שלטונו בן עשרים השנה של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, נמצא בסכנה ערב הבחירות הכלליות לנשיאות ולפרלמנט. אתמול נפתחו הבחירות רשמית עם הצבעה ב־30 מדינות שבהן חיים אזרחים טורקים. הבחירות בטורקיה עצמה יתקיימו ב־14 במאי, אך נדמה שארדואן אינו ערוך כבעבר להתמודדות: בימים האחרונים הוא ביטל כמה הופעות פומביות שתוכננו להתקיים במסגרת קמפיין הבחירות בשל סיבוכים רפואיים, וביום שלישי השבוע הופסק ריאיון שנערך עימו בשידור חי לאחר דקות אחדות בשל הידרדרות רפואית.
עורך הווידאו הסיט את המצלמות מהנשיא והפנה אותן למראיין חסן אוזטורק, שנראה מוטרד מאוד בזמן שקולות מוזרים עמומים נשמעו מכיוונו של נשיא טורקיה. אוזטורק קם לרגע מכיסאו והתיישב מבולבל, ובשלב זה השידור נקטע לחלוטין. אחרי התאוששות של 15 דקות חזר ארדואן למצלמות והבהיר: "יש לנו קמפיין נמרץ לקראת הבחירות, ויש לי וירוס בבטן", אמר לצופים.
למחרת צייץ ארדואן בחשבון הטוויטר שלו את הסיבה לביטול שלושה אירועי בחירות אחרים, והוסיף: "היום אנוח בבית בעצת הרופאים שלי. בעזרת אללה נמשיך בקמפיין שלנו ממחר ואילך".
בניגוד לציוץ האופטימי, מפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן הודיעה על ביטול הפעילויות המתוכננות של הנשיא ארדואן בשל "מחלה". סגן הנשיא פואט אוקטאי אמר כי ישתתף במקומו באירועי מסע הבחירות ברחבי מרכז טורקיה. יושב ראש המפלגה, ארקן קנדמיר, אמר שהנשיא יישא נאום מרחוק, באמצעות וידאו, באירוע החשוב של השקת תחנת הכוח הגרעינית בדרום טורקיה במימון רוסיה. התחנה היא סמל לקשר המתחזק בין טורקיה לרוסיה.
מיזם תחנת הכוח נחשב למפעל הדגל של ארדואן, והוא מקווה שיסחוף את המצביעים בבחירות הקרובות. המיזם צפוי להבטיח עתיד טוב יותר לטורקיה, הסובלת ממשבר אנרגיה, ממשבר כלכלי וממשבר חברתי שמתבטא גם בסקרים ובהתרסקות התמיכה של ארדואן בקרב אזרחי טורקיה.
המשבר הכלכלי והעלייה ביוקר המחיה הם הגורמים העיקריים להידרדרות באהדה לנשיא. הביקורת של הטורקים במישור הכלכלי מגוונת, וכוללת גם את ההחלטה של הנשיא לאפשר להמוני פליטים סורים להיכנס למדינה. צלילי השפה הערבית מאוסים באוזני טורקים רבים, שמאשימים את הפליטים הסורים בתרומה להידרדרות הכלכלה בטורקיה, לשחיקת המטבע המקומי ולעלייה באבטלה של תושבי המדינה הטורקים.
גם תגובת ממשלתו של ארדואן לרעידות האדמה הקטלניות, שהרגו יותר מ־50 אלף בני אדם בטורקיה ובסוריה, לפי הערכות רופאים ללא גבולות, לא שיפרו את מצבו. ביקורת קשה הופנתה כלפי הממשלה והנשיא על מחדלי הבנייה, משום שלא עמדה באמות המידה המספקות – מה שבא לידי ביטוי בחורבן אדיר ובאלפים שנקברו תחת ההריסות.
מצבו הרפואי של ארדואן בן ה־69 הפך לשיחת היום בטורקיה. לפי יותר מעשור הוא עבר ניתוח במערכת העיכול, ובעבר כבר הוכחשו השמועות שחלה בסרטן המעי הגס. לאחר שתועד כשהוא נרדם באירועים רשמיים ומתהלך באופן לא יציב, רבים סברו כי הוא סובל מפרקינסון או ממחלת הנפילה. כבר ב־2012, במסגרת הדלפות ויקיליקס, נפוצו שמועות על כך שנותרו לארדואן שנתיים בלבד לחיות – ובכל זאת הנשיא הטורקי עדיין חי, ואף מתכוון להתמודד בבחירות הקרובות.
הפעם האתגר גדול גם בשל האופוזיציה: שש מפלגות התאגדו כדי להדיח אותו לאחר עשרים שנה בשלטון. כאב הראש הפוליטי הגדול ביותר הוא כמאל קיליצ'דרוגלו, שנהנה בסקרים מיתרון קל. קיליצ'דרוגלו הוא איש ציבור פרו־אירופי, התומך בנאט"ו ובכורדים, בניגוד לנשיא המכהן. הוא לא נחשב לנואם דגול, אבל יש הסוברים שהוא יוכל אולי לחלץ את טורקיה מהמשבר הכלכלי שהיא נתונה בו בעזרת כלכלה ריכוזית פחות.
יש המכנים אותו "גנדי הטורקי", בשל הדמיון הפיזי למנהיג ההודי ובניסיון לחבר בין תדמיתו ובין מייסדה של טורקיה המודרנית, מוסטפא כמאל אטאטורק. הוא נחשב למקורב לצבא החילוני ולניגוד האידיאולוגי של ארדואן. יתרונו של קיליצ'דרוגלו בסקרים אינו גדול, ומרבית הפרשנים מנבאים סיבוב שני בבחירות לנשיאות. האפשרות של מהפך שלטוני בטורקי מותנית כמובן בבחירות הוגנות.
הכורדים, המהווים כ־20 אחוזים מאוכלוסייתה של טורקיה, הם כוח אלקטורלי גדול, ועשויים אף להיות לשון המאזניים בבחירות הקרובות. בימים האחרונים פשטה המשטרה הטורקית על מעוזי הכורדים התומכים במפלגה הכורדית, השואפת להפיל את ארדואן, וערכה מעצרים רבים. 126 כורדים נעצרו בפשיטות ברחבי המדינה, ובהם עורכי דין, עיתונאים ואנשי ציבור. החשד הרשמי נגדם הוא קשר עם קבוצות צבאיות כורדיות.