כ־67 מיליון ילדים ברחבי העולם לא קיבלו חיסוני שגרה בין 2019 ל־2021 בשל סגרים ושיבושים אחרים בשירותי הבריאות במהלך מגפת הקורונה, כך מסר השבוע האו"ם. "התקדמות בת יותר מעשור, שהושגה בעמל בחיסוני שגרה של ילדים, נשחקה", נכתב בדו"ח חדש של קרן החירום הבינלאומית של האומות המאוחדות לילדים (יוניס"ף), ובו צוין גם שהחזרה למסלול "תהיה מאתגרת".
לטענת הקרן, מתוך 67 מיליון ילדים שחיסוניהם "שובשו באופן חמור", 48 מיליון החמיצו לחלוטין חיסוני שגרה. הנתון מעורר חששות מהתפרצויות עתידיות של פוליו וחצבת. כיסוי החיסונים בקרב ילדים ירד ב־112 מדינות, ושיעור הילדים שחוסנו ברחבי העולם צנח ל־81 אחוזים – שפל שלא נראה מאז 2008. אפריקה ודרום אסיה נפגעו קשה במיוחד. "למרבה הדאגה, הנסיגה במהלך המגפה הגיעה בסוף עשור שבו, באופן כללי, הצמיחה בחיסוני ילדים נבלמה", נכתב בדו"ח.
חיסונים מצילים 4.4 מיליון בני אדם מדי שנה – מספר שעשוי לזנק ל־5.8 מיליון עד 2030 אם האו"ם יעמוד ביעד השאפתני, "לא להותיר איש מאחור". "לחיסונים יש תפקיד חשוב מאוד במתן אפשרות ליותר ילדים לחיות חיים בריאים וארוכים", אומר בריאן קילי, העורך הראשי של הדו"ח, "אפילו ירידה קטנה בשיעורי החיסונים מדאיגה".
לפני שהופק החיסון לחצבת ב־1963, הרגה המחלה כ־2.6 מיליון איש מדי שנה, ובעיקר קטלה ילדים. עד 2021 ירד מספר המתים מחצבת ל־128 אלף. אך בין 2019 ל־2021 שיעור הילדים שחוסנו נגד חצבת ירד מ־86 ל־81 אחוזים, ומספרי התחלואה ב־2022 הוכפלו בהשוואה ל־2021.
קילי מזהיר שהירידה בשיעורי החיסונים עלולה להחמיר משברים אחרים – משינוי אקלים ועד חוסר ביטחון תזונתי: "יש בעולם מספר הולך וגדל של סכסוכים, קיפאון כלכלי בהרבה מדינות, מצבי חירום אקלימיים וכן הלאה. כל אלה מקשים יותר ויותר על מערכות בריאות ומדינות לענות על צורכי החיסון".
יוניס"ף קראה לממשלות "להכפיל את מחויבותן להגדיל את המימון לחיסונים", תוך שימת לב להאצת המאמץ לחסן את מי שהחמיצו את הזריקות הנדרשות.
הדו"ח גם העלה חששות על ירידה באמון בחיסונים – תופעה שנמצאה ב־52 מתוך 55 מדינות שנסקרו במחקר. "איננו יכולים לאפשר לאמון בחיסוני שגרה להיות קורבן נוסף של המגפה", אומרת קתרין ראסל, מנכ"לית הארגון, "אחרת, גל התמותה הבא יכול להיות של ילדים שיחלו בחצבת, דיפתריה או מחלות אחרות שאפשר למנוע אותן".
בדו"ח נכתב כי האמון בחיסונים עלול להיות "תנודתי", וכי "יידרש ניתוח נוסף כדי לקבוע אם הממצאים מעידים על מגמה ארוכת טווח". בסך הכול התמיכה בחיסונים "נותרה חזקה יחסית". בכמחצית מ־55 המדינות שנסקרו, יותר מ־80 אחוזים מהנשאלים "חשבו שחיסונים חשובים לילדים".
"יש סיבה לתקווה, כי שירותי הבריאות מתחילים להתאושש בלא מעט מדינות", אומר קילי. נתוני החיסונים הראשוניים של 2022 הראו סימנים מעודדים, אך החזרה לרמות שלפני המגפה תימשך, לדבריו, עוד שנים ארוכות.