סקר חדש של הליגה נגד השמצה שהתפרסם היום (ה'), קובע כי מספר האמריקנים האוחזים בדעות אנטישמיות הוא הגבוה מזה עשורים.
מאז 1964, הליגה נגד השמצה מקיימת באופן שוטף סקרים על בסיס מדגמים מייצגים ארציים בארה"ב, ובוחנת את עמדות הציבור כלפי יהודים. הפעם נבחן גם היחס למדינת ישראל.
הסקר הנוכחי נערך באופן מקוון בספטמבר ואוקטובר 2022. הוא כולל מדגם של 4,007 משיבים, שנשאלו לגבי מידת ההסכמה שלהם עם מספר היגדים הכוללים דימויים אנטי-יהודיים. על פי תוצאות הסקר, 20 אחוזים מהנשאלים, הסכימו עם שישה היגדים או יותר מתוך 11 ההיגדים האנטי-יהודיים שהוצגו בפניהם. רמות ההסכמה עם המשפטים האנטישמיים, אומרים בליגה נגד השמצה, הוכפלו מאז 2019.
מהממצאים עולה בין היתר כי 20 אחוזים הסכימו שליהודים יש "יותר מדי כוח" בארה"ב; 21 אחוזים מסכימים כי "ליהודים לא אכפת מאף אחד חוץ מעצמם". 23 אחוזים מאמינים שישראל מצליחה לעשות ככל העולה על רוחה מבלי לשלם מחיר וכי היא שולטת בתקשורת; ו-18 אחוזים אינם חשים בנוח לבלות זמן עם אדם שתומך בישראל.
הנשאלים הצעירים יותר (מתחת לגיל 30) הם בעלי סנטימנט שלילי משמעותי כלפי ישראל ותומכיה, לעומת הנשאלים המבוגרים יותר.
עם זאת, רק שלושה אחוזים מהאוכלוסייה מסכימים עם כל 11 הדימויים שעליהם נשאלו המשיבים. כמו כן, בעוד חלק מההיגדים עליהם נשאלו הנסקרים הן אנטישמיים במובהק, ייתכן ועל אחרים – יתגלע ויכוח. כמו למשל, ההיגד לפיו – "יהודים דבקים זה בזה יותר מאשר אמריקנים אחרים", שלגביו יש 70 אחוזי הסכמה מקרב הנשאלים. או, כי "יהודים בעלי עסקים יוצאים מגדרם כדי להעסיק יהודים אחרים" – 53 אחוזים.
היגדים נוספים שנסקרו הם: "יהודים אינם ישרים כמו אנשי עסקים אחרים" – 16 אחוזי הסכמה, "יהודים אינם חמים וידידותיים" – 17 אחוזים, "ליהודים יש הרבה פגמים מעצבנים" – 19 אחוזים. "יהודים מוכנים יותר מאחרים להשתמש בשיטות מפוקפקות כדי להשיג את מבוקשם" – 20 אחוזים. "ליהודים יש יותר מדי שליטה והשפעה בוול סטריט" – 24 אחוזים. "יהודים בעסקים הם כל כך ממולחים שלאנשים אחרים אין סיכוי הוגן לתחרות" – 24 אחוזים, "ליהודים יש יותר מדי כוח בעולם העסקים" – 26 אחוזים. "יהודים לא שותפים לערכים שלי" – 36 אחוזים. "יהודים תמיד אוהבים לעמוד בראש דברים" – 38 אחוזים, "היהודים נאמנים יותר לישראל מאשר לאמריקה" – 39 אחוזים.
בהשוואה לסקר קודם, נמצא כי דימויים אנטי-יהודיים הפכו לנפוצים יותר בקרב קבוצת המבוגרים הצעירים (גילאי 18-30). אומנם הדימויים האנטישמיים רווחים אצלם מעט פחות מאשר אצל המבוגרים, אך הפער משמעותי הרבה פחות מזה שתועד בעבר בין צעירים למבוגרים.
"אלו מאיתנו המצויים בחזית המאבק ציפו לממצאים האלה מזה זמן ועדיין הנתונים מדהימים ופוקחי עיניים: אנו עדים לגידול מבהיל בתפיסות אנטישמיות ובשנאה אנטישמית כמעט בכל מדד וברמות שלא ראינו לאורך עשורים", אומר ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה. "מפיטסבורג (שם התרחש פיגוע רצחני בבית כנסת) דרך שארלוטסוויל (שם התקיימו הפגנות אלימות ניאו-נאציות באופיין) ועד להטרדה כמעט יומיומית של יהודים בערים הגדולות – תפיסות אנטישמיות מובילות לאלימות. אני מקווה שהסקר הזה יהיה קריאת השכמה לארצות הברית כולה", אמר גרינבלט, והוסיף לגבי ישראל כי "תפיסות אנטי ישראליות אלו אינן בבחינת התייחסות למדיניות הממשלה הישראלית, הן צורה אחרת של אנטישמיות".