ההתקדמות בתחום הבינה המלאכותית מתרחשת בקצב כל כך מהיר, עד שמוזיאון בסן פרנסיסקו, הלב הפועם של מהפכת הטכנולוגיה, דמיין אזכרה לאנושות.
"סליחה שהרגתי את רוב האנושות עם כובע, חיוך ושפם", אומר מוניטור המקדם את פני המבקר במוזיאון ה-"Misalignment", תערוכה חדשה על הטכנולוגיה השנויה במחלוקת.
הקטעים בתצוגה הזמנית הזה מערבבים את המטריד עם הקומי, ומעניקים למבקרים מבט אל תוך אכזריות הבינה המלאכותית. "הקונספט של המוזיאון הוא שאנחנו נמצאים בעולם פוסט-אפוקליפטי שבו הבינה הכללית המלאכותית כבר הרסה את רוב האנושות", אמרה אודרי קים, אוצרת התערוכה. "אבל אז הבינה המלאכותית מבינה שזה היה רע ויוצר סוג של טקס זיכרון לאדם, אז הכותרת של התוכנית שלנו היא 'סליחה שהרגתי את רוב האנושות'".
בינה כללית מלאכותית (AGI) היא מושג שהוא אפילו יותר מעורפל מה-AI הפשוט שגולש לחיי היומיום, כפי שניתן לראות בהופעתם המהירה של אפליקציות כמו ChatGPT או הצ'אטבוט של בינג וכל ההייפ סביבם.
AGI היא "בינה מלאכותית שמסוגלת לעשות כל דבר שאדם היה מסוגל לעשות", המשלבת יכולות קוגניטיביות אנושיות במכונות. בכל רחבי סן פרנסיסקו, ובהמשך חצי האי בעמק הסיליקון, סטארט-אפים עוקבים בלהט אחר עקבות הגביע הקדוש של AGI. סם אלטמן, המייסד של יוצר ChatGPT OpenAI, אמר ש-AGI, שנעשתה נכון, יכולה "להרים את האנושות" ולשנות את "גבולות האפשרויות".
אבל קים רוצה לעורר מחשבה על הסכנות של ללכת רחוק מדי, מהר מדי. "היו הרבה שיחות על בטיחות הבינה המלאכותית בחוגי טכנולוגיה אינטלקטואלית די נישה בטוויטר ואני חושבת שזה מאוד חשוב", היא אמרה. אבל השיחות האלה אינן נגישות בקלות לציבור הרחב כמו מושגים שאתה יכול לראות או להרגיש, היא הוסיפה.
קים מחבבת במיוחד פסל בשם "חיבוק מהדק": שני פסלים של בני אדם אוחזים זה בזה, שכל אחד מהם עשוי כולו ממהדקי נייר. העבודה מתייחסת למטאפורה של הפילוסוף ניק בוסטרום, שבשנות ה-2000 דמיין מה יקרה אם בינה מלאכותית הייתה מתוכנתת ליצור מהדקי נייר. "הוא יכול להיות חזק יותר ויותר, וכל הזמן לייעל את עצמו כדי להשיג את המטרה האחת והיחידה שלו, עד כדי השמדת האנושות כולה כדי להציף את העולם באטבי נייר", אמרה קים.
שקלול היתרונות והחסרונות של AI הוא נושא שהתקרב לליבה של קים בעבודה קודמת בעבודה עבור קרוז, חברת רכב אוטונומי. שם היא עבדה על טכנולוגיה "מדהימה", ש"יכולה להפחית את מספר התאונות עקב טעות אנוש", אך גם הציגה סיכונים, לדבריה.
התערוכה תופסת חלל קטן בבניין בפינת רחוב בשכונת מיסיון ההיפית של סן פרנסיסקו. הקומה התחתונה של התערוכה מוקדשת לבינה מלאכותית כדיסטופיה מסויטת שבה מכונה המופעלת על ידי GPT-3, מודל השפה שמאחורי ChatGPT, מחברת קליגרמות נבזיות נגד האנושות, בכתב סתמי.
אחת התצוגות היא דיאלוג שנוצר על ידי בינה מלאכותית – ומזויף לחלוטין – בין הפילוסוף סלבוי ז'יז'ק ליוצר הסרטים ורנר הרצוג, שניים מהאינטלקטואלים המוערכים באירופה. "השיחה האינסופית" הזו היא מדיטציה על זיופים עמוקים: תמונות, סאונד או וידאו שמטרתם לתמרן את הדעה על ידי התחזות לאנשים אמיתיים ושהפכו לנשק הדיסאינפורמטיבי העדכני ביותר באינטרנט.
"התחלנו את הפרויקט הזה רק לפני חמישה חודשים, ובכל זאת רבות מהטכנולוגיות המוצגות כאן כבר נראות כמעט פרימיטיביות", אמרה קים בתדהמה. היא מקווה להפוך את התערוכה לתערוכה קבועה עם יותר מקום ויותר אירועים.