"סליחה, אני עובר פה", מצייץ רובוט בעל ארבעה גלגלים כשהוא מתחמק מהולכי רגל ברחוב מחוץ לטוקיו, חלק מניסוי שעסקים יפניים מקווים שיתמודד עם מחסור בכוח אדם ובידוד כפרי.
החל מאפריל, חוקי התעבורה המתוקנים יאפשרו לרובוטי משלוח בנהיגה עצמית לנווט ברחובות ברחבי יפן. התומכים בחוק מקווים שהמכונות יוכלו בסופו של דבר לעזור לקשישים באזורים כפריים מעוטי אוכלוסין לקבל גישה לסחורות, תוך טיפול במחסור בעובדי משלוחים במדינה בה מחסור כרוני בכוח אדם.
יש אתגרים שצריך להתגבר עליהם, מודה היסאשי טאניגוצ'י, נשיא חברת הרובוטיקה ZMP מטוקיו, כולל חששות בטיחות. "הם עדיין עולים חדשים בחברה האנושית, אז זה טבעי שיסתכלו עליהם בקצת אי נוחות", הוא אמר ל-AFP.
הרובוטים לא יפעלו לגמרי לבד, בני אדם מנטרים אותם מרחוק ומסוגלים להתערב. טאניגוצ'י אמר שרכיב חשוב הוא שהרובוטים "חמים ואוהבים", כדי לעורר ביטחון.
ZMP שיתפה פעולה עם ענקים כמו Japan Post Holdings בניסויים שלה ברובוטים למשלוחים בטוקיו. הרובוט "DeliRo" שלה מכוון למראה מקסים, הכולל עיניים גדולות ומלאות הבעה שעלולות לדמוע בעצב אם הולכי רגל חוסמים את דרכו. "כל ילד כאן יודע את שמו", הוא אמר.
"מה דעתך על כמה משקאות חמים?"
יש מטרה רצינית מאחורי החמידות. ביפן יש את אחת האוכלוסיות המבוגרות בעולם, כאשר כמעט 30 אחוז מאזרחיה בני למעלה מ-65. רבים גרים באזורים כפריים מעוטי אוכלוסין ללא גישה נוחה לצרכי היומיום. מחסור בכוח אדם בערים שלה וכללים חדשים המגבילים שעות נוספות לנהגי משאיות מקשים גם על עסקים לעמוד בקצב המסחר האלקטרוני והמשלוחים שהושפעו מהמגפה.
"המחסור בעובדים בתחום התחבורה יהווה אתגר בעתיד", אמר המהנדס דאי פוג'יקאווה של ענקית האלקטרוניקה פנסוניק, אשר בוחנת רובוטי משלוח בטוקיו ובפוג'יסווה הסמוכה. "אני מקווה שהרובוטים שלנו ישמשו להשתלט היכן שצריך ויסייעו להקל על משבר העבודה", הוא אמר ל-AFP.
רובוטים דומים כבר נמצאים בשימוש במדינות כמו בריטניה וסין, אבל ביפן יש חששות מכל דבר, מהתנגשויות ועד גניבה.
התקנות קובעות מהירות מרבית של שישה קילומטרים לשעה, כלומר "הסיכויים לפציעה חמורה במקרה של התנגשות הם קטנים יחסית", אמר יוטאקה אוצ'ימורה, פרופסור להנדסה רובוטית במכון הטכנולוגי שיבאורה. אבל אם רובוט "זז מהמדרכה ויתנגש במכונית בגלל אי התאמה מסוימת בין נתוני המיקום המותקנים מראש לבין הסביבה בפועל, זה יהיה מדאיג ביותר", אמר.
פנסוניק אומרת שהרובוט "האקובו" שלה יכול לשפוט באופן אוטונומי מתי לפנות, כמו גם לזהות מכשולים, כמו מפגעי בנייה ואופניים מתקרבים, ולעצור. אדם אחד במרכז הבקרה של פוג'יסאווה עוקב בו-זמנית אחר ארבעה רובוטים באמצעות מצלמות ומקבל התראה אוטומטית בכל פעם שהמטען הרובוטי שלהם תקוע או נעצר על ידי מכשולים, אמר פוג'יקאווה מפנסוניק.
בני אדם יתערבו במקרים כאלה, כמו גם באזורים בסיכון גבוה כמו צמתים. האקובו מתוכנת לצלם ולשלוח תמונות בזמן אמת של רמזורים למפעילים ולהמתין להנחיות. ההפעלות הניסיוניות עד כה נעו בין משלוח תרופות ומזון לתושבי פוג'יסאווה ועד לרוכל חטיפים בטוקיו עם שורת פתיחה מרגיעה כמו: "עוד יום קר, לא? מה עם כמה משקאות חמים?"
"תהליך הדרגתי"
"אני חושב שזה רעיון נהדר", אמר עובר האורח נאוקו קמימורה לאחר שקנה טיפות שיעול מהאקובו ברחוב בטוקיו. "פקידי חנות אנושיים עשויים להרגיש מרגיעים יותר, אבל עם רובוטים, אתה יכול לעשות קניות בצורה סתמית יותר. גם כשאין משהו שאתה מרגיש ששווה לקנות, אתה יכול פשוט לעזוב בלי להרגיש אשמה", הוא הוסיף.
הרשויות לא מאמינות שהרחובות היפניים יהיו גדושים בקרוב ברובוטים, לאור הלחץ להגן על תעסוקה אנושית. "אנחנו לא מצפים לשינוי דרסטי מיד, כי יש משרות על כף המאזניים", אמר פקיד ממשרד הסחר המקדם את הטכנולוגיה. "התפשטות הרובוטים תהיה יותר תהליך הדרגתי, אני חושב".
מומחים כמו אוצ'ימורה של המכון הטכנולוגי שיבאורה מודעים למגבלות הטכנולוגיה.
"אפילו המשימות הפשוטות ביותר שמבצעים בני אדם עלולות להיות קשות לחיקוי עבור רובוטים", הוא אמר. אוצ'ימורה מאמין שהחלק הניסיוני הראשון של הרובוטים באזורים כפריים דלילים יהיה הכי בטוח. עם זאת, חברות טוענות שהביקוש בערים עשוי להפוך את הפריסה העירונית לכדאית יותר מבחינה מסחרית.
נשיא ZMP טאניגוצ'י מקווה בסופו של דבר לראות את המכונות פועלות בכל מקום. "אני חושב שזה ישמח אנשים אם, עם טכנולוגיית תקשורת טובה יותר, רובוטי המשלוח האלה יוכלו לסייר בשכונה או לבדוק את שלומם של קשישים", הוא אמר. "יפן אוהבת רובוטים".