לב פטריוטים! אנחנו מתארגנים לאלף אוטובוסים. אנחנו צריכים 2 מיליון אנשים בברזיליה". האקטיביזם המקוון הזה הגיע לשיאו באוטובוסים מלאי אנשים שצבאו על הבירה ביום ראשון, שם הסתערו והשחיתו שלושה בנייני ממשלה גדולים. על פי הדיווחים הם גם הציתו שריפות וגנבו נשק, במה שהיה למתקפה המשמעותית ביותר על המוסדות הדמוקרטיים בברזיל מאז ההפיכה הצבאית במדינה ב-1964.
אנליסטים ברזילאים הזהירו כבר תקופה ארוכה מפני תקרית הדומה לאירועי ה-6 בינואר 2021 בגבעת הקפיטול של ארה"ב. בחודשים ובשבועות שקדמו לבחירות לנשיאות בברזיל באוקטובר – שבהן הביס מנהיג השמאל לואיז אינאסיו לולה דה סילבה את יריבו מימין, ז'איר בולסונארו – הרשתות החברתיות הוצפו בדיסאינפורמציה, יחד עם קריאות בפורטוגזית "עצרו את הגניבה" וקריאות להפיכה צבאית אם בולסונארו יפסיד בבחירות.
עוד גילו חוקרי רשתות חברתיות כי ברשת הטיקטוק, חמש מתוך שמונה מתוצאות החיפוש המובילות עבור מילת המפתח "קלפיות" היו עבור מונחים כמו "קלפיות מזויפים" ו"קלפיות שעברו מניפולציה". במקביל, פייסבוק ואינסטגרם הפנו אלפי משתמשים שחיברו מילות חיפוש בסיסיות לגבי הבחירות, לקבוצות המטילות ספק בתקינות ההצבעה. בטלגרם, שהפכה למרכז ארגון של הימין הקיצוני בברזיל, הסירו הרשויות סרטון ויראלי שקרא לרצוח את ילדיהם של תומכי לולה השמאלנים.

בימים שלאחר פרסום תוצאות הבחירות הסופיות ב-30 באוקטובר, חסמו תומכי בולסונארו, שזעמו על התוצאות ודחו אותן, כבישים מהירים ברחבי המדינה. החסימות הללו התפתחו להפגנות בעשרות ערים, בהן התומכים הקימו מחנות והתיישבו במשך שבועות מול בסיסים צבאיים.
החוקרת מישל פראדו, אנליסטית עצמאית החוקרת תנועות דיגיטליות ואת הימין הקיצוני הברזילאי, אמרה שלמרות שההשבעה של לולה בשבוע שעבר התרחשה ברובה ללא תקריות, הקריאות לאלימות והרס הואצו ברשת בשבועות האחרונים. "כבר שנים שהמדינה שלנו עוברת תהליך חזק מאוד של הקצנה של אנשים לדעות קיצוניות – בעיקר באינטרנט", היא טענה. "אבל בשבועיים האחרונים ראיתי קריאות הולכות וגוברות המתמרצים קיצוניות וקוראים לפעולה ישירה לפירוק תשתיות ציבוריות. בעצם, אנשים אומרים שאנחנו צריכים לעצור את המדינה וליצור כאוס".
פוסטים שדרשו הפיכה, יחד עם האשטאגים נפוצים של תמיכה בבולסונארו הטוענים ל"הונאת בחירות" ו"בחירות גנובות", הופצו בכל רשתות המדיה החברתית. הרטוריקה האלימה ביותר, כמו גם ההתארגנות הישירה ביותר, התרחשה כאמור בטלגרם הבלתי מפוקח ברובו. חוקרים בברזיל אמרו כי טוויטר באופן ספציפי הוא מקום שכדאי לבחון, מכיוון שהוא נמצא בשימוש רב על ידי מעגל של משפיעני רשת ימניים – בעלי ברית של בולסונארו שממשיכים לקדם נרטיבים של הונאה בבחירות. חשבונותיהם של כמה מהמשפיענים נחסמו בברזיל, והם מתגוררים כעת בארצות הברית. בולסונארו עצמו היה בחופשה בפלורידה בזמן האירועים ביום ראשון.
המיליארדר אילון מאסק, שהשלים את רכישתה של טוויטר בסוף אוקטובר- פיטר את כל צוות החברה בברזיל מלבד כמה אנשי מכירות, כך טען גורם שהתראיין בעילום שם. על פי אותו גורם, בין המפוטרים בתחילת נובמבר היו שמונה אנשים בתפקידי פיקוח תוכן שפעלו למצוא פוסטים שעברו על הכללים של טוויטר נגד הסתה לאלימות ומידע מוטעה. הוא הוסיף ואמר שהוא לא מודע לאף צוות בברזיל שמפקח באופן פעיל על תוכן שמנוגד לכללי טוויטר.
פראדו ואחרים אמרו שביקורת המכוונת במיוחד אל אלכסנדר דה מוראס – שופט בבית המשפט העליון לבחירות ובבית המשפט הפדרלי העליון בברזיל – השנוא על ידי תומכי בולסונארו משום שמנע ממנהיגי ימין בולטים רבים מלפרסם פוסטים ברשת, התגברה גם מאז הבחירות. בצילומים שנפוצו ברשתות החברתיות מההפגנה ביום ראשון נראו מתפרעים מושכים כיסא מבניין ממשלתי, עליו הניחו את החותם של הרפובליקה הברזילאית. אחד המתפרעים צעק, "תראו כולם, זה הכיסא של אלכסנדר הגדול!", תוך שהוא משתמש בכינוי גנאי למוראס. לא ניתן היה לאשר אם הכיסא אכן נלקח מחדרו של מוראס.

למרות קווי הדמיון לכאורה, אמרו חוקרים ברזילאים, תומכי בולסונארו נזהרים שלא ליצור יותר מדי השוואות בינם לבין מאורעות גבעת הקפיטול בשנה שעברה בארצות הברית, כי דבר שכזה עלול לעורר מעצר בגין הסתה למעשים אנטי-דמוקרטיים, הנחשבים לפשע בברזיל. אם ישנה התייחסות ל-6 בינואר, כפי שהיה בקומץ פוסטים השבוע, ההתבטאויות מופיעות בקוד, אמר ויקטור צ'אגאס, פרופסור באוניברסיטה הפדרלית של פלומיננס בריו דה ז'ניירו, שחוקר באינטרנט תנועות ימין קיצוני.
ובכל זאת, אמר צ'אגאס, המהומה ביום ראשון הייתה "ניסיון ברור לחקות את הפלישה לקפיטול האמריקאי, כשעתוק של תנועות טראמפיסטיות ואות סמלי של חוזק וקשרים טרנס-לאומיים מהימין הקיצוני העולמי". צ'אגאס ציין כי ה-9 בינואר הוא סמל לאומני חשוב בברזיל, ומציין את היום בו הכריז השליט הראשון במדינה, הקיסר דום פדרו הראשון, כי לא יחזור לפורטוגל, במה שמכונה בפי העם "יום אני אשאר". "זה כאילו שבולסונריסטים משווים את בולסונארו לדום פדרו הראשון, ומציינים שהממשלה לשעבר תישאר". כמה פוסטים התייחסו גם ליום "אני אשאר", מה שמצביע על כך שההפגנות כנראה יימשכו יום נוסף, הוסיף צ'אגאס.
בציוץ ביום ראשון, בולסונארו – משתמש פעיל ברשתות חברתיות ששקט יחסית מאז תבוסתו בבחירות – גינה את ההתקפות: "הפגנות שלווה, על פי חוק, הן חלק מהדמוקרטיה", צייץ בטוויטר, שעות לאחר תחילת התקיפה. "עם זאת, השחתות ופלישות למבני ציבור כפי שהתרחשו היום, כמו גם אלה שנהגו על ידי השמאל ב-2013 ו-2017, היו מחוץ לחוק".
חוקרים ברזילאים אמרו כי בקרב תומכי בולסונארו החל להסתובב נרטיב נגדי ביום ראשון, המאשים את ממשלת לולה ואנשים ממפלגתו בהסתננות להפגנות שלווה ודמוקרטית כדי להפוך את המדינה נגד תומכי בולסונארו. לנרטיב הנגדי היו גם הדים למרד 6 בינואר, שבו תומכי טראמפ רבים האשימו את פעילי השמאל באלימות. המהומה ביום ראשון היה "אסון", אמר פאולו פיגרדו פילו, מגיש בערוץ הימני Jovem Pan שחי בפלורידה וחשבונותיו במדיה החברתית נחסמו על ידי מוראס. "זה החלום הרטוב של מוראס".